Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πλήρωσε" τον όρκο του Ιπποκράτη

Στην Πάτρα ένας καρδιολόγος του ΙΚΑ απολύθηκε, γιατί συνταγογράφησε όπως έπρεπε, ενώ ο παρατύπως ενεργήσας ελεγκτής - γιατρός δεν έπαθε τίποτε. Τα πραγματικά, όμως, αίτια της επίθεσης βρίσκονται στο γεγονός ότι ο γιατρός είναι υποψήφιος σε νεοδημιουργηθέντα δήμο της περιοχής...

Ενας γιατρός στην Πάτρα που τίμησε τον όρκο του Ιπποκράτη και ενήργησε ως υπερασπιστής των ασφαλισμένων του ΙΚΑ - όπου και υπηρετεί - τελικά βρέθηκε κατηγορούμενος και απολύθηκε απ' το Ιδρυμα με απόφαση του διοικητή του Ιδρύματος Γρ. Σολωμού.

Πλήρωσε για τις δυσλειτουργίες και τις αγκυλώσεις του ίδιου του Ιδρύματος- που αναγνωρίζει, άλλωστε, και ο ίδιος ο Διοικητής του ΙΚΑ Γρ. Σολωμός. Πλήρωσε την εξοργιστική πολιτική περιορισμών στα φάρμακα, όπου προέχει η μείωση του κόστους και όχι η απαλλαγή των ασφαλισμένων από πιθανές παρενέργειες.

Τέλος, πλήρωσε την επιλογή του να είναι υποψήφιος σε ένα νεοσύστατο δήμο της περιοχής, κόντρα στην εκσυγχρονιστική σύνθλιψη των τοπικών κοινωνιών, που επιτάσσει το σχέδιο Καποδίστριας.

Αφορμές για την απομάκρυνσή του μπορεί να βρεθούν όσες θέλει κανείς μέσα στο γενικό "μπάχαλο" που επικρατεί πολλές φορές - όπως εκείνης της απουσίας του γιατρού για δέκα λεπτά απ' το ΙΚΑ.

Τα γεγονότα

Στα μέσα Απρίλη ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ, ο Ηλίας Βελάνας,που πάσχει από "διατατική μυοκαρδιοπάθεια ισχαιμικής αιτιολογίας" πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο "Αγ. Ανδρέας" της Πάτρας όπου νοσηλευόταν. Κατά την έξοδό του πήγε στον ελεγκτή γιατρό Αριστείδη Σπυρόπουλο, για να του γράψει τα φάρμακα που θα έπρεπε να παίρνει. Μετά από διαπληκτισμό που είχε με τον γιατρό, εξαιτίας της αργοπορίας του τελευταίου, ο ελεγκτής φρόντισε δεόντως για τον ασθενή, γράφοντας τα φάρμακα που χρειαζόταν όχι με συμμετοχή 10% - όπως δικαιούται - αλλά με 25%. Ο ασθενής πήγε αμέσως στο ΙΚΑ Ζαρουχλέικων όπου ανήκει και, χωρίς να πει λέξη για το περιστατικό, ζήτησε από τον καρδιολόγο Ανδρέα Παναγιωτόπουλο να του γράψει τα φάρμακά του. Ο γιατρός ανύποπτος τα έγραψε - όπως πάντα - με συμμετοχή 10%.

Στη συνέχεια ο Η. Βελάνας παρουσιάστηκε στα τοπικά ΜΜΕ και κατήγγειλε την ενέργεια του γιατρού - ελεγκτή να βάλει αυθαίρετα και για εκδικητικούς λόγους ποσοστό 25% σε έναν χρόνια άρρωστο. Μάλιστα, πρόσθεσε πως ο καρδιολόγος του ΙΚΑ αποκατέστησε την αδικία.

Αντί ο διοικητής του ΙΚΑ να επιπλήξει τον παρατύπως - ακόμα και προς τις εγκυκλίους του - ελεγκτή γιατρό έστειλε έγγραφο με το οποίο ανακοινώνει στον Α. Παναγιωτόπουλο πως απολύεται επειδή "εξέλιπαν οι λόγοι της πρόσληψής του".

Μετά από αντιδράσεις της ΠΟΣΕΥΠ - ΙΚΑ, ο διοικητής του ΙΚΑ με επιστολή του στον τοπικό Τύπο ισχυρίστηκε πως ο καρδιολόγος απολύθηκε επειδή "δεν τηρούσε τους κανόνες συνταγογραφίας, με αποτέλεσμα να ζημιώνει το ΙΚΑ κάθε χρόνο αρκετά εκατομμύρια". Ομως, ο Α. Παναγιωτόπουλος συμπλήρωσε μόλις έξι μήνες στο ΙΚΑ, καθώς προσλήφθηκε το Σεπτέμβρη του 1997. (Δηλαδή, για το συγκεκριμένο γιατρό οι μήνες μετράνε για χρόνια;).

Ως δεύτερο λόγο της απόλυσης, ο Γρ. Σολωμός ισχυρίζεται πως ο γιατρός "σημείωσε δεοντολογική εκτροπή, με αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας του ελεγκτή συναδέλφου του και το δημόσιο διασυρμό του ιδρύματος".

Δηλαδή, ο καρδιολόγος έπρεπε να συνταγογραφήσει έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί "δεοντολογική εκτροπή". Να καλύψει μ' άλλα λόγια τον ελεγκτή γιατρό, ο οποίος (ελεγκτής) ήταν ήδη παράτυπος.

Εκαναν μια τυπική ΕΔΕ όπου αθώωσαν τον ελεγκτή και καρατόμησαν τον συνάδελφό του, χωρίς καν να του επιτρέψουν να τεκμηριώσει την άποψή του.

Τα εφαλτήρια

Τα πραγματικά αίτια της απόλυσης του καρδιολόγου φαίνεται να αποκαλύπτονται με τον τρίτο λόγο που επικαλείται ο Γρ. Σολωμός. Ο διοικητής του ΙΚΑ ισχυρίζεται πως ο Α. Παναγιωτόπουλος "χρησιμοποίησε το ΙΚΑ ως πεδίο λαμπρόν ρουσφετολογίας και εφαλτήριο για την ικανοποίηση των πολιτικών του επιδιώξεων".

Η... καταγγελία του Γρ. Σολωμού έχει ως βάση το γεγονός ότι ο Α. Παναγιωτόπουλος είναι πρόεδρος της Κοινότητας Καρέικων και υποψήφιος δήμαρχος του νεοσύστατου Δήμου Μόβρης με έδρα τα Σαγέικα. Βέβαια, οι ισχυρισμοί του Γρ. Σολωμού δεν είναι άσχετοι με τις πληροφορίες ότι το Δήμο της Μόβρης ετοιμάζεται να τον διεκδικήσει - έχοντας και το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ - η ιδιαιτέρα του διοικητή του ΙΚΑ Κατερίνα Κοκκίνη.

Με δήλωσή του ο Α. Παναγιωτόπουλος τονίζει πως "επιχειρείται μια οργανωμένη και άνευ προηγουμένου προσπάθεια δυσφήμισης και συκοφάντησης του προσώπου μου ως επιστήμονα, ως ανθρώπου, ως προέδρου της Κοινότητας Καρέικων(θέση την οποία τίμησα και τιμώ μέχρι σήμερα) και ως υποψηφίου δημάρχου του νεοσύστατου Δήμου Μόβρης" και καλεί "τα πολιτικά κόμματα, τους βουλευτές, την ΤΕΔΚ Ν. Αχαϊας και τον Ιατρικό Σύλλογο να πάρουν δημόσια θέση, αν τέτοιες πολιτικές πρακτικές και αντιλήψεις τους εκφράζουν".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΟΣΕΥΠ - ΙΚΑ Πατρών Χαράλαμπος Μπονάνος εκφράζει τη στήριξη των γιατρών στο συνάδελφό τους, τονίζοντας πως ο Α. Παναγιωτόπουλος "απολύθηκε αναπολόγητος, αναίτια και άδικα" και σημειώνει πως "στην επίδειξη πυγμής της διοίκησης θα απαντήσουμε με πανελλαδικές κινητοποιήσεις".

Επαναπρόσληψη ζητάη ΝΕ Αχαϊαςτου ΚΚΕ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαϊας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλει "την αυθαίρετη και αντιδημοκρατική απόφαση του Διοικητή του ΙΚΑ για απόλυση του καρδιολόγου Ανδρέα Παναγιωτόπουλου από το ΙΚΑ Ζαρουχλέικων και ζητά την άμεση επαναπρόσληψή του".

"Η απόλυση, υπογραμμίζει η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ, δεν έχει να κάνει με κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα, αλλά έχει να κάνει με το αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας του ΙΚΑ, με την πολιτική περικοπών στην κοινωνική ασφάλιση, είναι μια πολιτική δίωξη. Πρέπει να σταματήσει η ομηρία των γιατρών από τη διοίκηση, να σταματήσουν οι χιλιάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις, οι διορισμοί διευθυντών με κομματικά κριτήρια, η αντιδημοκρατική λειτουργία του ΙΚΑ, η διασπάθιση εκατομμυρίων για την εξυπηρέτηση ημετέρων. Βασική αιτία είναι η κυβερνητική πολιτική που οδηγεί στην περικοπή των δαπανών για τους ασφαλισμένους (αύξηση νοσηλίων, συμμετοχή στα φάρμακα), στους περιορισμούς στην περίθαλψη και τα ασφαλιστικά δικαιώματα, κυβερνητική πολιτική που οδηγεί στη χρεοκοπία τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και στη συρρίκνωση της κοινωνικής ασφάλισης".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ασφαλισμένους να περιφρουρήσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, να απαιτήσουν την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ