Σάββατο 2 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
"Ενα το πανό, τέσσερις εμείς"...

Μικρής έκτασης συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ, παρά τη μαζική ενίσχυση επισήμων

Ούτε η "ευλογία" του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου,του οποίου το μήνυμα διάβασε εκπρόσωπός του, δε βοήθησε τη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ στο Πεδίον του Αρεως,όπου για δεύτερη χρονιά συγκεντρώθηκαν ελάχιστοι εργαζόμενοι και πάρα πολύ επίσημοι, χωρίς αυτό να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή παρουσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 10 το πρωί, ώρα που είχε οριστεί η έναρξη της συγκέντρωσης, η κυκλοφορία δεν είχε διακοπεί στην Πατησίων, μπροστά από την εξέδρα που είχε στηθεί για τις ομιλίες. Λίγο αργότερα, 100 περίπου διαδηλωτές διασκορπίζονται στον κεντρικό χώρο και επιτέλους, ο δρόμος κλείνει, ενώ έντονη είναι η ανησυχία των συνδικαλιστικών στελεχών των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ, που διοργάνωσαν τη συγκέντρωση, για τη μικρή συμμετοχή εργαζομένων.

Ωρα την ώρα, "μοναχικά" πανό από διάφορους χώρους, τα οποία κρατούσαν 2 - 3 εργαζόμενοι, συνοδευμένοι από μερικούς ακόμα, έπαιρναν τη θέση τους μπροστά στην εξέδρα. Η ΟΤΟΕ, με δυο πανό και μικρό αριθμό διαδηλωτών, περίμενε στην οδό Μαυροματαίων και κινήθηκε προς την εξέδρα, ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα και κάτω από τον ήχο του "Μια βραδιά στο Λεβερκούζεν", έφταναν στη συγκέντρωση καμιά εκατοστή διαδηλωτές, με επικεφαλής τους Γ. Μανώλη και Λ. Αραζού της ΔΑΚΕ.

Στις 10.30 δίνεται μια ...πνοή στη συγκέντρωση από 150 - 200 άτομα που κρατούσαν έντεκα πανό του ΣΕΚ (πρώην ΟΣΕ)! Στο χώρο υψώνονταν πλέον πανό της ΟΣΠΑ, της ΠΟΣ, της ΟΜΕ - ΕΛΤΑ και ΟΜΕ - ΟΤΕ, της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, της ΣΟΦΤΕΞ, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αλλά ο κόσμος που τα συνόδευε ήταν δραματικά λίγος. Σε ένα σημείο η Διεθνής Αμνηστία είχε τραπεζάκι, ενώ η προσέλευση φάνηκε να ολοκληρώνεται με τους διαδηλωτές του PKK και του Απελευθερωτικού Κόμματος Κουρδιστάν.

Νωρίτερα είχε προστεθεί στη συγκέντρωση μια ομάδα της Α/Συνέχεια, η οποία αποχώρησε λίγο μετά, χαρίζοντας ανακούφιση στους διοργανωτές της συγκέντρωσης, επειδή αρχικά είχαν καταλάβει και κεντρική θέση μπροστά στην εξέδρα...

Οι ομιλίες άρχισαν με την ανάγνωση του μηνύματος του αρχιεπισκόπου και στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,ενώ από κάτω παρακολουθούσαν ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου και ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαπας,οι Ε. Γιαννόπουλος,ακόμα και ο Θ. Τσουκάτος, η Μ. Δαμανάκη,μέλη του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος και αντιπροσωπείες από ΝΔ και ΣΥΝ. Επόμενοι ομιλητές ήταν ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Η. Βρεττάκος,ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γ. Φελώνης και ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μανώλης,ο οποίος παραιτήθηκε από την ομιλία του επειδή τον είχαν ...τελευταίο στη σειρά!

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ άρχισε την ομιλία του με βολές εναντίον της συγκέντρωσης των σωματείων στο Σύνταγμα και πρόσθεσε ότι πλήττεται η δημοκρατία στη λειτουργία των συνδικάτων, όταν άλλα αποφασίζουν οι οργανώσεις και άλλα πράττουν οι παρατάξεις... Στη συνέχεια, ζήτησε 35ωρο σταδιακά, υποστήριξε τη μετοχοποίηση ενός "μικρού ποσοστού" των ΔΕΚΟ σαν καλύτερη λύση, έναντι της "διευρυμένης" μετοχοποίησης και κάλεσε σε μια "Ευρώπη με πραγματική σύγκλιση των οικονομιών".

Πριν τελειώσει η συγκέντρωση με την ανάγνωση του ψηφίσματος, απεύθυναν χαιρετισμό ένας Αλβανός εργαζόμενος, ένας εκπρόσωπος της νιγηριανής κοινότητας της Ελλάδας και ένας εκπρόσωπος αντιρατσιστικής οργάνωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ