Σάββατο 11 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΡΘΜΕΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Εξαντλητικά ωράρια

Σε συνθήκες "γαλέρας" δουλεύουν οι ναυτεργάτες στην πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας,με υπέρβαση ωραρίων που φτάνουν και τις 17 ώρες! Ηδη, το Σωματείο Μηχανικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων Μότορσιπ, Πορθμείων και Κοντινών Αποστάσεων ο "Αγ. Σπυρίδων" αποφάσισε στην προχτεσινή του Γενική Συνέλευση την έναρξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών από τα τέλη του Ιούλη, με αίτημα τη διασφάλιση των νομίμων ορίων απασχόλησης.

Στη γραμμή υπάρχουν 15 συνολικά πλοία, που ανήκουν σε 20 εφοπλιστικές εταιρίες, εκ των οποίων μόνο οι δύο έχουν έδρα την Κέρκυρα. Σε δύο πλοία κλειστού τύπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν πάνω από 15 ώρες το 24ωρο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο, ανοιχτού τύπου, πλοίο "Θεολόγος" σε καθημερινή βάση, χωρίς επιπλέον να τηρείται η συλλογική σύμβαση και χωρίς να έχει την προβλεπόμενη οργανική σύνθεση. Τα υπόλοιπα πορθμεία ανοιχτού τύπου "χτυπάνε" 12ωρα μία - δύο φορές τη βδομάδα.

Ο Βασίλης Δημητράς,πρόεδρος του σωματείου και ταμίας του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, τονίζει πως δεν αντέχει κανείς να δουλεύει τόσες ώρες - που αυξάνονται ακόμη περισσότερο όταν προστίθεται και η συντήρηση - ενώ τίθεται σαφώς και θέμα σωματικής ασφάλειας πληρωμάτων και επιβατών. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το ατύχημα του πλοίου "Αγ. Σπυρίδων" τον περασμένο Φλεβάρη συνέβη, ενώ το πλήρωμα είχε ήδη συμπληρώσει 18 ώρες δουλιάς! Σημειώνει, επίσης, ότι στην υπουργική απόφαση για τον ετήσιο προγραμματισμό των δρομολογίων στη συγκεκριμένη πορθμειακή γραμμή δε λήφθηκε υπόψη η θέση των σωματείων. Να σημειωθεί ότι μέχρι το 1992 υπήρχαν σε καθημερινή βάση 2 με 4 εφεδρικά πλοία στη γραμμή για παν ενδεχόμενο, με τα πληρώματα "επί ποδός". Αργότερα καταργήθηκαν ...λόγω κόστους, γεγονός που έχει καταγγελθεί από το σωματείο, πάγια θέση του οποίου είναι η ύπαρξη εφεδρικών πλοίων στη γραμμή.

Την καταστρατήγηση του ωραρίου κατάγγειλε το σωματείο με έγγραφό του από τις 9/6 προς τον υπουργό ΕΝ, τον περιφερειάρχη, τον νομάρχη, τα Λιμεναρχεία Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας, τη ΓΣΕΕ, ΠΝΟ, το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, τα ναυτεργατικά σωματεία. Μετά από ένα μήνα το κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας συγκαλεί σύσκεψη με το σωματείο και δύο εκπροσώπους των πλοιοκτητών του "Παντοκράτωρ" και του "Αγ. Σπυρίδων". Το σωματείο κατήγγειλε με ανακοίνωση προς το υπουργείο αυτήν τη σύσκεψη, επειδή το Λιμεναρχείο περιόρισε το πρόβλημα μόνο σε δύο πλοία. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι εκπρόσωποι του σωματείου διαπίστωσαν ότι κλήθηκαν να συζητήσουν αν το σωματείο έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα μέλη του! Ο δε λιμενάρχης θεώρησε ότι οι ναυτεργάτες έχουν δικαίωμα στην υπερεργασία! Φυσικά οι συνδικαλιστές αρνήθηκαν να συζητήσουν υπό αυτούς τους όρους και αποχώρησαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ