Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Ούτε μία σπιθαμή γης για οικόπεδα

Την πλήρη κατάργηση κάθε λειτουργίας σχετικής με αεροδρόμιο στο χώρο του Ελληνικού, μετά τη μετεγκατάσταση του αεροδρομίου στα Σπάτα, αποφάσισε να διεκδικήσει δυναμικά η Πανδημοτική Επιτροπή Αγώνα Ελληνικού για τη Σωτηρία των χώρων της Παραλίας και του Αεροδρομίου (ΠΕΑΕΣΠΑ) στη διάρκεια της προχτεσινής της συνεδρίασης στο δημαρχείο Ελληνικού. Παράλληλα, θα ζητήσει την τροποποίηση του Ν. 2338/95, στα σημεία που αναφέρεται σε άλλες χρήσεις εκτός από αυτή του μητροπολιτικού πάρκου πράσινου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.

Οι προθέσεις που έχουν εκδηλωθεί από την κυβέρνηση και άλλους φορείς ή ειδικούς για την οικοπεδοποίηση ενός τμήματος - από 25% έως 75% - της έκτασης, βρίσκουν τα μέλη της Επιτροπής κατηγορηματικά αντίθετα, αλλά και αποφασισμένα να μην επιτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη και να παλέψουν ώστε ούτε ένα μέτρο γης να μην πουληθεί για οικόπεδα.

Πάγια θέση της Επιτροπής είναι η χρηματοδότηση της μετατροπής του χώρου σε μητροπολιτικό πάρκο να γίνει από δημόσιους πόρους. Απορρίπτει τη λογική της αυτοχρηματοδότησης του έργου από ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές. Γιατί στην πράξη, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, αυτό σημαίνει αλλοίωση έως πλήρη κατάργηση του δημόσιου, κοινόχρηστου και κοινωφελούς χαρακτήρα του χώρου ως μητροπολιτικού πάρκου πράσινου, αναψυχής, πολιτισμού, αθλητισμού, είτε μέσω της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών για τη χρήση του χώρου και των υπηρεσιών του, είτε μέσω της συγκέντρωσης στο χώρο εμπορικών, κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων, που θα αλλοιώσουν το χαρακτήρα του ως μητροπολιτικού πάρκου.

Η θέση αυτή όμως δεν αποκλείει τη λειτουργία στο χώρο μικρών επαγγελματιών, που θα παρέχουν υπηρεσίες συμβατές με το χαρακτήρα του χώρου.

Αναφορικά με το φορέα δημιουργίας και διαχείρισης του πάρκου, αποφασίστηκε ότι πρέπει να είναι δημόσιος οργανισμός, στη διοίκηση του οποίου αποφασιστικό λόγο θα έχουν εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης - ασφαλώς και του Δήμου Ελληνικού - και επίσης θα συμμετέχουν εκπρόσωποι κοινωνικών, συνδικαλιστικών και επιστημονικών φορέων.

"Ζητάμε από την κυβέρνηση, τόνισαν τα μέλη της Επιτροπής, να τροποποιήσει το σχετικό άρθρο του Ν. 2338/95, που προβλέπει τη σύσταση ανώνυμης εταιρίας, στην οποία παραχωρείται η εκμετάλλευση του χώρου, και να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση του δημόσιου οργανισμού".

Επισημάνθηκε επίσης ότι με τη δημιουργία του αεροδρομίου ο Δήμος Ελληνικού κατακερματίστηκε σε 3 κομμάτια ασύνδετα μεταξύ τους. Επιπλέον, ο χώρος του αεροδρομίου καταλαμβάνει περίπου το 70% της συνολικής του έκτασης. Θεωρούμε λοιπόν απολύτως λογικό και απαιτούμε, τόνισαν τα μέλη της Επιτροπής, στο σχεδιασμό που θα γίνει για το όλο έργο, να ικανοποιηθεί το αίτημα του δήμου να δημιουργηθούν ζώνες χωροταξικής ενοποίησης των τριών κομματιών του και στις ζώνες αυτές να μπορούν να ικανοποιηθούν ανάγκες του δήμου σε κοινωνική υποδομή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ