Πέμπτη 28 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
Μαχητική παρουσία

Αποφασιστική καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και των στηριγμάτων της

Δυναμική, αποφασιστική απάντηση στην αντεργατική και αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι της Αθήνας, με τη γεμάτη παλμό προσυγκέντρωση στην Ομόνοια και τη μαχητική απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος.Παρά τις ποικιλότροπες προσπάθειες της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ να υπονομεύσει την απεργιακή κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι έδωσαν μαχητικό "παρών" και απαίτησαν: "Κάτω τα χέρια απ' το 8ωρο, τις κατακτήσεις μας και την κοινωνική ασφάλιση". Απαίτησαν να "σταματήσει τώρα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας". Προειδοποίησαν πως "η τρομοκρατία δε θα περάσει".

Γύρω στις 9.30 το πρωί και η πλατεία της Ομόνοιας αρχίζει να "ζωντανεύει" από εργαζόμενους, συνταξιούχους, άνεργους, νέους και νέες που συρρέουν. Οι διαδηλωτές ξεδιπλώνουν τα πανό τους και παρατάσσονται στην οδό Γ Σεπτεμβρίου. Μπροστά μπαίνει το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας, ακολουθούν τα μπλοκ οικοδόμων, μεταλλεργατών, συνταξιούχων, φαρμακεργατών, εργαζομένων στους δήμους κ. ά.

Με το σύνθημα "Μία η απάντηση από δω και μπρος, αγώνας ενωμένος, αγώνας μαζικός" η πορεία ξεκινά. Οι διαδηλωτές πορεύονται από Γ Σεπτεμβρίου και Χαλκοκονδύλη προς την πλατεία Κάνιγγος, φωνάζοντας συνθήματα όπως: "Αυτή η πολιτική η αντεργατική δεν παίρνει βελτιώσεις μόνο ανατροπή" και "Κάτω η κυβέρνηση των αυταρχισμών, της βίας, της ανεργίας και των πλουτοκρατών".

Λίγο μετά τις 10 η πορεία φτάνει στο χώρο της κεντρικής απεργιακής συγκέντρωσης και ενώνεται με άλλους εργαζόμενους που βρίσκονταν εκεί, ενώ και άλλα μπλοκ εργαζομένων καταφτάνουν.

Η συγκέντρωση

Στη συνεχή χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων, αναφέρθηκε στην ομιλία του, ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, σημειώνοντας πως "αυτές τις μέρες κορυφώνεται η κυβερνητική επίθεση ενάντια στα δικαιώματά μας, επίθεση που συνοδεύεται από τους αυταρχισμούς των ΜΑΤ, την καταστολή, την ποινικοποίηση των απεργιών". Επισήμανε ότι το ζητούμενο σήμερα δεν είναι η απαρίθμηση των προβλημάτων, αλλά η αποκάλυψη και η έμπρακτη καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, "στην οποία το γενικό πρόσταγμα το έχουν το κεφάλαιο και τα ντόπια και υπερεθνικά όργανά του". Αναφερόμενος στο κυβερνητικό επιχείρημα πως στην ΟΝΕ θα υπάρξει λύση των προβλημάτων, επισήμανε πως "έχουμε και νου και γνώση και πείρα. Είκοσι τέσσερα χρόνια ακούμε τα ίδια. Οταν μας έμπαζαν στον λάκκο των λεόντων, την τότε ΕΟΚ. Οταν στη συνέχεια μας έλεγαν μετά το '92 θα τρώτε με χρυσά κουτάλια. Σήμερα πάλι μας λένε παραδοθείτε άνευ όρων για χάρη της ΟΝΕ, για να μπούμε στον επίγειο παράδεισο. Και αν κάποτε μπούμε στην περιβόητη ΟΝΕ, θα έρθουν πιο σκληρά μέτρα και θα λένε σκύφτε το κεφάλι για να μη μας διώξουν απ' αυτή". Υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και απ' την πορεία που χάραξαν οι πλειοψηφίες στις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, οι οποίες έχουν βαριές ευθύνες γιατί με την πρακτική της συναίνεσης και του "κοινωνικού διαλόγου" συμπράξανε στην αντεργατική επέλαση και τόνισε πως "το χειρότερο είναι ότι από τη στάση τους αυτή λαβώθηκε η συνοχή, η ταξική στάση και η συλλογική δράση του συνδικαλιστικού κινήματος".

Σημειώνοντας πως δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της προοπτικής του κινήματος στα χέρια τους, "συσπειρωμένοι σαν μια γροθιά να δράσουμε ενιαία ενάντια στις αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης" και "να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για το μέτωπο των λαϊκών δυνάμεων ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό".

Κριτικός προς την κυβέρνηση και την πολιτική της ήταν στην ομιλία του ο Α. Καλύβης,αναπλ. γραμματέας της ΓΣΕΕ, αποφεύγοντας, ωστόσο, να τοποθετηθεί επί της ουσίας για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και την ΟΝΕ. Αναφορικά με τον "κοινωνικό διάλογο", που η παράταξή του στήριξε, περιορίστηκε στο να καταγγείλει την κυβέρνηση που τον ξεφτίλισε.

Τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων δέχτηκε ο Γ. Κουτσούκος,πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος στην ομιλία του άσκησε μαλακή κριτική στην κυβερνητική πολιτική, χαρακτήρισε καταλυτικό το διάστημα για την ένταξη στην ΟΝΕ και σημείωσε ότι "ο επιτυχής εκσυγχρονισμός πρέπει να βασίζεται στην κοινωνική συναίνεση"!

Ο Τ. Στασινόπουλος,αντιπρόεδρος του ΕΚΑ, στην ομιλία του - μεταξύ άλλων - χαρακτήρισε "έγκλημα" όχι αυτές καθαυτές τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, αλλά το ότι "η κυβέρνηση πριν τις πουλήσει, τις ξεφτιλίζει"!

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Σ. Νικολάου,γραμματέας του Συλλόγου της Ιονικής, ο οποίος σημείωσε πως "ο αγώνας μας θα είναι διαρκής".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τα μέλη του ΠΓ Κ. Παρασκευά, Θ. Τζιατζή, Δ. Κουτσούμπα, Δ. Ζάχαρη και τους βουλευτές Μπ. Αγγουράκη και Μ. Κωστόπουλο.Απ' το ΔΗΚΚΙ οι βουλευτές Β. Καραγιάννη και Γ. Ρόμπος,απ' τον ΣΥΝ ο Π. Λαφαζάνης.Επίσης ο δήμαρχος Πετρούπολης Γ. Γιώγος,ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Λ. Αυδής,ο υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής,εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ.

Η πορεία

Οι διαδηλωτές με συνθήματα όπως "Θέλουμε κυβέρνηση μαζί με το λαό και όχι με το κεφάλαιο το πολυεθνικό", "Ενάντια στην ΟΝΕ, το Μάαστριχτ, το Ευρώ, το μέτωπό μας χτίζουμε το πανεργατικό" και "Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική, των μονοπωλίων είναι εντολή", πορεύτηκαν μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας προς τη Βουλή.

Απ' την αρχή κιόλας της πορείας, μπήκαν μπροστά πάνοπλοι ΜΑΤτατζήδες (τουλάχιστον τρεις διμοιρίες), επιδιώκοντας να δημιουργηθεί κλίμα έντασης και εκφοβισμού. Κατά τη διάρκεια της πορείας και άλλες δυνάμεις των ΜΑΤ προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες, προδιαθέτοντας για το τι θα ακολουθούσε.

Μετά τη βάρβαρη, και πρωτοφανέρωτη σε ένταση, επίθεση των ΜΑΤ σε βάρος των απεργών - διαδηλωτών και αφού οι τελευταίοι την καταδίκασαν με δυναμικά συνθήματα, πορεύτηκαν συντεταγμένα προς το κεντρικό κατάστημα της Ιονικής, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της Ιονικής που απεργούν για 20ή μέρα.

Και... ερμηνείες Ρέππα

Αντιστροφή της πραγματικότητας επιχείρησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στα επεισόδια που προκλήθηκαν κατά τη συγκέντρωση των εργαζομένων. Αντί να αναλάβει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την προκλητική αντιμετώπιση των εργαζομένων με την αποστολή των ΜΑΤ, επιχείρησε να χρεώσει στους εργαζόμενους τις ευθύνες, κάνοντας λόγο για "ασχήμιες στις οποίες καταφεύγει μια μικρή μερίδα εργαζομένων απεργών - διαδηλωτών...". Κατά τον Δ. Ρέππα "η Αστυνομία (απλώς) είχε παραταχθεί σε διάφορες κρίσιμες θέσεις, προκειμένου να διαφυλάξει χώρους, όπως είναι η Βουλή", όσον αφορά τους τραυματίες από την επίθεση των ΜΑΤ, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τον ελαφρό τραυματισμό αστυνομικού, ενώ για τους εργαζόμενους, περιορίστηκε να πει ότι "υπάρχουν και αυτού του είδους οι "απώλειες""!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαχητική απάντηση (2000-09-22 00:00:00.0)
Καταδικάζουν την ποινικοποίηση και την καταστολή (1998-06-13 00:00:00.0)
Μαζικά μαχητικά συλλαλητήρια (1998-06-12 00:00:00.0)
Δυναμική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική (1998-06-11 00:00:00.0)
ΟΝΕ ΚΑΙ ΜΑΤ ΠΑΝΕ ΑΝΤΑΜΑ (1998-05-09 00:00:00.0)
Απόκρυψη ευθυνών (1998-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ