Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συλλαλητήριο - απάντηση στον αυταρχισμό

Παναθηναϊκό συλλαλητήριο σήμερα στις 7μμ στο κεντρικό κατάστημα της Ιονικής, με απόφαση της ΓΣΕΕ. Την κήρυξη της απεργίας της ΓΣΕΕ "εκτός νόμου" καταδικάζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και καλούν στο συλλαλητήριο

Στην ένταση του αυταρχισμού και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να θέσει σε καθεστώς γενικής απαγόρευσης το δικαίωμα της απεργίας,καθώς χτες είχαμε και νέα δικαστική απόφαση - τρίτη (!) κατά σειρά - που κηρύσσει παράνομη ακόμα και την απεργία της ΓΣΕΕ για την Ιονική, απαντούν οι εργαζόμενοι της Αθήνας με συλλαλητήριο που διοργανώνει σήμερα η ΓΣΕΕ και στηρίζει το ΕΚΑ, στις 7 το απόγευμα στο κεντρικό κατάστημα της Ιονικής στην οδό Πανεπιστημίου.

Πρόκληση χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τη χτεσινή απόφαση του δικαστηρίου και τονίζει πως το συνδικαλιστικό κίνημα θα απαντήσει με το σημερινό συλλαλητήριο, αλλά και καθημερινά με την υπεράσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών που πλήττονται.

Την ανάγκη να δοθεί μαζική - μαχητική απάντηση στην κυβερνητική επίθεση, επισημαίνει ο Γ. Μανωλάκος,μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ, τονίζοντας: "Ο αγώνας των εργαζομένων της Ιονικής ενάντια στο ξεπούλημα της Τράπεζας είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης. Αφορά τους εργαζόμενους σε όλες τις τράπεζες, σε όλες τις ΔΕΚΟ που βρίσκονται ή θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις. Αφορά όλους τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβερνητική επίθεση που ξεδιπλώνεται - κατ' επιταγή των Βρυξελλών και του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου - ενάντια σε εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, επεκτείνεται σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Σε αυτή την αντεργατική πολιτική που υλοποιείται με τη συνδρομή των ΜΑΤ και την ποινικοποίηση των αγώνων, ακόμα και της ΓΣΕΕ, το εργατικό κίνημα της χώρας πρέπει να δώσει τη δική του απάντηση. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία της Αθήνας να συμμετάσχουν μαζικά δυναμικά στο συλλαλητήριο".

Να δώσουν το αγωνιστικό τους "παρών" στο σημερινό συλλαλητήριο συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της Ιονικής, καλεί με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας.

Η Ομοσπονδία καταδικάζει τον εντεινόμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης, που εκτός απ' τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα, τώρα ποινικοποιεί και την απεργία της ΓΣΕΕ και υπογραμμίζει πως "κανένα αντιδημοκρατικό περιοριστικό μέτρο δεν είναι ικανό να σταματήσει τους αγώνες". Τον κυβερνητικό αυταρχισμό καταδικάζουν επίσης και καλούν στο συλλαλητήριο η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Σωματείο Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων της Ιονικής εκφράζουν, σε ψήφισμά τους, οι αντιπρόσωποι που πήραν μέρος στην 9η Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη της ΕΣΑΚ - ΔΕ,τονίζοντας πως μέσα απ' αυτό τον αγώνα αναδεικνύεται η δύναμη της κοινής δράσης, η ανάγκη του κοινού μετώπου των εργαζομένων και της συνολικής ρήξης με την πολιτική της κυβέρνησης.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται πως με την απόφαση για ιδιωτικοποίηση της Ιονικής και των άλλων κρατικών τραπεζών, η κυβέρνηση υποτάσσει την οικονομία της χώρας στις επιδιώξεις των πολυεθνικών και υπονομεύει το μέλλον και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Με αφορμή - συνεχίζει - τον αγώνα των εργαζομένων της Ιονικής επιβεβαιώθηκε πως ο αυταρχισμός, η συκοφάντηση και η ποινικοποίηση των αγώνων είναι απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε αντιλαϊκής πολιτικής.

Εντείνονται οι εκβιασμοί

Με ένταση των εκβιασμών και των απειλητικών τηλεφωνημάτων προς τους υπαλλήλους, την καλλιέργεια κλίματος "σπασίματος" της κινητοποίησης, αλλά και την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων με πέντε (!) ακόμα κλούβες στο Μηχανογραφικό Κέντρο στον Πειραιά, κλιμάκωσαν χτες η κυβέρνηση και η διοίκηση της Ιονικής την απεργοσπαστική τους παρέμβαση.

Από τη μεριά της η ηγεσία του Συλλόγου - η οποία ενεπλάκη στις αποπροσανατολιστικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις, χαρακτηρίζοντας "επιτυχία" τις ψευδεπίγραφες "δεσμεύσεις" για τις θέσεις εργασίας και δίνοντας στη συνέχεια το βάρος της στο ασφαλιστικό σε συνθήκες ιδιωτικοποίησης - χτες ναι μεν δήλωνε διαθέσιμη για συνέχιση της απεργίας, αλλά ταυτόχρονα παρέπεμπε στη στάση της ΓΣΕΕ, σημειώνοντας ότι "ο Σύλλογος δεν μπορεί να μείνει μόνος του σε μια τέτοια απόφαση, πολύ περισσότερο μετά τη χτεσινή δικαστική απόφαση".

Η απεργία συνεχίζεται σήμερα με απόφαση του Συλλόγου και αύριο καλυπτόμενη από την παντραπεζική απεργία,που έχει κηρύξει με προηγούμενη απόφασή της η ΟΤΟΕ. Την Παρασκευή θα συνεδριάσουν, για να αποφασίσουν τα παραπέρα βήματα, τα όργανα του Συλλόγου, αλλά και της ΓΣΕΕ, ενώ η ηγεσία της ΟΤΟΕ έχει προσχωρήσει ανοιχτά στο απεργοσπαστικό μπλοκ.

Η ΕΣΑΚ σε όλα τα επίπεδα έχει ταχθεί υπέρ της κλιμάκωσης του αγώνα μέχρι τις 19 Ιουνίου, όποτε συνέρχεται η γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής, προκειμένου να αποφασίσει για το ξεπούλημα της Ιονικής, με κύριο αίτημα την παραμονή της Ιονικής στο Δημόσιο και με την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής αλληλεγγύης.

- "Αντιδημοκρατική εκτροπή" χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της τη δικαστική απόφαση η "Αυτ. Παρέμβαση" και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν την απάντησή τους, συμμετέχοντας μαζικά στο σημερινό συλλαλητήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ