Κυριακή 5 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΕΝΑ ένα ενδιαφέρον πολιτικό "πανόραμα" του "Ρ", με άρθρα για τα 150 χρόνια από το Μανιφέστο, απαντήσεις σε άρθρα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τη διάσπαση του ΚΚΕ το '68, για τις εξελίξεις στην "Ολυμπιακή Αεροπορία" και τους νέους δρόμους που ανοίγει η κυβέρνηση για να προχωρήσει η επέλαση στις κατακτήσεις των εργαζόμενων (σελίδες 6 - 10)

ΣΑΡΑΝΤΑ μέρες πέρασαν χωρίς το Νίκο Καλούδη, που έφυγε από κοντά μας στις 24 Φλεβάρη. Μεγάλο και δυσαναπλήρωτο το κενό που άφησε πίσω του. Η πίστη του στο Κόμμα και τις αρχές του, η ανιδιοτελής προσφορά και η έμφυτη σεμνότητά του, η αστείρευτη αισιοδοξία και η πραότητά του θα μείνουν αξέχαστα για πάντα, φωτεινό παράδειγμα για όλους τους νεότερους. Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, τελείται το 40ήμερο μνημόσυνό του. Ο "Ρ", τιμώντας τη μνήμη του, δημοσιεύει σήμερα τα σημειώματα δυο συντρόφων, του Θανάση Ζαφειρόπουλου, αρχισυντάκτη του "Ρ" στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης και της συγγραφέα Ιωάννας Καρατζαφέρη (σελίδες 6 - 7)

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ οι αγώνες των εργαζομένων. Πανστρατιά για την επιτυχία της στάσης εργασίας στις ΔΕΚΟ την Τρίτη, της 24ωρης πανεργατική πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη και των κινητοποιήσεων που ξεδιπλώνονται στην "Ολυμπιακή", ώστε να σημάνουν την απαρχή αποφασιστικής κλιμάκωσης των αγώνων. Η πίεση και οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες από τα "κάτω", αποδεικνύονται το πλέον αποτελεσματικό "όπλο" απέναντι στην κυβερνητική επίθεση, αλλά και την κατεύθυνση συνδικαλιστικών ηγεσιών να συνθηκολογήσουν (σελίδες 12 - 13)

ΣΕ ΕΝΑ σημαντικό και βασικό μέτωπο πάλης, μέσα στις συνθήκες έντασης της κυβερνητικής προσπάθειας για την ανατροπή κάθε έννοιας εργασιακού δικαιώματος, αναδεικνύεται η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, της οποίας όσο καθυστερεί η υπογραφή, τόσο οξύνονται τα προβλήματα των εργαζομένων. Η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, προχθές, έγινε κάτω από το "βάρος" των κυβερνητικών εντολών για αυξήσεις στα όρια του 2,5% της εισοδηματικής πολιτικής, που οδηγούν σε ουσιαστική εξαθλίωση τους εργαζόμενους μέσω της πραγματικής μείωσης του εισοδήματός τους και της απόρριψης όλων των θεσμικών και δίκαιων αιτημάτων τους (σελίδες 12 - 13)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ του "Ρ" στην Ηπειρό. Στον τόπο που παρακμάζει, όσο δηλαδή μπορεί να παρακμάσει η πιο φτωχή ήδη περιοχή της Ευρώπης. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι βλέπουν τα παιδιά τους να εγκαταλείπουν τα χωριά και την τσέπη τους να αδειάζει συνεχώς. Φεύγοντας και η τελευταία γενιά των ηλικιωμένων κτηνοτρόφων, η ύπαιθρος της Ηπείρου θα ερημωθεί για να χαριστεί στη συνέχεια σε πολυεθνικούς, μονοπωλιακούς αγροτοκτηνοτροφικούς σχηματισμούς που θα χρησιμοποιούν συγκεκριμένο αριθμό εργατών και υπαλλήλων. Οσο για τα χωριά, θα "υπάρχουν" μόνο σαν ενοποιημένα οικιστικά "φαντάσματα" στα κιτάπια του "Καποδίστρια" (σελίδες 24 - 25)

ΔΥΤΙΚΗ Αττική και Δήμος Βύρωνα. Δύο διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος. Στα Ανω Λιόσια και το Ζεφύρι, δέκα μέρες μετά από τη νεροποντή που έπνιξε τους κατοίκους και η "εικόνα" παραμένει η ίδια. Τα λιμνάζοντα νερά έχουν υποχωρήσει στη μεγαλύτερη έκταση, οι εικόνες της ντροπής, όμως, δεν έχουν "εγκαταλείψει" την περιοχή, καθώς οι κάτοικοι ακόμα προσπαθούν να περιμαζέψουν τα διαλυμένα νοικοκυριά τους, τις περιουσίες τους που βούλιαξαν στην αδιαφορία των αρμοδίων. Από την άλλη πλευρά, στο Δήμο Βύρωνα, ο δημότης και οι ανάγκες του βρίσκονται στο επίκεντρο της Δημοτικής Αρχής. Ενας πλούσιος απολογισμός του δημοτικού έργου, όπως τον παρουσιάζει σε συζήτησή του με το "Ρ" ο δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Ρογκάκος. Οι αγώνες είναι το όπλο απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η ΤΑ και ο λαός (σελίδες 36 - 37)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οριστικό «λουκέτο» στην Παιδική Πολυκλινική (2015-08-05 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η δίκη για τη «ΔΕΚΑ» (2005-11-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-03-28 00:00:00.0)
Μεγαλειώδεις και αιματηρές μάχες (2000-07-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2000-05-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ