Τρίτη 23 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΙΡΑΝ
Νίκη με πολιτικές διαστάσεις

Σαν να επρόκειτο για εθνική επέτειο γιόρτασαν οι Ιρανοί τη μεγάλη τους νίκη επί των ΗΠΑ με 2 - 1. Αμέσως μετά τη λήξη του παιχνιδιού χιλιάδες Ιρανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους της ιρανικής πρωτεύουσας και πανηγύριζαν με κάθε τρόπο τη μεγάλη επιτυχία της ομάδας τους.

Επίκεντρο των πανηγυρισμών ήταν η πλατεία Βανάκ, στα βόρεια της πόλης, όπου εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες χόρευαν, κυμάτιζαν σημαίες και φώναζαν συνθήματα όπως "Ζήτω το Ιράν".

Ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ δήλωσε μάλιστα ότι η νίκη της Εθνικής ομάδας του Ιράν αντανακλά τον επαναστατικό αγώνα της χώρας. "Απόψε, ξανά, ένας σκληρός και υπερόπτης αντίπαλος αισθάνθηκε την πικρή γεύση της ήττας" δήλωσε ο Χαμενεϊ σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από την ιρανική τηλεόραση.

Πάντως, ας σημειωθεί ότι μέλη της εξόριστης αντιπολίτευσης του Ιράν προέβησαν σε ομαδική διαμαρτυρία στο στάδιο "Ζερλάντ" της Λιόν, πριν την έναρξη του αγώνα με τις ΗΠΑ.

Δεκάδες Ιρανοί κρατούσαν πορτοκαλί πανό με τη φωτογραφία του Μαριάμ Ρατζανί, προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου της ιρανικής αντίστασης, ενώ πίσω από μία εστία άλλοι Ιρανοί κρατούσαν πανό με την επιγραφή: "Κάτω ο Χαταμί", εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τον σημερινό Πρόεδρο της χώρας.

Το προσωπικό ασφαλείας του σταδίου της Λιόν κινητοποιήθηκε και ζήτησε από τους διαμαρτυρόμενους να κατεβάσουν τα πανό. Οι περισσότεροι υπάκουσαν, ένας όμως, που αρνήθηκε, οδηγήθηκε με συνοδεία εκτός γηπέδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ