Τετάρτη 17 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΑΡΚΟ
Στην Εθνική οδό έδωσαν χτες αγωνιστικό "παρών"

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα ενάντια στα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Τετράωρη στάση εργασίας και 15λεπτη συμβολική κατάληψη της Εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας στο ύψος των διοδίων της Τραγάνας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Λάρυμνας και των Μεταλλείων του Αη - Γιάννη.Οι εργαζόμενοι, υλοποιώντας απόφαση των σωματείων τους, κατέβηκαν στα διόδια της Εθνικής οδού για να μοιράσουν ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους οδηγούς. Οι κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει από την περασμένη βδομάδα σε ολόκληρη την επιχείρηση με καθολική συμμετοχή.

Ενδεικτικά της κατάστασης, αλλά και των διαθέσεων των εργαζομένων είναι τα ίδια τους τα λόγια. Ο Μιχάλης Ντόβας,ο Βαγγέλης Πασαμιχάλης και ο Γιώργος Δήμου είναι εργαζόμενοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στη ΛΑΡΚΟ. Ο πρώτος είναι εργάτης των υπόγειων στα μεταλλεία του Αη - Γιάννη και οι άλλοι δυο εργάζονται στο εργοστάσιο της Λάρυμνας. Και οι τρεις, μιλώντας στο "Ρ", εκφράζουν την άποψη ότι για πρώτη φορά αισθάνονται τέτοια ανασφάλεια, τέτοιο άγχος για το μέλλον της επιχείρησης, το δικό τους και των οικογενειών τους. "Είμαστε δεμένοι με την επιχείρηση, έχουμε γίνει ένα - λέει χαρακτηριστικά ο Γ. Δήμου που εργάζεται από το 1974 στη ΛΑΡΚΟ - την πονάμε, γι' αυτό προσφερόμαστε να κάνουμε και θυσίες". "Η υφυπουργός δε δεσμεύτηκε σε τίποτα, παρά μόνο τη μείωση του κόστους σε βάρος μας ζήτησε", μας λέει ο Μ. Ντόβας για πολλά χρόνια εργάτης στα υπόγεια του Αη - Γιάννη.

"Ολες τις λύσεις τις δοκιμάσανε και αποτύχανε - παρεμβαίνει ο Β. Πασαμιχάλης,επί μια δεκαετία εργαζόμενος στο εργοστάσιο της Λάρυμνας - μόνο τις προτάσεις μας, τις προτάσεις των σωματείων απορρίπτουν συνέχεια οι κυβερνήσεις. Αυτές δηλαδή που, όπως πιστεύουμε εμείς, μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, μια για πάντα, αλλά δε θέλουν". Οι τρεις εργαζόμενοι συμφωνούν πως επιλογή της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ είναι συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση και ότι ο μόνος τρόπος "να κάνουν κάτι" είναι ο αγώνας. "Οπως το 1976, με το Μποδοσάκη εργοδότη τότε, παλέψαμε και αγωνιστήκαμε να μη γίνουν απολύσεις και για καλύτερα μεροκάματα, έτσι και σήμερα πρέπει να προετοιμαζόμαστε", επισημαίνει ο Γ. Δήμου.

Ο Γ. Ρούσης,μέλος της διοίκησης του σωματείου, δήλωσε στο "Ρ" ότι "στις σημερινές συνθήκες χρειάζεται συσπείρωση, ενότητα και συντονισμός δράσης όλων των εργαζομένων. Χρειάζεται η δημιουργία ενός πλατιού μετώπου πάλης που θα έρθει σε ρήξη με τις πολιτικές και τους πολιτικούς εκφραστές των συμφερόντων των πολυεθνικών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, αποτελεί η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στα συνδικάτα, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, υπέρ των δυνάμεων εκείνων που στηρίζουν τις προτάσεις των εργαζομένων, που στηρίζουν μια φιλολαϊκή πολιτική, γιατί αυτό θα βάλει τη σφραγίδα σε μια τέτοια θετική πορεία και εξέλιξη για τη ΛΑΡΚΟ και γενικότερα για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα".

Γ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιβεβαιώνονται ήδη οι μεγάλοι κίνδυνοι από τις εγκληματικές αποφάσεις της κυβέρνησης (2024-07-17 00:00:00.0)
Συγκέντρωση - συναυλία στα Ψαχνά για τη ΛΑΡΚΟ (2022-02-18 00:00:00.0)
Δυναμική απεργιακή απάντηση για το δικαίωμα στη δουλειά, ενάντια στα σχέδια διάλυσης (2021-05-26 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν τη 48ωρη απεργία που ξεκινάει ανήμερα την 1η Μάη (2020-04-30 00:00:00.0)
Μεθοδεύσεις για να ξελασπώσει η «KINROSS» (2003-08-13 00:00:00.0)
Οδηγούν τη ΛΑΡΚΟ στην καταστροφή! (1998-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ