Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Μας ενώνουν τα ίδια προβλήματα

Επίσκεψη του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη στην Ολυμπιάδα, στο φυλάκιο του αγώνα ενάντια στα σχέδια της TVX και της κυβέρνησης

"Εγώ είμαι δεξιός, ο άλλος, εκεί, κομμουνιστής. Ξέρεις τι λέμε; Η υγεία και το ψωμάκι του λαού δεν έχουν χρώμα για κανέναν".

Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Πρώτος σταθμός της περιοδείας του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ Χ. Φλωράκη στην ευρύτερη περιοχή. Ο "δεξιός", που πήρε το λόγο την ώρα της υποδοχής, είναι στο μπλόκο, στο δρόμο προς τα μεταλλεία, δυόμισι ολόκληρα χρόνια παρέα με τον κομμουνιστή. Κι όταν ο δεύτερος θα πει αργότερα "εδώ είχαμε τα αντάρτικα λημέρια. Δεν πάτησαν ούτε Γερμανοί ούτε Βούλγαροι κατακτητές. Πάτησαν όμως τα ΜΑΤ", ο πρώτος θα κουνήσει συγκαταβατικά το κεφάλι. Μια κοινή συνείδηση, που ξεπερνά άλλου τύπου διαφορές, οικοδομείται εδώ, στην πράξη του καθημερινού αγώνα, στο φυλάκιο έξω απ' το χωριό. Κοινός εχθρός: Η καναδέζικη TVX και οι εδώ υπάλληλοί της, που εμφανίζονται στην περιοχή με το κουστούμι του τάδε υπουργού της σημερινής κυβέρνησης.

"Εχεις δίκιο. Ετσι ακριβώς είναι. Εχουμε τα ίδια προβλήματα και είναι αυτά που μας ενώνουν", είναι η απάντηση που του έδωσε ο Χαρίλαος Φλωράκης.

"Ο καθένας, συνέχισε, έχει δικαίωμα να έχει τις δικές του αντιλήψεις. Οταν όμως μιλάμε για προβλήματα, ψάχνουμε να βρούμε τη βάση για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε. Βάση εδώ είναι η ίδια η περιοχή. Αυτό που κάνουν και ξεπουλάνε στην καναδική εταιρία τα μεταλλεία, θα είναι καταστροφή για το περιβάλλον και την περιοχή. Αυτή η περιοχή πρέπει να έχει άλλη προοπτική. Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση. Εχω περπατήσει με τα πόδια όλη τη Δυτική Ελλάδα, από την Πάρνηθα μέχρι τα σύνορα. Εχω δει δάση και δάση. Τέτοια ομορφιά δεν είδα".

- "Εδώ, πρόεδρε, ενώνονται το πράσινο του δάσους με το γαλάζιο της θάλασσας".

- Ναι, και τα ξεπουλάνε...

- "Παλεύουμε χρόνια. Από το '95 δεν επιτρέπουμε πλέον να δουλέψουνε τα επικίνδυνα μεταλλεύματα. Η δεξαμενή, εκεί κάτω, έχει 2.500 τόνους τοξικότατο υλικό, κυάνιο. Να, γιατί φωνάζουν και στη Μικρά Ασία, στην Πέργαμο και απέναντι στη Μυτιλήνη ενάντια στο ανάλογο εργοστάσιο χρυσού που πάει να φτιαχτεί κι εκεί".

Ο κοινοτάρχης Νίκος Μήτσου παίρνει το λόγο και μιλάει με πάθος. "Να, εκεί, αυτός ο χώρος είναι κατεστραμμένος. Είχανε τους Αρσενοπυρίτες παλιά. Τους θέλουν για πρώτη ύλη για το εργοστάσιο. Εκείνα τα μεταλλεύματα έχουν περιεκτικότητα 12% σε Αρσενικό. Εχουν σκοπό να κατεβάσουν το μεταλλείο από το μείον 300 μέτρα κάτω από τη θάλασσα που βρίσκεται σήμερα, στο μείον 600. Υπερκμετάλλευση. Στραγγίζει ο υδροφόρος ορίζοντας. Εκεί απέναντι, πλάι στις λεκάνες, υπάρχει θαμμένο ένα δεύτερο χωριό. Το παλιό Στρατώνι. Πιο πέρα υπάρχουν μακεδονικοί τάφοι...".

Λίγο αργότερα, στο κιόσκι που έχει στηθεί στο χώρο του φυλακίου, ο Χαρίλαος Φλωράκης θα πει, απαντώντας σε ερώτηση τοπικού τηλεοπτικού σταθμού: "Νιώθω ένα αίσθημα αγανάκτησης. Τόσο όμορφο και πλούσιο τόπο και θέλουν να τον καταστρέψουν. Ισως είναι και ένα φωτεινό παράδειγμα ο αγώνας των κατοίκων εδώ, που τόσο σθεναρά και ομόφωνα παλεύουν και απ' ό,τι λένε θα συνεχίσουν να παλεύουν, γιατί δε ματαιώθηκαν τα σχέδια όλων αυτών που μάθαν να ξεπουλάνε την Ελλάδα και να καταστρέφουν τον τόπο. Εναν τόσο όμορφο τόπο".

- "Τι θα κάνει το ΚΚΕ για να στηρίξει αυτόν τον αγώνα από δω και πέρα;", η ερώτηση.

"Δεν υπάρχει δίκιο, πόθος και αίτημα του λαού και των εργαζομένων, που το ΚΚΕ να μην το αγκαλιάζει. Μπορεί εκείνοι που έχουν τα μέσα ενημέρωσης να το διαστρεβλώνουν, αλλά η ουσία είναι αυτή: Δεν έχουμε άλλο λόγο ύπαρξης, ακριβώς γιατί εκφράζουμε αυτά τα συμφέροντα. Αλλιώς θα εξαφανιζόμασταν. Δεν εξαφανιστήκαμε. Το ΚΚΕ στέκεται όρθιο και δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίζει να στηρίζει τους αγώνες, ανάλογα βέβαια και με τη δύναμή του. Ομως, τη δύναμή του την αντλεί από το λαό...".

Το μήνυμα ελήφθη. Το είδαμε στα μάτια, μα και στα ζεστά αγκαλιάσματα. Ο ίδιος ο πρόεδρος της κοινότητας ανέλαβε να εκφράσει δημόσια τα αισθήματα των κατοίκων της περιοχής.

"Ευχαριστούμε, είπε, τον Πρόεδρο που παραβρέθηκε. Είμαστε κατενθουσιασμένοι που ήρθε. Ευχόμαστε το παράδειγμά του να το ακολουθήσουν κι από τα άλλα κόμματα. Να δουν τον κόσμο από κοντά. Είμαστε δυόμισι χρόνια στα φυλάκια και θα παραμείνουμε. Δε θα επιτρέψουμε να φτιαχτεί εργοστάσιο χρυσού εδώ. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύση. Αν θέλει εργοστάσιο χρυσού, να πάει εκεί που βρίσκει κοινωνική συναίνεση. Εδώ όχι".

"Ενισχύστε το ΚΚΕ", η τελευταία προτροπή του Χ. Φλωράκη.

"Τώρα ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε", η απάντηση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ