Σάββατο 2 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Μπορούμε να τους σταματήσουμε"

Μήνυμα αντίστασης, ελπίδας και αντεπίθεσης από συγκεντρωμένους και ομιλητές

"Σήμερα 112 χρόνια μετά το Σικάγο καταργούν το 8ωρο, καταργούν την πλήρη απασχόληση, καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις, καταργούν την Κυριακή αργία, τις άδειες, τα επιδόματα, την κοινωνική ασφάλιση. Ξεπουλάνε τα πάντα, τη δημόσια περιουσία, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια, τον πολιτισμό", τόνισε στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης.

"Αυτή - συνέχισε - είναι η βαρβαρότητά τους, ο "εκσυγχρονισμός" τους, να στέκονται μπροστά μας εμπόδιο. Να θέλουν να πισωγυρίσουν την πρόοδο της κοινωνίας, να θέλουν τον "εργασιακό μεσαίωνα", να είμαστε λάστιχα και αν δουλεύουμε να δουλεύουμε χωρίς πληρωμή από νύχτα σε νύχτα. Μας παρουσιάζονται ως "κοινωνικοί εταίροι", αυτοί που δεν παράγουν τίποτα, αυτοί που κάθε ώρα κλέβουν την υπεραξία και εκμεταλλεύονται την εργατική μας δύναμη, αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε εμείς. Η Εργατική Τάξη οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι αυτή είναι η μόνη παραγωγική δύναμη και δικαιούται όλο τον πλούτο που παράγει. Κανένας ούτε κεφάλαιο, ούτε βιομήχανος, ούτε τσιφλικάς, δικαιούται μερίδιο. Να, γιατί λέμε όχι στον "κοινωνικό διάλογο". Να, γιατί λέμε να φύγουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ από κάθε μορφής "κοινωνικό διάλογο". Να, γιατί λέμε ότι ο "κοινωνικός διάλογος είναι απάτη"".

Συνεχίζοντας επισήμανε ότι την πολιτική λιτότητας, την αφαίρεση πολύχρονων κατακτήσεων των εργαζομένων στηρίζουν με τη στάση τους όλα αυτά τα χρόνια και οι πλειοψηφίες των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

"Οι μεγάλοι αγώνες που έγιναν, όπως αυτοί των ναυτεργατών, των οικοδόμων, των εκπαιδευτικών, των συνταξιούχων, των αγροτών, των εργαζομένων στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ δείχνουν την κατεύθυνση της πάλης, στέλνουν μηνύματα ελπίδας ότι οι εργαζόμενοι μπορούμε. Εκεί στην καθημερινή πάλη θα κριθούμε όλοι, αυτό είναι το απόλυτο κριτήριο της αξιοπιστίας μας. Εκεί θα κριθεί και το ΕΚΘ, στην πράξη, στο συντονισμό, στην κλιμάκωση των αγώνων. Αυτοί οι αγώνες για τη διάσωση των παραγωγικών μονάδων του νομού, για να μην ιδιωτικοποιηθούν το Λιμάνι, ο ΟΥΘ, ο ΟΑΘ, η Εκθεση, οι άλλοι οργανισμοί, αυτοί οι αγώνες με τέτοιο χαρακτήρα όχι μόνο θα ακυρώνουν αυτές τις αντιλαϊκές επιλογές, αλλά θα συμβάλουν ώστε να ανοίγει ο δρόμος για ένα κοινωνικοπολιτικό μέτωπο αναγκαίο για τη συνολική ρήξη και ανατροπή αυτής της πολιτικής", κατέληξε ο Θ. Κυριακίδης.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΘ Π. Αβραμόπουλος τόνισε ότι ενωμένοι θα πρέπει να αγωνιστούν οι εργαζόμενοι για να αποκρούσουν αποτελεσματικά την πολιτική μοιράσματος της ανεργίας και αποδυνάμωσης των συλλογικών συμβάσεων, καθώς και τα μέτρα που, διά της "συνολικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας", ανατρέπουν το 8ωρο. Δήλωσε ότι το ΕΚΘ είναι ριζικά αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση των βασικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και δημοσίου συμφέροντος τραπεζών και επισήμανε ότι το ΕΚΘ προχώρησε σε πρωτοβουλίες συντονισμού της δράσης των Εργατικών Κέντρων των πόλεων της Μακεδονίας και Θράκης, για την αντιμετώπιση των αρνητικών για τους εργαζόμενους συνεπειών της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Στους συγκεντρωμένους μίλησαν επίσης ο αντιπρόεδρος του ΕΚΘ Μπ. Ανδρεάδης,ο αναπληρωτής γραμματέας Κ. Γκοντίνος και ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ - Ν/Τ ΑΔΕΔΥ Ν. Θεσσαλονίκης Δ. Κίτσιος.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι βιώνουν την πιο σκληρή πολιτική λιτότητας των τελευταίων είκοσι χρόνων. Μιας λιτότητας, χωρίς ημερομηνία λήξης, που σηματοδοτείται από τη συνεχή περικοπή των κοινωνικών δαπανών, την όλο και πιο βαριά φορολογία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Βιώνουν επίσης τις δυσμενείς συνέπειες από την ενσωμάτωση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υλοποιούνται και που έχουν εκπονηθεί από τα διεθνή χρηματιστηριακά κέντρα και τους τραπεζίτες.

Τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης θα αγωνιστούν ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης - μετοχοποίησης των ΔΕΚΟ και απαιτούν από τη ΓΣΕΕ να μη συμμετέχει στη διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου", σαν άλλοθι που αξιοποιείται για την επιβολή των αντεργατικών μέτρων.

"Διεκδικούμε με αποφασιστικότητα τη ρήξη με τη διαρκή πολιτική λιτότητας που φορτώνει συνεχώς νέα βάρη στην Εργατική Τάξη και συσσωρεύει κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, καθώς και την υλοποίηση μιας άλλης πολιτικής, που θα στηρίζεται στην αναδιανομή του εισοδήματος, στην παραγωγική ανάπτυξη, στην κατοχύρωση και διεύρυνση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων μας", υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.

Στη μνήμη των πεσόντων του Μάη του '36

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μεγάλη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, η οποία κατέληξε στο Μνημείο προς τιμήν των πεσόντων εργατών το Μάη του '36.Μεγάλη ήταν η συγκίνηση την ώρα που κατατίθονταν στεφάνια και ψαλλόταν το "Πέσατε θύματα" από τους χιλιάδες διαδηλωτές. Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, η ΕΣΑΚ, η ΕΔΥΕΘ, συνταξιουχικά σωματεία και πολλά συνδικάτα.

Πριν τις ομιλίες η διοίκηση του ΕΚΘ απένειμε τιμητική πλακέτα στο Πυροσβεστικό Σώμα της πόλης για την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο, ενώ στο σύντομο χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων στην Πυροσβεστική Κ. Καλωνάς ζήτησε να μη χρησιμοποιούνται τα οχήματα για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων. Στη συνέχεια η Ορχήστρα της ΕΡΤ με τη διεύθυνση Ακη Γεροντάκη έπαιξε αγωνιστικούς σκοπούς. Στην εκδήλωση τραγούδησε ο Δημ. Νικολούδης.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ με τον γραμματέα της Χρήστο Κόφφα,τον Γιάννη Κατσαρό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη,μέλος της γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, τον πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Μήτσο Σαχίνη.Παραβρέθηκαν, επίσης, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Αγάπιος Σαχίνης,ο υποψήφιος νομάρχης Νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλης Σπυριδάκης,οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αμπελοκήπων και Καλαμαριάς Κώστας Σαπρανίδης και Σοφία Τεμεκενίδου,καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκη. Ακόμη, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, οι δήμαρχοι Καλαμαριάς και Συκεών, βουλευτές, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και συλλόγων πολιτικών προσφύγων κ. ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ