Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δυναμική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι διαδήλωσαν χτες κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και του αυταρχισμού της κυβέρνησης

Σε συλλαλητήριο παλλαϊκής καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικήςμετατράπηκε η χτεσινή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, γονιών, εργαζομένων, φοιτητών, που βάδισαν το δρόμο του κοινού αγώνα για ανατροπή αυτής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια με μια δυναμική και μαχητική πορεία διατράνωσαν το δικαίωμα στη μόρφωση, στην εργασία, στη ζωή. Διαδήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τους αγώνες τους και να αντιταχθούν σ' αυτή την πολιτική υπερασπίζοντας το δημόσιο σχολείο.

Αγωνιστικό χαιρετισμό έστειλαν επίσης στους εργαζόμενους της Ιονικής, που συνεχίζουν επί ένα μήνα τις κινητοποιήσεις τους και τους κάλεσαν να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μέτωπο εργαζομένων, που θα ανατρέψει αυτή την πολιτική.

Στη συγκέντρωση μίλησαν οι πρόεδροι των δύο εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, οι οποίοι δήλωσαν την απόφαση του κλάδου να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις για ανατροπή αυτής της πολιτικής και τη ματαίωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση ο Α. Αντύπας,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να ενώσουν τη φωνή τους για να φωνάξουν ότι δεν πάει άλλο μ' αυτή την πολιτική, που παραδίδει την ίδια την κοινωνία στην αγορά. Τους κάλεσε επίσης, απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης, να απαντήσουν με το δικό τους μέτωπο, με συντονισμένους αγώνες.

Στη συνέχεια, ο Σαρ. Φιλιππόπουλος,μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Ιονικής, δήλωσε μέσα σε επευφημίες ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι "θα αντέξουν για πολύ ακόμα", για να τονίσει στη συνέχεια: "Η σπίθα που άναψε στην Ιονική είναι η αρχή. Θα ακολουθήσουν πολλές εκρήξεις από όλους τους εργαζόμενους".

Ο Λεων. Ριτζάκης,από την Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, εξέφρασε τη συμπαράσταση των γονιών στον αγώνα των εκπαιδευτικών, καταγγέλλοντας το υπουργείο Παιδείας που προσπαθεί να τους φέρει σε αντιπαράθεση με τους εκπαιδευτικούς λόγω της απεργίας.

Ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, είπε ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν τον τελευταίο λόγο. "Ηρθε η ώρα να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ. Θα αντιπαλέψουμε την κυβερνητική πολιτική", τόνισε.

Ο Μαν. Δανδουλάκης,αντιπρόεδρος της ΠΟΣΥΠ, είπε ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας δε θα στηρίξουν με τη συμμετοχή τους ως επιτηρητές το διαγωνισμό.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ. Γαλάνης,εκ μέρους της Ενωσης Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, ενώ διαβάστηκε ψήφισμα συμπαράστασης από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας και ψήφισμα από 20 σωματεία του Πειραιά.

Στη συνέχεια διαβάστηκε και εγκρίθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι δεκάδων εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων. Επίσης παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Ε. Μηλιαρονικολάκη,υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ, εκπρόσωποι του ΣΥΝ, της ΑΚΟΑ, η βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Β. Αράπη - Καραγιάννη κ.ά.

Αμέσως μετά ακολούθησε η πορεία μέσω των οδών Πατησίων, Σταδίου, πλατείας Συντάγματος, Πανεπιστημίου και κατάληξη στα Προπύλαια, όπου οι διαδηλωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις σημερινές συγκεντρώσεις στα εξεταστικά κέντρα. Και στη χτεσινή κινητοποίηση έντονη ήταν η παρουσία της Αστυνομίας στη διάρκεια της πορείας, ενώ είχε κλείσει η οδός Βασ. Σοφίας από κλούβες και αστυνομικές δυνάμεις. "Αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά, δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά", "Ο διαγωνισμός σημαίνει ανεργία, λιγότερους διορισμούς - χειρότερη παιδεία", "Παιδεία - ΔΕΚΟ - Ιονική θέλουν να τα βγάλουν όλα στο σφυρί", βροντοφώναζαν οι διαδηλωτές δηλώνοντας ότι παρ' όλες τις προσπάθειες για να "γραφτούν στη λίστα ανεργίας" αυτοί θα απαντήσουν "με αγώνες διαρκείας".

Οταν η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα, άγνωστοι έριξαν φωτοβολίδες στην είσοδο του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρετανία" και επιτέθηκαν σε έναν εικονολήπτη τηλεοπτικού καναλιού.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαζικό και μαχητικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα και οι εκπαιδευτικοί και οι αδιόριστοι της Θεσσαλονίκης. Εστειλαν ισχυρό μήνυμα καταδίκης του διαγωνισμού - παρωδία και προειδοποίησαν την κυβέρνηση πως ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία που χρησιμοποιεί δεν πρόκειται να κάμψουν το πανεκπαιδευτικό κίνημα και τους αγώνες του.

Στη συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου πήραν μέρος δεκάδες μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι, που συμπαραστέκονται στον αγώνα των εκπαιδευτικών κόντρα στις επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ, για τη μετατροπή της εκπαίδευσης σε μηχανισμό παραγωγής φτηνού εργατικού δυναμικού για την εξυπηρέτηση των πολυεθνικών συμφερόντων. Ολοι μαζί απαίτησαν να σταματήσουν τα σχέδια για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο χώρο της εκπαίδευσης και να γίνουν άμεσα μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών μέσα από την επετηρίδα.

Χαιρετίζοντας εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ο γγ, Θόδωρος Κυριακίδης,σημείωσε πως η υποταγή της εργατικής τάξης, η διαιώνιση της εκμετάλλευσής της περνάει μέσα από την υποβάθμιση της παιδείας και της γνώσης. Γι' αυτό κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την κατοχύρωση και την ανάπτυξη της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, να κάνουν δική τους υπόθεση την κατάκτηση του μέλλοντός τους και την απελευθέρωση της κοινωνίας από το εκμεταλλευτικό σύστημα. Ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Δ. Κίτσιος,ξεκαθάρισε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι δε θα γίνουν συνένοχοι στον διαγωνισμό - παρωδία που στήνει το υπουργείο και κάλεσε όσους έχουν κληθεί ως επιτηρητές στα εξεταστικά κέντρα, να μην παρουσιαστούν.

Μετά τη συγκέντρωση οι εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου έδωσαν το ψήφισμα του συλλαλητηρίου. Με συνθήματα όπως "Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, όχι στην παιδεία των περικοπών", "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη" σε όλη τη διάρκεια της πορείας καλούσαν το λαό να συμπαραταχτεί μαζί τους στον κοινό αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ