Πέμπτη 23 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τετραμερή διάσκεψη προτείνουν οι ΗΠΑ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν τη διεξαγωγή μιας τετραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της Ελλάδας, της κυπριακής κυβέρνησης και των Τουρκοκυπρίων, μετέδωσε χτες το τουρκικό πρακτορείο "Ανατολή". Ο συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ,διατύπωσε την πρόταση αυτή κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του στην Κύπρο και την Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Στην περίπτωση που θα γίνει δεκτή η αμερικανική πρόταση, η διάσκεψη θα οργανωθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα επισκεφθεί στις αρχές του ερχόμενου μήνα την Κύπρο και θα ασκήσει πιέσεις στην κυπριακή κυβέρνηση και στους Τουρκοκυπρίους για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσαν σήμερα Τούρκοι αξιωματούχοι.

"Ο Χόλμπρουκ θα περάσει την πρώτη εβδομάδα του Μάη στο νησί και θα έχει συνομιλίες, πηγαινοερχόμενος ανάμεσα στις δύο πλευρές", ανακοίνωσε προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Νετσατί Ουτκάν.Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί από τις 2 ως τις 8 Μάη.

Αμερικανός εκπρόσωπος στην Αγκυρα επιβεβαίωσε ότι ο Χόλμπρουκ θα επισκεφθεί την Κύπρο στις αρχές του Μάη.

"Αγωνιά" η κυπριακή κυβέρνηση

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης,σε χτεσινές δηλώσεις του αναφέρθηκε στις πληροφορίες περί τετραμερούς και εξέφρασε την προσωπική του αγωνία για τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργούνται στο λαό, οι οποίες είπε σχηματίζονται κάθε φορά που εκδηλώνεται ενδιαφέρον, όπως αυτό των Αμερικανών. Ο Ι. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι αυτό που επιδιώκουν άμεσα οι Αμερικανοί, είναι με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, τις οποίες αποφεύγει ο Ντενκτάς. Διευκρίνισε ότι δεν έχουν παραπονεθεί οι Αμερικανοί για αρνητικές αντιδράσεις, αλλά θέλει ο ίδιος να τις προλάβει.

Επίσης επανέλαβε ότι η Λευκωσία υποστηρίζει τις προσπάθειες οποιουδήποτε, εφόσον εντάσσονται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ