Τετάρτη 3 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Του αρνούνται συμμετοχή στη "Βουλή των Εφήβων"

Ο Αμέτ Γκιουκχάν,19 ετών, μουσουλμάνος από το χωριό Σώστης Κομοτηνής, καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση για ένα πάρα πολύ σοβαρό έγκλημα - βιασμός ανηλίκου - και βρίσκεται στις φυλακές "Κασσαβέτειας" της Μαγνησίας. Στη φυλακή έδειξε "άριστη συμπεριφορά", όπως δηλώνει ο διευθυντής της, αλλά- και αυτό έχει ιδιαίτερη και εξαιρετική σημασία - κατάφερε και να σπουδάσει. Συγκεκριμένα, έπαιρνε άδεια και φοιτούσε στην Τεχνική Σχολή Αλμυρού, απ' όπου, ως πρώτος μάλιστα μαθητής, πήρε το πτυχίο του Τμήματος Ψυκτικών, τώρα σπουδάζει στο Τμήμα Μηχανικών Αυτοκινήτων, ενώ, επιπλέον, είναι και πτυχιούχος Αγγλικών!

Ο Αμέτ πήρε επιτυχώς μέρος και στο σχετικό μαθητικό διαγωνισμό και επιλέχτηκε να συμμετάσχει στη "Βουλή των Εφήβων. " Τη συμμετοχή του, όμως, αυτή αρνείται ο υπουργός Δικαιοσύνης Β. Γιαννόπουλος,με το επιχείρημα ότι εκτίει ακόμα ποινή φυλάκισης. Οι συμμαθητές του, οι καθηγητές του, ο διευθυντής της φυλακής και εκπρόσωποι μαζικών φορέων της Μαγνησίας, ζητούν να επιτραπεί η συμμετοχή του, επικαλούμενοι, όχι μόνον την άριστη διαγωγή του και τη μεγάλη πρόοδο στη μάθηση που επέδειξε, αλλά και το δικαίωμα ενός νέου φυλακισμένου να φανεί χρήσιμος στον εαυτό του και στην κοινωνία. Αλλωστε, ο σωφρονισμός, εκτός του στοιχείου της ποινής για τιμωρία και παραδειγματισμό, πρέπει να εμπεριέχει και αυτό της αρωγής για την επανένταξη ενός καταδικασμένου στην κοινωνία. Ιδιαίτερα για νέους ανθρώπους, που εμπράκτως μετανοούν και προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους, αναζητώντας ιδανικά.

Ο ίδιος ο Αμέτ, που σ' ένα χρόνο αποφυλακίζεται, αντιδρά στην απαγόρευση με σύνεση, αλλά και με παράπονο, δηλώνοντας: "Δεν μπορώ να τα έχω όλα. Δεν είμαι σε θέση να ζητάω πολλά, γιατί, αν κάποιος σκάψει στο παρελθόν μου, μπορεί να μ' εξευτελίσει δημόσια". Είναι, όμως, φανερά απογοητευμένος, γιατί δεν του αναγνωρίζεται η δυνατότητα, αποκηρύσσοντας το παρελθόν, να ζήσει, τώρα και μετά τη σύντομη αποφυλάκισή του, το μέλλον με αξιοπρέπεια, με όλες τις υποχρεώσεις, αλλά και τα δικαιώματα που έχουν οι άνθρωποι της ηλικίας του και των δυνατοτήτων του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ