Σάββατο 2 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστικά παντού

Με απεργιακές συγκεντρώσεις οι εργαζόμενοι τίμησαν την Πρωτομαγιά και στην υπόλοιπη χώρα.

Στο Αγρίνιο η συγκέντρωση χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή και τον παλμό των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο των δολοφονημένων από την Αστυνομία καπνεργατών, Βασιλικής Γεωργαντζέλη και Νίκου Καραμιχάλη.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χ. Μπούρας και χαιρέτισαν ο δήμαρχος Αγρινίου Θ. Σώχος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Θ. Αλεξάκης.Τόσο στις ομιλίες όσο και στο ψήφισμα τονίστηκε η ανάγκη αντίστασης και ανατροπής αυτής της πολιτικής που χτυπάει τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενώ σημειώθηκε η αναγκαιότητα συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Μετώπου Πάλης για την ανατροπή της.

Επίσης, επιρρίφθηκαν ευθύνες στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που αντί να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων, προσανατολίζει το συνδικαλιστικό κίνημα στο συμβιβασμό και την ταξική συνεργασία με το μεγάλο κεφάλαιο και την κυβέρνηση, με τη συμμετοχή στον "κοινωνικό διάλογο".

Οι διαδηλωτές απαίτησαν την αποχώρηση άμεσα της ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο" και την αλλαγή στον προσανατολισμό της Συνομοσπονδίας. Ακόμα, προβλήθηκαν τα αιτήματα για την εφαρμογή του 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου με αύξηση των αποδοχών, η υπογραφή μονοετούς Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ικανοποιητικές αυξήσεις και εκφράστηκε η ανάγκη απόκρουσης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Στην Κομοτηνή,εργάτες, άνεργοι, υπάλληλοι και συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο. Κοινή διαπίστωση στη συγκέντρωση ήταν ότι ο αγώνας που άρχισε πριν από 112 χρόνια στο Σικάγο για το 8ωρο είναι σήμερα ζωτικής σημασίας η συνέχισή του.

Ακόμα, καταγγέλθηκε ότι εργασιακές σχέσεις, ωράριο, επιδόματα, συμβάσεις, κοινωνική ασφάλιση και γενικά όλα τα δικαιώματα των εργατών έχουν μπει στο στόχαστρο του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών και εκφράστηκε η απόφαση των συγκεντρωμένων να αγωνιστούν για την υπεράσπισή τους.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης περιλαμβάνονται αιτήματα όπως 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο χωρίς μείωση αποδοχών, υπογραφή Εθνικής Σύμβασης με κατώτερο μεροκάματο 8.000 δραχμές και μισθό 200.000, δημόσιο τομέα σύγχρονο, αξιοκρατικό, αποτελεσματικό με ποιότητα και κοινωνική προσφορά, αποχώρηση από κάθε μορφής "κοινωνικό διάλογο", να μην εφαρμοστούν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο, λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, κονδύλια για την ανάπτυξη της Θράκης, δημιουργία βιομηχανικών μονάδων εθνικού χαρακτήρα, καθώς και μια σειρά αιτημάτων τοπικού χαρακτήρα. Στην Κέρκυρα οι εργαζόμενοι και η νεολαία, πιστοί στο μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, πραγματοποίησαν χτες μια μαζικότατη συγκέντρωση και πορεία, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης και βιομηχάνων. Οι διαδηλωτές με τα συνθήματά τους εξέφρασαν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την κατάργηση του 8ωρου, την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ απαίτησαν συνδικάτα ταξικά και όχι συναινετικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ