Παρασκευή 17 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κάρτες πολλών εισοδηματικών περιορισμών

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση για τη χορήγηση κάρτας μετακίνησης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

Τελικά η κυβέρνηση - παρά τις μεγαλοστομίες του πρωθυπουργού και των υπουργών για τα Ατομα Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) - αποτύπωσε την ίδια σκληρή λογική της λιτότητας και του διαχωρισμού των πολιτών σε κατηγορίες και στη χορήγηση των καρτών μετακίνησης των ΑΜΕΑ για το 1998. Η κυβέρνηση θα διαθέσει μόλις 3,9 δισ. δραχμές για τις κάρτες μετακίνησης των ΑΜΕΑ.

Ηδη η κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 316/1.4.1998) και για τη χορήγησή της προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια. Ετσι για τη χορήγησή της προβλέπει ατομικό εισόδημα 3,5 εκατομ. δραχμές ή οικογενειακό εισόδημα 5,5 εκατομ. δραχμές. Το οικογενειακό εισόδημα θα προσαυξάνεται κατά 1,5 εκατομ. δραχμές για κάθε ανάπηρο παιδί - αν υπάρχει στην οικογένεια - και έχει αναπηρία 67% και πάνω.

Στην υπουργική απόφαση αναφέρεται ότι στα ΑΜΕΑ, που έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, στους συνοδούς των ολικά τυφλών και των ατόμων με βαριά νοητική καθυστέρηση, με δείκτη νοημοσύνης 30 και κάτω, παρέχεται το δικαίωμα της μετακίνησης με μειωμένο εισιτήριο κατά 50% στις εξής περιπτώσεις: Σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ, του εσωτερικού δικτύου του ΟΣΕ και των αστικών λεωφορείων κάθε επαρχιακής πόλης για τους κατοίκους του συγκεκριμένου νομού.

Στα ΑΜΕΑ, που διαμένουν μόνιμα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και έχουν το προαναφερόμενο παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, στους συνοδούς των ολικά τυφλών και των ατόμων με βαριά νοητική καθυστέρηση με δείκτη νοημοσύνης 30 και κάτω, παρέχεται το δικαίωμα της δωρεάν μετακίνησης με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ αντίστοιχα. Αυτό θα ισχύσει, εφόσον ισχύουν οι οικονομικοί περιορισμοί που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Οι ενδιαφερόμενοι θα παραλάβουν την κάρτα απ' τις κατά τόπους Διευθύνσεις ή τα Τμήματα Κοινωνικής Πρόνοιας των κατά τόπους Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι τις 30 Απρίλη 1998 ισχύει η κάρτα του 1997.

Το αίτημα για τη χορήγηση κάρτας μετακίνησης χωρίς οικονομικούς περιορισμούς είναι ένα απ' τα δυο - τρία άμεσα και βασικά αιτήματα των ΑΜΕΑ. Σε ένα απ' τα αλλεπάλληλα υπομνήματα που παρέδωσε τελευταία ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας τονίζει: "Αποτελεί για τους τυφλούς ζήτημα προσωπικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας να διατηρηθεί αυτό το μέτρο εντελώς απαλλαγμένο από οποιοδήποτε άλλο συμψηφισμό ή οικονομικό κριτήριο. Είναι, συνεχίζει, για μας αρχή ιδεολογίας, ουσίας και κοινωνικών μέτρων και γι' αυτό συσπειρώνει όλους τους τυφλούς της χώρας και προβάλλεται ως στρατηγικό προπύργιο της θέλησης για αντίσταση μπροστά στο φάσμα αμφισβήτησης των δικαιωμάτων που θα διεκδικήσουμε με όλους τους νόμιμους και πρόσφορους τρόπους".

Η κυβέρνηση όμως θυσιάζει και την "προσωπική και την κοινωνική αξιοπρέπεια" στο βωμό των δεικτών για τη σύγκλιση, αδιαφορώντας αν έχει να κάνει με ανθρώπους που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα και ιδιαίτερες ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ