Σάββατο 25 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Αντίθετοι στο ιατρικό μισθολόγιο που ψηφίστηκε

"Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ θερμό στο χώρο της υγείας", προειδοποιεί την κυβέρνηση η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ),η οποία με ανακοίνωσή της δηλώνει για μία ακόμη φορά την αντίθεσή της στο νέο ιατρικό μισθολόγιο. Η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση του νέου ιατρικού μισθολογίου, χωρίς να κάνει αποδεκτά βασικά αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών.

"Παρά το γεγονός ότι τα αιτήματά μας χαρακτηρίστηκαν "ήπια" από το σύνολο της αντιπολίτευσης και από πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες - τονίζει η ΕΙΝΑΠ - δεν έγινε καμία αλλαγή στους βασικούς μισθούς, στο επίδομα βιβλιοθήκης, στην εφημερία ετοιμότητας, δε χορηγήθηκε το επίδομα ευθύνης. Δεν ενσωματώθηκε καν η εισοδηματική πολιτική των ετών 1996, 1997 και 1998 που θα έδινε 10% στο βασικό μισθό. Μπήκε πλαφόν στο ποσοστό εφημερευόντων στο κάθε νοσοκομείο, βάζοντας από την αρχή της εφαρμογής του σοβαρά προβλήματα ακόμα και στη λειτουργία των νοσοκομείων και της ασφάλειας των ασθενών. Το ύστατο θράσος ήταν να μην αποδεχτεί τη στοιχειώδη διάταξη που θα προέβλεπε διορθωτικό ποσό για όσους συναδέλφους πάρουν αθροιστικά από μισθό και εφημερίες, λιγότερες αποδοχές απ' ό,τι στις 31/12/97".

Η ΕΙΝΑΠ δηλώνει ότι δεν αποδέχεται ποσοστά εφημερευόντων στην καθημερινή και τη γενική εφημερία και ότι θα αντιταχθεί τόσο σ' αυτό όσο και στις νέες πλασματικές εφημερίες. Καλεί, δε, όλα τα επιστημονικά τμήματα των νοσοκομείων να προσδιορίσουν τις πραγματικές ανάγκες σε εφημερίες ενεργείς και κλήσεως, αγνοώντας τα ποσοστά. Επαναλαμβάνει ότι δεν αποδέχεται στο σύνολό του το νέο μισθολόγιο και καθυστέρηση στις κρίσεις - προαγωγές των υπηρετούντων επιμελητών.

Η ΕΙΝΑΠ κάνει αναφορά και στις επιλογές της κυβέρνησης, με τη συγχώνευση των Οργανισμών των νοσοκομείων και την αυθαίρετη αύξηση των νοσηλίων, που στην ουσία δρομολογούν την πλήρη κατάργηση της δωρεάν υγείας, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των υγειονομικών.

Το προαναγγελθέν σχέδιο "Ιπποκράτης" για τη συγχώνευση των Οργανισμών των νοσοκομείων, δε σκοπεύει σε τίποτ' άλλο παρά μόνο στη μείωση των κλινών, του προσωπικού και την κατάργηση της μονιμότητας, ακόμα και στο κλείσιμο ολόκληρων νοσοκομείων. "Αυτά που χρόνια προτείνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, είναι λειτουργική ανακατανομή κλινικών στο πλαίσιο του συγκροτήματος. Οποιαδήποτε ρύθμιση, που καταργεί κλίνες, νοσοκομεία και εργασιακά δικαιώματα θα μας βρει ριζικά αντίθετους", επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ.

Η δε αύξηση των νοσηλίων τινάζει στον αέρα τα ήδη ελλειμματικά ασφαλιστικά Ταμεία, καταδικάζει πολλούς άπορους και ανασφάλιστους και καταδικάζει το έργο των γιατρών όταν θα σκέφτονται με αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια κόστους τη νοσηλεία των ασθενών.

Τέλος, η ΕΙΝΑΠ τονίζει ότι απειλούνται άμεσα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα (ωράριο, μονιμότητα, συντάξεις, όριο συνταξιοδότησης), αν κρίνουμε από τις πρώτες αναγγελίες της κυβέρνησης, που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ