Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε τροχιά κινητοποιήσεων η ΛΑΡΚΟ

Αρχισε χτες απεργιακό πρόγραμμα διάρκειας ενός μήνα, ενάντια στο ξεπούλημα της επιχείρησης, στις σχεδιαζόμενες απολύσεις και την αφαίρεση δικαιωμάτων. Τις προτάσεις τους για την παραμονή της ΛΑΡΚΟ στο Δημόσιο και την ανάπτυξή της, έδωσαν χτες στη δημοσιότητα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων

Απεργιακές κινητοποιήσεις διάρκειας ενός μήνα ξεκίνησαν από χτες οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ - με ομόφωνη απόφαση που πήραν σε κοινή τους σύσκεψη όλα τα σωματεία που λειτουργούν στην επιχείρηση - αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης για ξεπούλημα της επιχείρησης και στην προσπάθεια για αφαίρεση κατακτήσεών τους στο χώρο.

Το πρόγραμμα κινητοποιήσεων, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες τα σωματεία στη Λάρυμνα, περιλαμβάνει: Τρίωρες στάσεις εργασίας κάθε μέρα σε διαφορετική βάρδια γι' αυτή τη βδομάδα, την επόμενη βδομάδα τετράωρες στάσεις επίσης κάθε μέρα σε διαφορετική βάρδια και κορυφώνονται στις 29 Ιούνη με 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στην Αθήνα μπροστά στο υπουργείο Ανάπτυξης. Την Τρίτη 16 Ιούνη - στα πλαίσια στάσης εργασίας από 8 π.μ. ως 12 μ.μ. - θα γίνει συγκέντρωση στα διόδια Τραγάνας (περιοχή Λοκρίδας), όπου θα μοιραστεί ενημερωτική ανακοίνωση στα διερχόμενα οχήματα, ενώ θα πραγματοποιηθεί συμβολικό κλείσιμο της εθνικής οδού για μια ώρα.

Η υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου,σε πρόσφατη συνάντηση με αντιπροσωπεία των σωματείων, ανακοίνωσε πως ήδη έχει προσληφθεί ξένος οίκος σαν σύμβουλος ιδιωτικοποίησης, ότι σχεδιάζεται η ανάθεση του μάνατζμεντ της επιχείρησης σε ξένη ιδιωτική εταιρία, ενώ στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι και να βρει "συμμάχους στην αγορά"! Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρίας - κατ' εντολήν της κυβέρνησης - απέρριψε όλα τα αιτήματα των εργαζομένων για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, αντιπροτείνοντας πάγωμα μισθών για το '98 και μείωση παροχών που προβλέπονται σε διμερείς συμφωνίες και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες προτάσεις... Επίσης σχεδιάζονται 170 απολύσεις, με τη μορφή πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ή "οικειοθελών" αποχωρήσεων, σε πρώτη φάση.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, Γ. Θεοδώρου,επισήμανε πως οι εργαζόμενοι απορρίπτουν την ιδιωτικοποίηση και θα αγωνιστούν για να μην υλοποιηθεί.

Σημείωσε πως κύρια αιτήματα όλων των σωματείων της επιχείρησης είναι: Η παραμονή της επιχείρησης στο δημόσιο. Η διαγραφή όλων των πλασματικών χρεών της ΛΑΡΚΟ, ύψους 27 δισ. δρχ., που την "πνίγουν" οικονομικά. Η ρύθμιση της τιμής ρεύματος που καταναλώνει η επιχείρηση και η σύνδεσή της με την τιμή νικελίου και όχι με την τιμή αλουμίνας, όπως γίνεται μέχρι τώρα. Η επαναλειτουργία της ΕΛΣΙ στο Βόλο - έχει κλείσει πριν δέκα χρόνια περίπου- για την παραγωγή σιδηροχρωμίου και η συγχώνευσή της με τη ΛΑΡΚΟ, καθώς σήμερα οι τιμές σιδηροχρωμίου έχουν φτάσει σε ύψος ρεκόρ. Η ένταξη της ΛΑΡΚΟ στο κοινοτικό πρόγραμμα επενδύσεων στη βιομηχανία, που μεταφράζεται σε επιδότηση 7 δισ. δρχ. για τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης. Η καθετοποίηση της παραγωγής με τη δημιουργία μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα.

Η Επιτροπή Περιοχής του ΚΚΕ

Την πολιτική απαξίωσης και εγκατάλειψης της ΛΑΡΚΟ που εφάρμοσε η κυβέρνηση, παρότι η επιχείρηση είναι στρατηγικής σημασίας για την παραγωγική βάση της χώρας και δίνει ζωή στην περιοχή και δουλιά σε εκατοντάδες εργαζόμενους, καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση καταδικάζεται η προοπτική του ξεπουλήματος της ΛΑΡΚΟ και η κυβερνητική πρακτική, που - όπως τονίζεται - είναι "εναρμονισμένη με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση και προσδοκά η ολιγαρχία του πλούτου".

"Στη συγκεκριμένη πολιτική κατάσταση που ζούμε - συνεχίζει η ανακοίνωση - με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να κινούνται στα πλαίσια διαχείρισης της κατάστασης, αρνούμενες να συγκρουστούν με αυτούς που οξύνουν τα προβλήματα, με την ολιγαρχία του πλούτου, τα μονοπώλια και την Ευρωπαϊκή Ενωση, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη για συσπείρωση και αγώνα όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, για το συντονισμό της πάλης με άλλους εργαζόμενους που πλήττονται από αυτή την πολιτική".

Η Επιτροπή Περιοχής του ΚΚΕ καλεί τον λαό να αντισταθεί "σ' αυτούς, που, όταν κινδυνεύει η πολιτική τους, κατεβάζουν τα ΜΑΤ και χτυπάνε τους εργαζόμενους" και να ξεπεράσει τα εμπόδια που δημιουργούν οι "κάθε λογής υποστηρικτές αυτής της πολιτικής, οι όποιοι εργατοπατέρες της συναίνεσης" και να αγωνιστεί ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για ΛΑΡΚΟ στο δημόσιο, με σχέδιο ανάπτυξης και προοπτική ζωής, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τον αυταρχισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ