Παρασκευή 10 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Εντολή για κλιμάκωση και συντονισμό

Το λιμάνι "νέκρωσε". Καθολική η συμμετοχή στη Ζώνη και σε άλλους εργασιακούς χώρους

"Νέκρωσε" χτες το πρώτο λιμάνι της χώρας. Τα πλοία έμειναν δεμένα λόγω της καθολικής συμμετοχής των ναυτεργατών στην απεργία, ενώ οι λιμενεργάτες συμμετείχαν μαζικά και στη χτεσινή, δεύτερη, μέρα της 48ωρης απεργίας τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και γιαπιά "ερήμωσαν", ενώ μαζικά συμμετείχαν στην απεργία οι εργαζόμενοι και από εργοστάσια του Πειραιά.

Στις 10 το πρωί άρχισε η συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο την οποία οργάνωσαν πρωτοβάθμια σωματεία.

Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην αγωνιστική κινητοποίηση, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού ΝαυτικούΓιώργος Τούσσας - κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση - "αποτελεί εντολή για κλιμάκωση και συντονισμό της πάλης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην άγρια, βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων και γενικά του μεγάλου κεφαλαίου". "Πρέπει να είναι ξεκάθαρο - συνέχισε - πως όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, θα πέφτει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, οι άνεργοι θα αυξάνονται και θα καταδικάζονται στην εξαθλίωση, η πλουτοκρατία θα ισχυροποιεί την οικονομική και πολιτική της θέση". Ο ομιλητής κατήγγειλε τη συμβιβαστική τακτική των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ, ΕΚΠ και ΠΝΟ, που - όπως τόνισε - αποτελούν "βαρίδια στα πόδια του συνδικαλιστικού κινήματος και στήριγμα της αντιλαϊκής πολιτικής".

Οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν μαχητική πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας,ενώ τα συνθήματα: "Αυτή η πολιτική, η αντεργατική με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί", "κάτω τα χέρια από το 8ωρο", "εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη", αντηχούσαν σε όλο τον Πειραιά.

Αντιπροσωπεία των απεργών και των συνταξιούχων συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Θ. Τσουροπλή,επειδή ο υπουργός - όπως ειπώθηκε - είχε... κάποιες δουλιές. Οι συγκεντρωμένοι κατάγγειλαν τη στάση του υπουργού και επέστρεψαν στις ομάδες περιφρούρησης της απεργίας.

Στην απεργιακή κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, ο Σήφης Κοτσαντής, γραμματέας της Οργάνωσης του ΚΚΕ στον Πειραιά, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος,η Ελπίδα Παντελάκη, επικεφαλής της ΝΑΣ Πειραιά,οι υποψήφιες δήμαρχοι Νίκαιας και Κερατσινίου, Βέρα Νικολαϊδου και Ελένη Παπαδοπούλου αντίστοιχα και άλλοι.

Τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του Πειραιά στην απεργία αποδεικνύουν και τα στοιχεία του ΕΚΠ σύμφωνα με τα οποία καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία επίσης, των εργαζομένων στους ΗΣΑΠ.Στον ΟΣΕ οι εργαζόμενοι συμμετείχαν κατά 80%, στον Κεράνη κατά 70%, στον Δήμο του Πειραιά κατά 80%, στον ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ κατά 30%. Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά,όπως ανακοινώθηκε, δούλεψε το προσωπικό ασφαλείας.

Ναυτεργάτες

Εντολή στην ΠΝΟ να κλιμακώσει τους αγώνες έστειλαν χτες οι ναυτεργάτες, κατεβαίνοντας σύσσωμοι στους καταπέλτες των πλοίων.

Στο λιμάνι του Πειραιά ναυτεργάτες και συνδικαλιστές συγκεντρώθηκαν στις 6 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη για να περιφρουρήσουν την απεργία τους. Η αποφασιστικότητά τους απέτρεψε την προσπάθεια πρακτόρων και εφοπλιστών να σπάσουν την απεργία με την αναχώρηση του επιβατηγού πλοίου ΕΥΤΥΧΙΑ προς Πόρο. Στο κενό έπεσε και η απεργοσπαστική επιχείρηση στα υδροπτέρυγα που δένουν στη Μαρίνα Ζέας.Στο λιμάνι του Πειραιά εντοπίστηκε από ναυτεργάτες ασφαλίτης, έξω απ'το πλοίο ΑΡΚΑΔΙ των Ρεθυμνιακών γραμμών που παρακινούσε μαθητές λυκείου - τους οποίους οι πράκτορες κατέβασαν στο λιμάνι - να συγκρουστούν με τους απεργούς. Ωστόσο η προβοκατόρικη ενέργεια έπεσε στο κενό.

Ακίνητα έμειναν τα πλοία και στα άλλα λιμάνια της χώρας. Φύλλο δεν κουνήθηκε στα λιμάνια της Ραφήνας,της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης.Δεμένα έμειναν και τα φέρι μποτ της πορθμιακής γραμμής Ρίου - Αντιρρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ