Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνάντηση αντιρρησιών συνείδησης

Ξεκίνησε χτες, στη Θεσσαλονίκη, η πενθήμερη συνάντηση για την αντίρρηση συνείδησης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη από τις χώρες Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Κύπρο, Ουγγαρία, Ρουμανία, Τουρκία καθώς και από το Βέλγιο και τη Νορβηγία.

Τη συνάντηση θα απασχολήσει η κοινή δράση για το κίνημα των αντιρρησιών συνείδησης, ενώ όπως τόνισε ο Γ. Γκλαρνέτατζης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Αντιρρησιών Συνείδησης, "αυτό που ενώνει τις χώρες των Βαλκανίων είναι ότι το κίνημα των αντιρρησιών είναι σχετικά πρόσφατο και οι νομικές διατάξεις υστερούν σε σύγκριση με αυτές των άλλων αναπτυγμένων χωρών".

Οι αντιρρησίες συνείδησης ζητούν από την κυβέρνηση να αλλάξει το νομικό πλαίσιο που ισχύει τον τελευταίο χρόνο, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δομηθεί ένα μεταβατικό στάδιο για τους ανθρώπους που εκκρεμούν σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης λόγω του ότι δεν παρουσιάστηκαν στο στρατό. Επίσης ζητούν να φύγουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για τους αντιρρησίες από το υπουργείο Αμυνας και να δημιουργηθεί ένας διοικητικός φορέας που θα ασχολείται με το πρόβλημα αυτό.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου, αναφερόμενη στο νόμο που ψηφίστηκε για τους αντιρρησίες συνείδησης, τόνισε ότι έχει πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του, αφού δεν μπορεί να λειτουργήσει αν πρώτα δε γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις - αναθεωρήσεις στο Σύνταγμα και συνέχισε: "Εμείς τους στηρίζαμε και τους στηρίζουμε. Αυτή η συνάντηση ανθρώπων από τις χώρες των Βαλκανίων είναι πολύ σημαντική, ώστε να προωθηθούν τα προβλήματα των αντιρρησιών συνείδησης. Πρέπει, όμως, οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώσουν τον κόσμο ότι δε ζητάνε χάρη, δηλαδή να απαλλαγούν, αλλά να υπηρετήσουν τη θητεία τους όπως αυτοί πιστεύουν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ