Σάββατο 2 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παραλειπόμενα

Το 8ωρο στη διελκυστίνδα. Ετσι, πρωτότυπα, απεικόνισαν οι οικοδόμοι τους αγώνες που είναι αποφασισμένοι να δώσουν για τη διασφάλισή του, στο πρωτομαγιάτικο άρμα τους. Πάνω στο άρμα βρισκόταν ένα μεγάλο ρολόι με τους δείκτες του δεμένους - κολλημένους στις οχτώ ακριβώς. Οι εργάτες, από τη μια πλευρά, τραβάνε με τα σχοινιά για τις 7, ενώ, από την άλλη, οι εργοδότες τραβάνε προς τις 9 μεριά. Οποιος φανεί πιο δυνατός, θα νικήσει... Πάνω από το κεφάλι των εργοδοτών, ένας χάρτης της Ευρώπης με την επιγραφή: "Εκποιούνται πατρίδες (πληροφορίες Σημίτης, Σαντέρ, Κολ και ΣΙΑ)".

* * *

Αποφασιστική... μάχη για το 8ωρο έδιναν πιο κάτω, στην αρχή της Ερμού, και οι εμποροϋπάλληλοι. Και αυτοί με τη μέθοδο της διελκυστίνδας σε ρολόι και με όριο νίκης το 8ωρο. Για την έκβαση της μάχης, οι Εμποροϋπάλληλοι ήταν συγκρατημένα αισιόδοξοι, αφού, όπως έλεγαν αστειευόμενοι και ντυμένοι με τη στολή του οχτάωρου, αν δεν καταφέρουν να σύρουν τους δείκτες του ρολογιού προς τις 7 πλευρά, θα τους κρατήσουν σταθερά στις οχτώ.

* * *

Το "παρών" στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση έδωσαν και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο καθένας με το δικό του τρόπο προσπαθούσε να συμβάλει στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα άτομα με κινητικά προβλήματα, που, κατά τη διάρκεια της πορείας, τέθηκαν επικεφαλής των μπλοκ.

* * *

"Εχθροί μας δεν είναι οι ξένοι εργάτες, είναι τα αφεντικά και οι κεφαλαιοκράτες". Το σύνθημα κυριάρχησε, τόσο στη διάρκεια των προσυγκεντρώσεων, όσο και στην ώρα της συγκέντρωσης στην πλατεία Συντάγματος και της μεγάλης πορείας προς το υπουργείο Εργασίας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τα αισθήματα φιλίας που τρέφουν οι Ελληνες εργαζόμενοι για τους αλλοδαπούς μετανάστες. Την περασμένη Τετάρτη, δύο μέρες πριν την Παγκόσμια Μέρα της Εργατικής Τάξης και την ώρα που οι φασίστες είχαν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν εκδήλωση κατά των μεταναστών, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Μετάλλου και Κλάδων Ενδυσης πραγματοποίησαν μια αξιέπαινη εκδήλωση προς τιμήν των μεταναστών εργατών. Χτες στο βήμα της συγκέντρωσης στην πλατεία Συντάγματος καταχειροκροτήθηκε ο εκπρόσωπος των Αλβανών εργαζομένων στη χώρα μας.

* * *

Στην εκδήλωση σημειώθηκε ξανά και ξανά από τους ομιλητές η αναγκαιότητα για την ενότητα των Ελλήνων και των ξένων εργατών, γιατί - όπως τονίστηκε - το μόνο που έχουν να χωρίσουν είναι η φτώχεια και η ανεργία. Καθαρή ήταν και η προειδοποίηση ότι θα αποκρουστούν και θα απομονωθούν αποφασιστικά τα φαινόμενα του ρατσισμού, από όπου και αν προέρχονται.

* * *

Για μια ακόμα φορά, αποδείχτηκε η αγωνιστική συνέπεια των Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων. Οπως και πέρυσι, έτσι και φέτος συμμετείχαν μαζικά στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Στάθηκαν στο ίδιο μέρος, με τα εργαλεία της δουλιάς τους (σκούπες), με τις οποίες είχαν δημιουργήσει ένα πρωτότυπο παζλ, που έγραφε 1η Μάη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΕΡΓΑΤΡΙΑ ΣΤΟ ΓΙΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ (2011-04-28 00:00:00.0)
Με ταξική ορμή σε όλη τη χώρα (2005-04-12 00:00:00.0)
Σε συναγερμό οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ (2005-04-03 00:00:00.0)
Μαζική και μαχητική απάντηση (2000-05-03 00:00:00.0)
Στον αγώνα οι εργαζόμενοι! (2000-04-26 00:00:00.0)
Το "μάθημα" του αγώνα (1998-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ