Πέμπτη 28 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Παρέλυσε" το πρώτο λιμάνι

"Παρέλυσε" χτες ο Πειραιάς, καθώς οι εργαζόμενοι, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αντίστασης και καταδίκης στην κυβερνητική πολιτική, πήραν μέρος μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση. Πράσινα λεωφορεία και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος ακινητοποιήθηκαν. Στο λιμάνι μπήκε "λουκέτο", καθώς οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ συμμετείχαν μαζικά στην πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας τους ενάντια στο ξεπούλημα των λιμανιών. "Σφυριά" δεν ακούστηκε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.Μαζικά συμμετείχαν στην απεργία και οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια του Πειραιά και οι οικοδόμοι.

Το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού των απεργών ήταν στις 10 το πρωί στην προσυγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.Στις 10.15 τα πανό υψώθηκαν και οι απεργοί ξεκίνησαν πορεία με πρώτο σταθμό το Μηχανογραφικό Κέντρο της Ιονικής Τράπεζας.Οι ομάδες περιφρούρησης των απεργών της Ιονικής υποδέχτηκαν τους συναδέλφους τους με χειροκροτήματα, ενώ ανταλλάχτηκαν πλήθος συνθημάτων: "Η τρομοκρατία δε θα περάσει", "Εξω τα ΜΑΤ από τον Πειραιά", "Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι".

Λίγο πριν τις 11 το πρωί η πορεία έφτασε στην πλατεία Κοραή,όπου είχε καθοριστεί η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση. Εκεί ήδη βρίσκονταν συγκεντρωμένοι και άλλοι απεργοί και συνταξιούχοι.

Πρώτος ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο γραμματέας του ΕΚΠ Μιχάλης Νουφαρίτσης,ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους μέσα από τους συντονισμένους αγώνες τους "να πάρουν την υπόθεση της προοπτικής του κινήματος στα δικά τους χέρια, να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για το μέτωπο των λαϊκών δυνάμεων ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό".

Στη συγκέντρωση μίλησε επίσης ο Βαγγέλης Ανθής,μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ, ο οποίος καταδίκασε την επίθεση των ΜΑΤ σε βάρος των εργαζόμενων της Ιονικής.

Στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ταυτόχρονα "σκάει" η είδηση ότι έχουν συλληφθεί συνδικαλιστές. Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον γραμματέα του υπουργείου Θανάση Τσουροπλή,απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων χωρίς όμως να πάρει απάντηση. Η στάση του γενικού γραμματέα αποδοκιμάστηκε από τους απεργούς, οι οποίοι με το σύνθημα: "Είμαστε εργάτες και όχι τρομοκράτες" ξεκίνησαν συντεταγμένα πορεία προς τη Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά και παρέμειναν εκεί μέχρι την απελευθέρωση των συλληφθέντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ