Πέμπτη 28 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Το "κράτος του αστυνόμου" χτύπησε βίαια
  • Με χημικά και κλομπ αντιμετωπίστηκαν οι εργαζόμενοι, που συμμετείχαν στην πορεία της ΓΣΕΕ προς τη Βουλή!
  • Θορυβημένη η κυβέρνηση από την ογκούμενη λαϊκή κατακραυγή και την ανάπτυξη των αγώνων, προσφεύγει σταθερά πλέον στην καταστολή και δε διστάζει να χτυπά, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, πανεργατική κινητοποίηση

Πανίσχυρες και πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν με λύσσα, χτες το μεσημέρι, στους απεργούς εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που θέλησαν να διαδηλώσουν έξω από τη Βουλή ενάντια στην κυβερνητική αντεργατική πολιτική. Με κλομπ, χημικά και κλοτσιές,ανακόπηκε η πορεία των εργαζομένων, που είχε ξεκινήσει νωρίτερα από την πλατεία Κάνιγγος.Για άλλη μια φορά, το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης αποκαλύφθηκε σε όλο του το μεγαλείο, σε μια προσχεδιασμένη επιχείρηση ωμής βίας, σε μια επίδειξη δύναμης ενάντια στην αντίσταση του λαού, η οποία όμως έπεσε στο κενό μπροστά στην άκαμπτη αποφασιστικότητα των εργαζομένων.

Περίπου στις 12 το μεσημέρι η πορεία έφτασε στη γωνία του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρετανία", κατευθυνόμενη προς την κεντρική πύλη της Βουλής, εκεί που κάθε φορά καταλήγουν οι συγκεντρώσεις στα πλαίσια των πανεργατικών απεργιών. Οι διαδηλωτές, ιδιαίτερα μαχητικοί, βροντοφώναζαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, όταν αντίκρισαν μπροστά τους τις αστυνομικές κλούβες, παραταγμένες κάθετα στο δρόμο, και τα κρανοφόρα ΜΑΤ.

Με σφιχτές, ανθρώπινες αλυσίδες και με το σύνθημα "Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάνε τους εργάτες και στ' αφεντικά κάνουνε τις πλάτες",η πορεία πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής από τις δυνάμεις καταστολής, οι οποίες εξαπολύουν τη βίαιη επίθεσή τους στους εργαζόμενους, που προσπαθούσαν ειρηνικά να φτάσουν στην πύλη της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών πολλοί εργαζόμενοι χτυπήθηκαν, ενώ με ξεχωριστή αγριότητα ξυλοκοπήθηκε από ομάδα ΜΑΤ ο Β. Σαραντόπουλος,μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Πολλοί συνδικαλιστές χτυπήθηκαν ή ψεκάστηκαν από τα νέα χημικά που χρησιμοποιούν τα ΜΑΤ, ενώ στη διάρκεια των συμπλοκών όλο και περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις ενίσχυαν τις γραμμές της βίας. Την ώρα που τα ΜΑΤ ξυλοκοπούσαν εργαζόμενους που πέρασαν πίσω από τις κλούβες, η μανία τους στράφηκε και προς τους δημοσιογράφους και τα τηλεοπτικά συνεργεία, που αποτύπωναν το όργιο της βίας, σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί η καταγραφή του.

Μέσα στα επόμενα λεπτά οι εργαζόμενοι υποχωρούν λίγα μέτρα και απαιτούν με τα συνθήματά τους να φύγουν τα ΜΑΤ, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τον κυβερνητικό αυταρχισμό. "Κόντρα στην κυβέρνηση και τους αυταρχισμούς, απάντηση θα δώσουμε μ' αγώνες μαζικούς",ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν, την ίδια ώρα που πίσω από τις κλούβες διμοιρίες ΜΑΤ με αντιασφυξιογόνες μάσκες κάνουν κινήσεις ελιγμού και δυο από αυτές αποκόπτουν από τα πλάγια τους συγκεντρωμένους. Ταυτόχρονα, μια διμοιρία παραταγμένη μπροστά στην πύλη της Βουλής δεν επιτρέπει στην επιτροπή συνδικαλιστών να μπει στη Βουλή και να συναντηθεί με τα κόμματα.

Ακολουθούν διαβουλεύσεις για την απομάκρυνση των ΜΑΤ, όμως ο αστυνομικός διοικητής Αποστόλου - ο ίδιος που διεύθυνε την επιχείρηση κατά των εργαζομένων της Ιονικής έξω από το "Κάραβελ", απειλώντας και συνδικαλιστές για τα "περαιτέρω" - είναι ανένδοτος και προβάλλει το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να αφήσει τους συγκεντρωμένους να καταλάβουν τη Βουλή! Ανένδοτος, ακόμα και όταν αντιπροτείνεται από τους... ύποπτους κατάληψης, να συγκεντρωθούν τα ΜΑΤ μέσα στη Βουλή. "Βοήθεια" στις δυνάμεις των ΜΑΤ έδωσαν και ασφαλίτες ντυμένοι με πολιτικά.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και Απ. Τασούλας,οι οποίοι πήραν μια γεύση από τα χημικά. Ιδιαίτερο παλμό είχε η παρουσία και φοιτητών, οι οποίοι φώναζαν το σύνθημα: "Φοιτητές, εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά".

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,μιλά αμέσως μετά στους συγκεντρωμένους, καταγγέλλοντας τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και ζητώντας να φύγουν τα ΜΑΤ. Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΕΚΑ, Π. Σοφός,απευθύνεται και στις αστυνομικές δυνάμεις, λέγοντας ότι δεν πρέπει να επιτρέψουν να χυθεί αίμα εργαζομένων και του λαού.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Γ. Μαυρίκος απευθύνεται στους συγκεντρωμένους, λέγοντας: "Δώσαμε ένα μάθημα στην κυβέρνηση ότι ο αυταρχισμός και τα ΜΑΤ δεν μπορούν να τρομοκρατήσουν κανέναν εργαζόμενο. Να ξέρει η κυβέρνηση ότι θα είμαστε κάθε μέρα εδώ αν χρειαστεί, μέχρι να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές και αυτές τις κυβερνήσεις. Θα είμαστε εδώ για να πούμε στην κυβέρνηση ότι πέρα από το μονόδρομο των βιομηχάνων και του κεφαλαίου, υπάρχει και ο μονόδρομος του αγώνα, αυτός που δείξαμε σήμερα". Στη συνέχεια καλεί τους εργαζόμενους να αποχωρήσουν με τάξη και να κατευθυνθούν προς την Ομόνοια.

Καταγγέλλουν ΣΥΝ - ΑΠ

"Τη χρήση αστυνομικής βίας, με ΜΑΤ και δακρυγόνα, εναντίον των ειρηνικών μαζικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων και την απρόκλητη βίαιη επίθεση", καταδικάζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού.

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι "η κυβέρνηση οδηγείται σε επικίνδυνα μονοπάτια αυταρχισμού και μετωπική αντιπαράθεση με το συνδικαλιστικό κίνημα", ενώ σημειώνεται ότι "η κυβερνητική εμμονή σε κοινωνικά ανάλγητες επιλογές και η προσφυγή σε κατασταλτικά μέσα και μεθόδους, που θυμίζουν άλλες εποχές, φορτίζουν επικίνδυνα το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα".

"Τη βάρβαρη αστυνομική επίθεση και την αλυσίδα αυταρχισμού με την ποινικοποίηση και την καταστολή των αγώνων", καταδικάζει με ανακοίνωσή της και η "Αυτόνομη Παρέμβαση".

  • Η Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Τηλεόρασης καταγγέλλει με ανακοίνωσή της την αναίτια επίθεση των ανδρών της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης κατά μελών της Ενωσης κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
  • Το "αντιδημοκρατικό πρόσωπο" της κυβέρνησης καταγγέλει με ανακοίνωσή του και το Γραφείο Συνδικαλιστικού του ΔΗΚΚΙ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ