Σάββατο 2 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ολοι οι δρόμοι οδηγούσαν στο Σύνταγμα

Μαζικές και γεμάτες παλμό οι προσυγκεντρώσεις, πρόκριναν από νωρίς την επιτυχία της κορυφαίας συγκέντρωσης

Νωρίτερα από τις εννιά, που ήταν η καθορισμένη ώρα για το ραντεβού της προσυγκέντρωσης, άρχισαν να μαζεύονται οι νέοι και να "κοκκινίζουν" τα Προπύλαια. Οι εκατοντάδες νέοι, με τα κόκκινες σημαίες στα χέρια και τα γαρίφαλα στα πέτα τους, ανυπομονούσαν να ξεκινήσουν για να ανταμώσουν τις χιλιάδες των εργαζομένων στην Πλατεία Συντάγματος.

Στις εννιάμισι όλα ήταν έτοιμα. Τα μπλοκ των νέων συντεταγμένα περίμεναν το σύνθημα για να προχωρήσουν. Στις 9.35 "πέφτει" το σύνθημα "Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά" και η πορεία ξεκινάει. Στην κεφαλή δεσπόζει το άρμα του Συντονιστικού Νυχτερινών Σχολείων, που απεικόνιζε τη λαιμητόμο της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να σφαγιάζει έναν εργαζόμενο και τα δικαιώματά του. Πίσω από το άρμα ακολουθούσε ένα πανό που έγραφε "1 Μάη. Εμπρός στο δρόμο της νεανικής αντεπίθεσης απέναντι στο μέλλον μας, στα δικαιώματά μας".

Στη συμβολή των οδών Πεσματζόγλου και Σταδίου συναντήθηκαν με την πορεία των εργαζομένων, που είχαν προσυγκεντρωθεί στην Ομόνοια και όλοι μαζί φωνάζουν: "Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές". Οι νέοι παίρνουν προτεραιότητα στον αγώνα δρόμου για το Σύνταγμα.

"Τα σημερινά προβλήματα των εργαζομένων, αύριο θα είναι δικά μας", μας λέει ο μαθητής Λεωνίδας Σάκας, κατά τη διάρκεια της πορείας προς το Σύνταγμα και συνεχίζει: "Αν θέλουμε να παλέψουμε για την επίλυση των προβλημάτων, αυτό θα πρέπει να το κάνουμε μαζί με τους εργαζόμενους". Η φοιτήτρια Αριστέα Κοψίδη θα μας πει ότι "τα προβλήματα των νέων ταυτίζονται με αυτά των εργαζομένων και των ανέργων και η συμμετοχή μας σ' αυτές τις κινητοποιήσεις είναι επιβεβλημένη". "Με τη μαζική μας συμμετοχή στο ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, δίνουμε το μήνυμα προς την κυβέρνηση και τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ότι αντιστεκόμαστε και ότι είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας", συμπληρώνει η Μάγδα Μπάκα, την ώρα που η πορεία φτάνει στην Πλατεία Συντάγματος και οι παριστάμενοι τους υποδέχονται με χειροκροτήματα.

Από νωρίς, "κοκκίνισε" και η πλατεία Κάνιγγος, όπου και πραγματοποιήθηκε η προσυγκέντρωση των οικοδόμων της Αθήνας. Εκατοντάδες οικοδόμοι, κρατώντας κόκκινες σημαίες και με καρφιτσωμένα στα πέτα τους κόκκινα γαρίφαλα, άρχισαν να συρρέουν στην πλατεία από νωρίς το πρωί. Δίπλα τους στάθηκαν σε όλη τη διάρκεια της προσυγκέντρωσης και της πορείας ως την πλατεία Συντάγματος Κούρδοι εργαζόμενοι.

Την προσοχή όλων, ακόμα και περαστικών, απέσπασε το άρμα του Συνδικάτου, ένα άρμα δηλωτικό της απόφασης των εργατών να υπερασπιστούν μέχρι τέλους την κατάκτηση του αιώνα, το 8ωρο. Λίγο πριν τις 10 π.μ., τα πανό ξεδιπλώθηκαν το ένα πίσω από το άλλο. Πρώτο αυτό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στο οποίο αναγραφόταν "7ωρο, 8ωρο και συλλογικές συμβάσεις, δε θα επιτρέψουμε να μπουν κάτω από τη σιδερένια φτέρνα των πολυεθνικών".

Στη συνέχεια, τα πανό των Παραρτημάτων της Γλυφάδας, του Αιγάλεω, του Γκύζη, του Ζωγράφου κ.ά. Σε όλα αποτυπώνονταν αιτήματα των οικοδόμων, καταγγελίες της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και καλέσματα στους εργάτες της χώρας για συντονισμό της πάλης τους.

Στις 10 π.μ., η πορεία προς την κεντρική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα ξεκίνησε. Τα συνθήματα "Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά" και"Από το Σικάγο στην Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη, η πάλη η ταξική" δόνησαν την Ακαδημίας. Η Σταδίου τραντάχτηκε από τον παλμό της πορείας και από συνθήματα, όπως "Μέτωπο αγώνα πανεργατικό, κόντρα στο κεφάλαιο και το συμβιβασμό" και "Αγώνας ενωμένος, αγώνας ταξικός θα είναι η απάντηση από δω και εμπρός".

Η μαζικότατη πορεία των οικοδόμων έγινε δεκτή με θερμά χειροκροτήματα από τους ήδη συγκεντρωμένους στην πλατεία Συντάγματος, όπου οι οικοδόμοι πήραν τη θέση τους δίπλα σε όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ