Πέμπτη 23 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Πολιτική "δύο μέτρων και δύο σταθμών" από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Παρεμβαίνοντας, ο Στρατής Κόρακας, βουλευτής του ΚΚΕ, στη συζήτηση που έγινε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με την έκθεση δράσης του Γραφείου του Συμβουλίου της Ευρώπης, σημείωσε τα παρακάτω:

"Κυρία πρόεδρε,

Οφείλω να διαπιστώσω ότι η έκθεση που έχουμε στα χέρια μας δείχνει πως το Συμβούλιο της Ευρώπης αναπτύσσει μια αξιόλογη δραστηριότητα. Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι συχνά, και σωστά, αυτή η δραστηριότητα καταγγέλλεται για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών που δεν έχουν καν το καθεστώς του ειδικού προσκεκλημένου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, η περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας.

Είμαι επίσης αναγκασμένος να διαπιστώσω ότι η εισήγηση δείχνει για μια φορά ακόμη ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης συνεχίζει να εφαρμόζει πολιτική "δύο μέτρων και δύο σταθμών". Πριν από λίγα λεπτά, πράγματι, μόλις ζήσαμε μια παρόμοια στιγμή. Ο κ. Μαρμαζόφ, κομμουνιστής Ουκρανός βουλευτής, στην παρέμβασή του, κατέθεσε τεκμηριωμένα την άποψή του και τις διαπιστώσεις του, σχετικά με τις εκλογές στην Ουκρανία, αναφέροντας πολύ συγκεκριμένα στοιχεία. Ενας από τους βουλευτές στην αίθουσα αυτή ζήτησε το λόγο επί του κανονισμού και εσείς δεχτήκατε το αίτημά του να απαλειφθεί από την ομιλία του κ. Μαρμαζόφ το κομμάτι που αναφέρεται στον Πρόεδρο της Ουκρανίας. Κατά την άποψή μου, καθένας πρέπει να είναι εδώ ελεύθερος να διατυπώνει τις απόψεις του και τις πληροφορίες του. Κατά συνέπεια, η παρέμβαση του κ. Μαρμαζόφ δεν μπορεί να περικοπεί. Αντίθετα, ο κ. βουλευτής αντί να διερωτάται πώς με τις διακρίσεις του Προέδρου της Ουκρανίας κατά του κομμουνιστικού κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο μπόρεσε αυτό να πάρει τόσο υψηλό ποσοστό, θα έπρεπε να διερωτηθεί πόσο μεγαλύτερο ποσοστό θα πετύχαινε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, εάν δεν υπήρχαν τόσες διακρίσεις σε βάρος του.

Επίσης, προβλέπεται για την Τετάρτη επείγουσα συζήτηση για το Κοσσυφοπέδιο και συμφωνώ. Απορρίφθηκε όμως πρόταση για επείγουσα συζήτηση κατά τη σύνοδο του περασμένου Γενάρη, πάνω σε μια άλλη τραγωδία, που είναι το μεταναστευτικό κύμα των Κούρδων από την Τουρκία και το Ιράκ και η κατάσταση στην Τουρκία. Το Γραφείο αρνήθηκε επίσης την αποστολή μιας αντιπροσωπείας της Επιτροπής "Μετανάστευσης, Προσφύγων και Δημογραφίας" στην Τουρκία, για να διαπιστώσει επί τόπου ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες αυτής της τραγωδίας, αφού πράγματι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το ζήτημα αυτό. Μας παρέπεμψαν στην εισήγηση των κ. κ. Μπαρσόνι και Σβίμερ (βουλευτές), που όμως δεν ικανοποιεί αυτή την ανάγκη.Στο ίδιο πνεύμα κατά την προηγούμενη σύνοδο έγινε συζήτηση, αρκετά έντονη, για τη θανατική ποινή στην Ουκρανία, χωρίς να γίνει ωστόσο καμιά αναφορά στην πραγματική κατάσταση που υπάρχει στη Ρωσία και σε άλλες χώρες, όπως η εγκληματικότητα, τα εκατομμύρια των εργαζομένων που δεν πληρώθηκαν το μισθό τους εδώ και ένα χρόνο, τα εκατομμύρια των παιδιών που ζουν άστεγα κλπ.

Επιπλέον, ούτε λέξη δε λέγεται για το ότι και στις χώρες μας, τις λεγόμενες ανεπτυγμένες, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ανέργων. Ποιο είναι το ποσοστό της ανεργίας; Το δικαίωμα στην εργασία δεν είναι ένα στοιχειώδες δικαίωμα; Ποιες είναι οι διαστάσεις της εξαθλίωσης; Πόσοι γέροι και παιδιά, χωρίς να αναφερθώ στους άλλους, ζουν άστεγοι; Πόσες δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας; Και πόσες κατακτήσεις που επιτεύχθηκαν από τους εργαζόμενους και τους λαούς με σκληρούς αγώνες πολλών δεκαετιών (οχτάωρο, κοινωνική ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παιδεία δωρεάν, κοινωνική πρόνοια) αμφισβητούνται ή και καταργούνται, ακόμη, στις μέρες μας στο όνομα της "οικονομίας της αγοράς" και της "ανταγωνιστικότητας";

Αυτά είναι ορισμένα ζητήματα, με τα οποία θα έπρεπε να ασχολείται το Συμβούλιο της Ευρώπης, φροντίζοντας κατ' αρχήν να σέβεται τις αρχές του, πρώτα στο ίδιο του το σπίτι".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα αναζωπύρωση ματώνει ξανά το λαό (2017-02-05 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ αλληλέγγυο με τους διωκόμενους κομμουνιστές της Ουκρανίας (2015-11-06 00:00:00.0)
Να μην υπογράψει ο Ουκρανός Πρόεδρος τον αντικομμουνιστικό νόμο (2015-04-22 00:00:00.0)
Πιθανή παράταση της «εκεχειρίας» έως τη Δευτέρα (2014-06-28 00:00:00.0)
Σε αδιέξοδο και πάλι για το αέριο (2009-01-14 00:00:00.0)
Αντι-ΝΑΤΟικές διαμαρτυρίες (2006-06-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ