Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα

Ο αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Ο συντονισμός του, η κοινή δράση κατοίκων, μαζικών φορέων, τοπικών και άλλων συλλόγων είναι ικανά να θέσουν φραγμό στα σχέδια για την τσιμεντοποίηση και των τελευταίων ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει στο Λεκανοπέδιο, για την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του ελάχιστου - μόλις 2,5 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο - πράσινου που έχει αυτή η πόλη.

Οι αποδείξεις αυτής της διαπίστωσης καταγράφηκαν αναλυτικά χτες στην ημερίδα που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας και την ποιότητα ζωής, στο αμφιθέατρο "Α. Σιδέρη" της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών. Ηταν οι νίκες των Συλλόγων αυτά τα χρόνια που στάθηκαν απέναντι σε ιδιώτες και δημόσιους καταπατητές. Το συμπέρασμα αυτό ήταν και το αποτέλεσμα των εργασιών της ημερίδας. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, ειδικά τώρα, που με τους σχεδιασμούς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 τίθενται σε άμεσο κίνδυνο τεράστιοι χώροι, τίθεται σε κίνδυνο η ισορροπία της ίδιας της πόλης με την οικοδόμηση ουσιαστικά, στο Λεκανοπέδιο, ολόκληρων νέων πόλεων.

Για το πράσινο, για τη ζωή

Ο ελεύθερος χώρος έχει ιδιαίτερη σημασία για την Αθήνα, είναι χώρος συνεύρεσης των πολιτών, κοινωνικοποίησής τους και γονιμοποίησης της δημοκρατικής αρχής, τόνισε ο πολεοδόμος Γεράσιμος Σκλαβούνος,εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής της ημερίδας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις επιμέρους μεν αλλά σημαντικές επιτυχίες αρκετών από τους περισσότερους από 30 Συλλόγους που μετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή και παρατήρησε ότι παρά την ισχύ του ΟΜΜΑ, που έχει καταστρέψει το Πάρκο Ελευθερίας, η συντονισμένη αντίδρασή τους έχει αναγκάσει να μην μπορέσουν να θέσουν ακόμη το θεμέλιο λίθο της Οπερας και του γκαράζ.

Εκπρόσωποι των Συλλόγων περιοχών της Αθήνας και όμορων δήμων αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων αναλυτικά στα θέματα του Ελαιώνα, του Γουδίου, του Ιππόδρομου και του Φαληρικού Δέλτα. Ενώ ο δήμαρχος Ταύρου, Π. Βακαλόπουλος,στην παρέμβασή του, υπογράμμισε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες σοβαρού προβληματισμού για τα γενικότερα προβλήματα. Με τη συσπείρωση, σημείωσε, των μαζικών φορέων, αλλά και των κατοίκων των περιοχών που αυτοί εκπροσωπούν, και με την οργανωμένη πάλη τους, μπορεί να δημιουργηθεί μία σημαντική εστία αντίστασης στους κερδοσκόπους και καιροσκόπους, με στόχο τη διάσωση και αξιοποίηση προς όφελος του λαού του πράσινου και της ποιότητας ζωής.

Τους υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση - μεγάλο κεφάλαιο καιυποτελείς του κυβερνήσεις και μερικές δημοτικές αρχές - εναντίον των οποίων πρέπει να στραφεί με ξεκάθαρες απόψεις η αντίδραση όσων πιστεύουν, ότι η διατήρηση και αναβάθμιση όσων ελεύθερων χώρων έχουν περισωθεί αποτελεί μια αυτόνομη επιλογή επιβίωσης, έδειξε ο πολιτικός μηχανικός και υγιεινολόγος Μπάμπης Ζιώγας,με την παρέμβασή του στην ημερίδα, εκ μέρους του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο αγώνας, είπε, είναι ο τρόπος να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των πολιτών στους ελεύθερους χώρους, που δανειστήκαμε απ' τα παιδιά μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ