Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φυλακίσεις για αφίσες και αεροπανό!

Νέα αντιδημοκρατικά μέτρα για τον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης του λαού παίρνει η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που προωθεί το κατακαλόκαιρο

Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της "εκσυγχρονιστικής" κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν έχει τελειωμό. Υστερα από την απόπειρα, που εκδηλώθηκε πριν λίγους μήνες για την απαγόρευση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, με πρόσχημα το... νέφος, τώρα επιχειρεί το φίμωμα των εργαζομένων, αλλά ακόμη και των πολιτικών κομμάτων ή και των δημοτικών παρατάξεων, με την απαγόρευση της επικόλλησης αφισών και της ανάρτησης αεροπανό, σε δημόσιους χώρους, με πρόσχημα, τη φορά αυτή, την καταπολέμηση της... οπτικής ρύπανσης!

Στόχος όλων αυτών παραμένει φυσικά ο ίδιος: Η κατάργηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, ο περιορισμός της ελεύθερης έκφρασης και η ενίσχυση της απόλυτης μονοφωνίας, καθώς, στις μέρες της κυριαρχίας των μονοπωλίων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αποκλείεται ο μόνος τρόπος, για να κάνουν γνωστές τις θέσεις τους ή να εκδηλώσουν τη διαμαρτυρία τους όλοι αυτοί, που δεν έχουν πρόσβαση σ' αυτά τα μέσα και στα "παράθυρά" τους.

Ηδη τα συναρμόδια υπουργία ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εσωτερικών, έχουν συντάξει προσχέδιο νόμου με τον τίτλο "Υπαίθρια διαφήμιση", το οποίο αποτελείται από 12 άρθρα, με στόχο να ψηφιστεί από κάποιο Θερινό Τμήμα της Βουλής μέσα στον Ιούλη, προκειμένου - όπως νομίζουν - να υπάρξουν μειωμένες αντιδράσεις.

Από το πρώτο κιόλας άρθρο και για να μη μείνει αμφιβολία τι ακριβώς εννοούν, σπεύδουν να συμπεριλάβουν στην έννοια υπαίθρια διαφήμιση "την προβολή εμπορικών, πολιτικών ή κοινωνικών μηνυμάτων", που γίνεται μέσα από έντυπες ή χειρόγραφες ή φωτεινές ή ηλεκτρονικές διαφημίσεις που αναρτώνται σε δημόσιους χώρους ή ιδιωτικά κτίρια.

Απαγορεύεται...

Με το βασικό άρθρο 3 του νομοσχεδίου απαγορεύεται: Η ανάρτηση αεροπανό ή άλλων όμοιων αντικειμένων για οποιοδήποτε λόγο σε οδούς, πλατείες, κοινόχρηστους χώρους, προσόψεις κτιρίων και τους ακάλυπτους χώρους. Επίσης, η τοποθέτηση σε κατοικημένες περιοχές ενδεικτικών πινακίδων που προσδιορίζουν τη θέση ή τη διεύθυνση ιδιωτικών επιχειρήσεων ή καταστημάτων (εξαιρούνται τα φαρμακεία, κέντρα υγείας, νοσοκομεία και καταστήματα κατόπιν άδειας από τις αρμόδιες αρχές). Επίσης, απαγορεύεται η ανάρτηση ή επικόλληση διαφημίσεων ή επιγραφών σε αρχαιολογικούς χώρους, χώρους ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, μνημεία, παραδοσιακούς οικισμούς, δημόσια κτίρια, κτίρια ιερών ναών κάθε θρησκείας, σε στοές κτιρίων σε επιφάνειες τεχνικών έργων του δημόσιου τομέα, όπως τοίχοι αντιστήριξης, γέφυρες, σήραγγες, το κατάστρωμα δρόμων και πεζοδρομίων, καθώς και οι στύλοι και υποσταθμοί της ΔΕΗ και του ΟΤΕ. Ακόμη απαγορεύονται οι διαφημίσεις στους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους πέραν των ειδικών πλαισίων που θα τοποθετηθούν κατόπιν άδειας των αρμόδιων υπηρεσιών. Τέλος, απαγορεύεται η τοποθέτηση φωτεινών ή ηλεκτρονικών ή άλλων επιγραφών πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου.

Οι υπαίθριες διαφημίσεις πλέον, και αν ψηφιστεί τελικά το νομοσχέδιο, θα επιτρέπονται μόνο αν καθοριστούν τέτοιοι χώροι από τους δήμους, τις κοινότητες και τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, που θα τελούν και πάλι υπό την έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ), ενώ επιπλέον ειδικότερες προϋποθέσεις πρόκειται να καθοριστούν και με Προεδρικό Διάταγμα!

Για την παροχή της δυνατότητας ανάρτησης υπαίθριων διαφημίσεων, πάντως, επιβάλλονται και ειδικά τέλη, τα οποία θα εισπράττουν οι δήμοι και κοινότητες, καθώς και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, όταν πρόκειται για τους εθνικούς δρόμους.

Βαριές ποινές

Το νομοσχέδιο, παράλληλα, θεσπίζει βαριές ποινές και αυστηρά διοικητικά και ποινικά πρόστιμα στους παραβάτες. Συγκεκριμένα: όσοι κολλούν αφίσες και διαφημιστικά έντυπα σε αρχαιολογικούς και προστατευόμενους χώρους θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης ως ένα χρόνο, διοικητικά πρόστιμα από 1 ως 10 εκατομμύρια και ποινικό πρόστιμο ως 600.000 δρχ.

Οσοι αναρτούν αεροπανό ή πινακίδες χωρίς άδεια αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης ως έξι μήνες, διοικητικά πρόστιμα από 300.000 ως 3 εκατομ. δρχ. και χρηματική ποινή ως 200.000 δρχ. Ποινή φυλάκισης ως 6 μήνες και πρόστιμα ως 200.000 δρχ. θα αντιμετωπίζουν και όσοι τοποθετούν αφίσες εκτός των πλαισίων στα διάφορα σημεία των οδικών αξόνων.

Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ