Σάββατο 11 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Νέος γύρος κινητοποιήσεων

Νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν οι άνεργοι ναυτεργάτες για να προστατέψουν το δικαίωμά τους στην εργασία. Χτες άνεργοι ναυτεργάτες συγκεντρώθηκαν στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,καταθέτοντας λίστα με τα ονόματά τους και απαιτώντας το ΓΕΝΕ να αναλάβει τις ευθύνες του, διενεργώντας - σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο - ελέγχους στα πλοία για τη νόμιμη οργανική σύνθεση των πληρωμάτων και να σταματήσει να αποτελεί "εκδοτήριο" εγγράφων "μη προσφερομένου" για εργασία Ελληνα ναυτικού. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα, με συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην ΠΝΟ και πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Οι ναυτεργάτες συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί στο ΓΕΝΕ και έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον διευθυντή του Γραφείου Αλέξανδρο Μαρκάκη.Στην παράσταση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τα δύο ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και ο γγ της ΠΝΟ. Οι συνδικαλιστές απαίτησαν την απορρόφηση των ανέργων. Επισήμαναν δε ότι ελάχιστα από τα πλοία με ελληνική σημαία τηρούν τη νόμιμη οργανική σύνθεση, που σημαίνει ότι αρκετοί από τους άνεργους ναυτεργάτες θα μπορούσαν να ναυτολογηθούν, αν το ΓΕΝΕ διενεργούσε ουσιαστικούς ελέγχους στα ελληνικά πλοία και υποχρέωνε τους πλοιοκτήτες να τηρούν τον καθορισμένο από το νόμο αριθμό πληρώματος. Ο διευθυντής δεν απάντησε αν το ΓΕΝΕ θα ξεκινήσει τον ουσιαστικό έλεγχο των οργανικών συνθέσεων, σημειώνοντας απλώς ότι "θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας"...

Από το ΓΕΝΕ οι άνεργοι ναυτεργάτες έκαναν πορεία προς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά,όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον κεντρικό λιμενάρχη κ. Καβαλάρη,από τον οποίο απαίτησαν να δώσει εντολή στους λιμενικούς να διενεργούν ουσιαστικούς ελέγχους στα πλοία. Οπως σημείωσε μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας: "Είναι απαράδεκτο τα πλοία που επισκευάζονται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, δίπλα στο Λιμεναρχείο, να έχουν ελλιπή σύνθεση" και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως τα πλοία "ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚΕΡ" και "ΝΕΠΤΟΥΝ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ