Πέμπτη 23 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ
Διαγκωνισμοί για την... πρωτοκαθεδρία

Το Κιλκίς προσφέρει ως έδρα της νέας μονάδας η ελληνική κυβέρνηση

Οι Αμερικανοί, καθώς η κατάσταση στο Κόσσοβο παραμένει έκρυθμη, βιάζονται να οργανώσουν την "τοπική χωροφυλακή", προωθώντας την τουρκική πρόταση για τη δημιουργία μιας "Βαλκανικής μετακινούμενης Ταξιαρχίας", με προφανή ρόλο.

Η τουρκική πρόταση βρίσκεται ήδη στο στάδιο της εξέτασης από στρατιωτικούς και πολιτικούς εμπειρογνώμονες. Στις σχετικές συζητήσεις που ξεκίνησαν προ μηνός στην Αγκυρα δεν είχε λάβει μέρος η Ελλάδα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για την υπονόμευση μιας δικής της ανάλογης πρότασης. Στη δεύτερη συνάντηση ωστόσο, στο Βουκουρέστι, η Αθήνα αντιπροσωπεύτηκε με έναν συνταγματάρχη, ενώ θα λάβει μέρος και στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια μέσα στον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να αντιμετωπίζει θετικά την εν λόγω πρωτοβουλία, καθώς δεν επιθυμεί να απομονωθεί από μια εξέλιξη η οποία θεωρείται δεδομένη. Τη στάση της Αθήνας, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, καθόρισε η επιθυμία που εξέφρασε η Ιταλία να λάβει ενεργό μέρος προσφέροντας δυνάμεις στην υπό σύσταση Ταξιαρχία. Για το λόγο αυτό, ίσως, η ελληνική κυβέρνηση επανήλθε στη συζήτηση με την πρόταση η έδρα της νέας, υπό την αμερικανική αιγίδα, μονάδας να είναι στο Κιλκίς.

Οπως είναι γνωστό, η τουρκική πρόταση συνοδεύεται με την προσφορά της Ανδριανούπολης ως έδρα της μονάδας. Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία, στις σχετικές συζητήσεις και προκειμένου να υπογραμμίσει τις δυνατότητές της, υποστήριξε πως είναι σε θέση να προσφέρει ολόκληρο τον απαιτούμενο αριθμό ανδρών.

Στο "παιχνίδι" για την έδρα της Ταξιαρχίας συμμετέχει και η Βουλγαρία, η οποία προτείνει τη Φιλιππούπολη. Από την πλευρά της η Ρουμανία, μη βλέποντας με καλό μάτι τη βουλγαρική αναβάθμιση, αντιπροτείνει ως έδρα την Κωνστάντζα,αν στο μεταξύ δεν υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με την οποία θα έχει επαφές στα Σκόπια το προσεχές Σάββατο ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, αν και αντιμετωπίζει ιδιαίτερα μεγάλη πίεση εξαιτίας της κατάστασης στο Κόσσοβο, αρνήθηκε να φιλοξενήσει στο έδαφός της τη νέα δύναμη, προφανώς γιατί εκτιμά πως η εγκατάσταση στη χώρα δυνάμεων από τη Βουλγαρία, την Τουρκία και την Ελλάδα, είναι μεγαλύτερο... κακό από αυτή καθεαυτή την κρίση.

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ