Παρασκευή 17 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Βρυχάται ξανά ο "δράκος" της ΔΕΗ
  • Το εργοστάσιο του Αϊ - Γιώργη λειτούργησε ξανά με φυσικό αέριο
  • Την ανάγκη της συντονισμένης πάλης τονίζει η Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση

Ο "δράκος" της κυβερνητικού αυταρχισμού και των... εκσυγχρονιστών δημοτικών υποτακτικών του ξαναγύρισε απειλητικός στο Κερατσίνι.

Η ΔΕΗ έβαλε μπροστά, με φυσικό αέριο πλέον, τις μηχανές του Αϊ-Γιώργη. Οι κάτοικοι άκουσαν έναν εκκωφαντικό θόρυβο, σαν να περνάνε νταλίκες, ένιωσαν κραδασμούς που προκαλούν τρίξιμο στα τζάμια των σπιτιών και είδαν άσπρο καπνό.

Η επαναλειτουργία του εργοστασίου απέδειξε πόσο ψεύτικες ήταν οι υποσχέσεις των υπουργών Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου και ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη ότι το "νέο" εργοστάσιο θα είναι περίπου οικολογικό. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώθηκε η προειδοποίηση της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" και της επικεφαλής της παράταξης Ελ. Παπαδοπούλου,από τότε που άρχισαν να εκπονούνται τα σχέδια επαναλειτουργίας του εργοστασίου ότι "όλοι μαζί οι Κερατσινιώτες, οι κάτοικοι και οι φορείς του ευρύτερου Πειραιά πρέπει να αντιδράσουμε, να μπούμε μπροστά όπως πάντα κάναμε. Αν αφήσουμε να βάλουν μπροστά τις μηχανές όλα θα γίνουν πιο δύσκολα". Η ΔΑΣ επέμεινε, κατήγγειλε τον δήμαρχο Γ. Χάσκα και την ισχνή πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου που συνυπέγραψε με την κυβέρνηση του Κ. Σημίτη,την "ανάσταση" του δράκου. Και συνεχίζει να παλεύει και σήμερα.

"Οι κάτοικοι, που πάλεψαν χρόνια και χρόνια, για να σβήσουν για πάντα οι φλόγες του και στη θέση τους να μοσχοβολήσουν την Ανοιξη τα δέντρα του Πάρκου που ζητούσαν, είναι και πάλι ανάστατοι στο Κερατσίνι", υπογράμμισε η Ελ. Παπαδοπούλου, δηλώνοντας για μια ακόμη φορά "την κατηγορηματική αντίθεση της ΔΑΣ στην επαναλειτουργία του εργοστασίου και την απόφασή της να παλέψει για την ανατροπή αυτού του εγκλήματος".

Ενα έγκλημα με πολλούς ενόχους, με πολλούς θύτες και δυστυχώς με ακόμα περισσότερα θύματα. Ενα έγκλημα που διαπράττεται καθημερινά με τις ευλογίες της Β. Παπανδρέου, του Κ. Λαλιώτη, της διοίκησης της ΔΕΗ, του δημάρχου Γ. Χάσκα και κάποιων Δημοτικών Συμβούλων. Οταν η ΔΑΣ έθεσε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο καταγγέλλοντας ότι, παρά τις υποσχέσεις των υπουργών Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, δε γίνεται κανένας έλεγχος, αλλά ούτε έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα, η Δημοτική Αρχή δεν απάντησε, αγνοώντας επιδεικτικά την αγωνία και τον προβληματισμό, όχι μόνο της παράταξης αλλά και του κερατσινιώτικου λαού.

Προδιαγεγραμμένη πορεία

Πριν δυο χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο, βαφτίζοντας το κρέας ψάρι και με οριακή πλειοψηφία, ξεπούλησε τους αγώνες του κερατσινιώτικου λαού με την απόφασή του για επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στον Αϊ - Γιώργη, μετά από 15 χρόνια.

Με τη λήξη του συμβουλίου οι τέσσερις παρατάξεις της μειοψηφίας είχαν κάνει κατάληψη σαν μια "πρώτη κίνηση άμεσης επέμβασης" στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, κρατώντας το κλειστό για μια μέρα. Η "ενδεικτική" κατάληψη και η συνέντευξη Τύπου, που είχαν ακολουθήσει, έδωσαν το σύνθημα του αγώνα με τη συμμετοχή τεσσάρων Δημοτικών Συνδυασμών της αντιπολίτευσης και δεκάδων τοπικών, μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Ο δήμαρχος Γ. Χάσκας είχε βαφτίσει τη συναλλαγή "νίκη" της Δημοτικής Αρχής, ενώ την επαναλειτουργία για έξι χρόνια τη χαρακτήρισε "χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης".Τις... πολύτιμες υπηρεσίες του για την επίτευξη του κυβερνητικού στόχου, είχε προσφέρει και ο τέως Δήμαρχος Κερατσινίου Δ. Σαράφογλου,υποστηρίζοντας τη χρήση φυσικού αερίου στο εργοστάσιο, ενώ στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής, είχε εμφανίσει σημείωμα "που μόλις είχε πάρει στα χέρια του", σύμφωνα με το οποίο θα άνοιγαν τα ταμεία (!) της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να ολοκληρωθούν σύντομα τα έργα του φυσικού αερίου...

Ολα αυτά επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις της Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, η οποία καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή για ποδοπάτημα, όχι μόνο των προεκλογικών της υποσχέσεων, αλλά και μιας από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες κατακτήσεις του κερατσινιώτικου λαού, δηλαδή τη μη λειτουργία του εργοστασίου επί 15 χρόνια.

Η ΔΑΣ εξακολουθεί να τονίζει την ανάγκη για κοινή πάλη με τους φορείς και το λαό της περιοχής, τονίζοντας πως "κανένας αγώνας δεν μπορεί να ξεπουλιέται με οποιοδήποτε τίμημα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ