Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Απόφαση για αστική ευθύνη των νοσοκομείων

Το ποσό των 160 περίπου εκατομμυρίων επιδίκασε το ΣτΕ στους γονείς 11χρονης που μολύνθηκε από τον ιό του ΕΪΤΖ κατά τη μετάγγιση αίματος και πέθανε

Ανοίγει ο δρόμος για να καταβάλλονται αποζημιώσεις σε περίπτωση σοβαρών λαθών στη νοσηλεία, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Χτες δημοσιεύτηκε η απόφαση του Α Τμήματος του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου, που επιδικάζει ποσό περίπου 160 εκατ. δρχ. με τους τόκους στους γονείς της 11χρονης Κωνσταντίνας Δημακοπούλου, η οποία πέθανε από τον ιό του ΕΪΤΖ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρηματική αποζημίωση στα ελληνικά δικαστικά χρονικά για σφάλματα γιατρών. Η άτυχη μικρή έπασχε από μεσογειακή αναιμία και και σε μια από τις μεταγγίσεις αίματος το 1985 στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Ρόδου το κοριτσάκι προσβλήθηκε από τον ιό του ΕΪΤΖ, με αποτέλεσμα να πεθάνει τον Οκτώβρη του 1992.

Η απόφαση του ΣτΕ (2463/1998) έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί γίνεται επίκληση του άρθρου 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα (ΑΚ) που ορίζει ότι "για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του δημοσίου κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας που τους έχει ανατεθεί, το δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση". Παράλληλα, το δικαστήριο, με βάση το άρθρο 94 του Συντάγματος και τα άρθρα 932 και 933 του ΑΚ, έκρινε ότι δικαστήρια ουσίας μπορούν να επιδικάζουν σε βάρος του δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου εύλογη χρηματική αποζημίωση σε εκείνον που υπέστη προσβολή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει ότι το ύψος της χρηματικής ποινής που επιδικάζουν τα δικαστήρια ουσίας δεν υπόκεινται σε αναιρετικό έλεγχο.

Πάντως, το δικαστήριο επιδίκασε συνολικό ποσό 119.200.000 δρχ. (αναμένεται να φτάσει στα 160 εκατ. μαζί με τους τόκους). Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, σε καθέναν από τους γονείς αντιστοιχεί το ποσό των 9.600.000 δραχμών, λόγω απώλειας των μελλοντικών υπηρεσιών της θυγατέρας τους και χρηματική ικανοποίηση και για τους δύο 100.000.000 δραχμών για ηθική βλάβη από την προσβολή της υγείας της κόρης τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ