Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δε θα αφήσουν τίποτα πράσινο!

Η Ελλάδα καιγόταν απ' άκρη σ' άκρη, την ώρα ακριβώς που ο εκπρόσωπος του "Νέρωνα" ανακοίνωνε πως η κυβέρνηση αισθάνεται ικανοποίηση...

Χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών έγιναν χτες στάχτη, τόσο στην περιοχή του Νέου Βουτζά, όσο και στην Παλιά Πεντέλη. Ταυτόχρονα, έξι σπίτια και βοηθητικοί χώροι παραδόθηκαν στις φλόγες. Οι περιοχές αυτές, ενώ αποτελούν δύο από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στην Αττική, παρ' όλα αυτά παραμένουν απροστάτευτες, με αποτέλεσμα να ξεσπούν συνεχώς πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια.

Η φωτιά στο Νέο Βουτζά ξεκίνησε περίπου στις 12 το μεσημέρι. Τότε, όπως μας είπε ο δήμαρχος Νέας Μάκρης Β. Τζιλάβης,ειδοποιήθηκε άμεσα το Πυροσβεστικό Σώμα, όλοι οι δήμοι της Αττικής και έγινε έκκληση για βοήθεια. Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν αμέσως 27 πυροσβεστικά οχήματα, 120 πυροσβέστες και 2 ελικόπτερα "Σινούκ". Οπως όμως μας τόνισε ο Β. Τζιλάβης, "κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια". Ετσι, η φωτιά δεν άργησε να εξαπλωθεί, με αποτέλεσμα ύστερα από λίγες ώρες να έχει φτάσει στο Νταού Πεντέλης και στο Πικέρμι.

Τα αποτελέσματα ήταν δραματικά, αφού στο Παιδιοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, το Ειδικό Επαγγελματικό Εργαστήρι για τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι καμένες οροφές, τα διαλυμένα έργα των παιδιών, οι κατεστραμμένες πόρτες και οι μάνικες ανάμεσα στους διαδρόμους σε τίποτα δε θύμιζαν το εργαστήρι. Μόνο μία ταμπέλα που γράφει "Ειδικό Επαγγελματικό Εργαστήρι", μας βοηθάει να διαπιστώσουμε ότι τα παιδιά έφτιαχναν κάποτε τα έργα τους σε εκείνο το κτίριο. Ευτυχώς, όμως, το νοσοκομείο εκκενώθηκε γρήγορα, χάρη στην προσπάθεια των εργαζομένων και τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο της Ραφήνας και στο Δαφνί. Παρά όμως τις σημαντικές προσπάθειες των πυροσβεστών, οι μικρές αναζωπυρώσεις συνεχίζονταν πίσω από το νοσοκομείο μέχρι αργά το απόγευμα.

Σημαντικές ήταν και οι καταστροφές στην περιοχή του Πικερμίου και της Καλλιτεχνούπολης. Εκεί, η πύρινη λαίλαπα συνέχισε "το έργο της" και έκανε στάχτη αγροτικές εκτάσεις. Οι ιδιοκτήτες, πανικόβλητοι, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν στην προσπάθεια κατάσβεσης, βλέποντας τις ιδιοκτησίες τους να καίγονται. Μάλιστα, στην περιοχή του Πικερμίου, η φωτιά είχε αρχικά εξαπλωθεί τόσο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ένα βενζινάδικο να γίνει παρανάλωμα του πυρός. Ωστόσο, τόσο χάρη στην προσπάθεια των πυροσβεστών και των κατοίκων, όσο και στο γεγονός ότι άλλαξε η φορά του ανέμου, αποφεύχθηκε το μοιραίο. Στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης, η φωτιά εξαπλώθηκε ταχύτατα και έφτασε μέχρι την Ανθούσα.

Παλιά Πεντέλη

Στην περιοχή της Παλιάς Πεντέλης, η φωτιά ξέσπασε λίγες ώρες μετά από αυτήν του Νέου Βουτζά, αργά το μεσημέρι. Ωστόσο, η πυρκαγιά αυτή δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις, μετά την άμεση επέμβαση των κατοίκων και των πυροσβεστών.

Αργά το απόγευμα, η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, και είχαν μείνει ελάχιστες δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Καίγεται και η Εύβοια

Για δεύτερη φορά μέσα στον Ιούλη, η Εύβοια παραδόθηκε στις φλόγες. Μετά τη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά της περιοχής Πισσώνα,Πούρνου,Θεολόγου,Ερέτριας,το νέο πλήγμα αυτή τη φορά ξεκίνησε από την περιοχήΚύμης και συγκεκριμένα από τον οικισμό Μουρτερί της Οκτωνιάς.

Ολοι μιλάνε για εμπρησμό, αφού η περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια έχει δεχτεί πλήγματα από 15 εμπρησμούς. Η πυρκαγιά από τον οικισμό Μουρτερί - όπου εκδηλώθηκε στις 3 τα μεσάνυχτα - ακολούθησε την πορεία του ανέμου, περνώντας από τις κοινότητες Ελαίας,Αυλωναρίου,Αχλαδερής,τους οικισμούς Περιβόλια και Μαντράκι,Κριεζά,Πετριές και έφτασε μέχρι την κοινότητα Δύστου.

Στο διάβα της, η φωτιά έκαιγε ό,τι έβρισκε σε μήκος είκοσι χιλιομέτρων. Οι κάτοικοι απελπισμένοι προσπαθούσαν με ό,τι πρόχειρο έβρισκαν (κλαδιά και λάστιχα νερού) να περισώσουν ό,τι μπορούσαν από τις περιουσίες τους. Η πύρινη λαίλαπα, όμως, έκαψε χιλιάδες ελαιόδεντρα, αποθήκες, σταύλους και ζώα, των οποίων ο αριθμός είναι ανυπολόγιστος.

Εμφανέστατη είναι η έλλειψη επίγειων μέσων. Μόνο εφτά πυροσβεστικά οχήματα με 21 πυροσβέστες έδιναν μέχρι αργά το βράδυ τη μάχη με τις φλόγες. Δικαιολογημένη και η αγανάκτηση των κατοίκων και των κοινοταρχών για την έλλειψη κρατικής αρωγής. Μόνοι τους, χωρίς κανένα συντονισμό, κατάφεραν τελικά να σώσουν μόνο τα σπίτια τους.

Τις πυρόπληκτες περιοχές επισκέφθηκε κλιμάκιο της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα Θανάση Παπά,που έκανε στο "Ρ" την εξής δήλωση: "Η μεγάλη καταστροφή από τις πυρκαγιές στην περιοχή της Νοτιοκεντρικής Εύβοιας αναδεικνύουν για μία ακόμα φορά τον ηθικό αυτουργό αυτής της καταστροφής που είναι η κυβερνητική πολιτική, δηλαδή ο νόμος Τζουμάκα. Αναδεικνύουν, επίσης, την έλλειψη υποτυπώδους σχεδιασμού και συντονισμού.

Οι κάτοικοι από μόνοι τους προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά, αφού τα επίγεια μέσα πυρόσβεσης ήταν ελάχιστα. Από τη μεριά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κανένας σχεδιασμός και συντονισμός δεν υπήρχε, ό,τι σώθηκε ήταν από καθαρή τύχη και από την αλλαγή της φοράς του ανέμου.

Χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και, ταυτόχρονα, η αποζημίωση των πληγέντων. Ομως, επειδή έχουμε ακόμα μπροστά μας τον Αύγουστο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές με αυτά τα ελάχιστα μέσα πυρόσβεσης. Υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση της Εύβοιας και από προσωπικό και από μηχανήματα".

Στη Χαλκιδική

Σημαντικές περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις αναμένονται στην περιοχή, από τη μεγάλη φωτιά στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, που για πέμπτη μέρα χτες συνέχιζε το καταστροφικό της έργο. Εκατοντάδες κάτοικοι ρίχτηκαν στη μάχη για να σώσουν το δάσος, αλλά και τις περιουσίες τους από την πύρινη λαίλαπα, που στο πέρασμά της σαρώνει τα πάντα. Στην Αγία Παρασκευή κινδύνεψαν κατοικημένες περιοχές, κυρίως στον Οικισμό των Λουτρών. Ενα βενζινάδικο και δύο σπίτια έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Με έμφραγμα στο νοσοκομείο Πολυγύρου, μεταφέρθηκε η ιδιοκτήτρια του βενζινάδικου, Ελένη Σπανού. Ευτυχώς, δεν πήραν φωτιά τα καύσιμα και αποφεύχθηκε καταστροφική έκρηξη.

Η φωτιά στην Αγία Παρασκευή αναζωπυρώθηκε λίγο πριν τη μία το μεσημέρι. Στη μάχη με την πύρινη λαίλαπα συμμετείχαν δεκάδες άνδρες της Πυροσβεστικής και εκατοντάδες κάτοικοι. Εξαιτίας της μεγάλης έκτασης σε μήκος, αλλά και σε πλάτος, δεν έγινε δυνατό να ελεγχθεί. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος ΠΣΕΑ Χαλκιδικής, το Ανατολικό Μέτωπο προς το Πευκοχώρι περιορίστηκε σημαντικά, ενώ το Δυτικό Μέτωπο, δηλαδή της Αγίας Παρασκευής, που εκτείνεται σε δύσβατη περιοχή, μενόταν ανεξέλεγκτα μέχρι το βράδυ. Απειλήθηκαν και τα μνήματα του χωριού, ενώ εκκενώθηκαν όλα τα σπίτια, τα ξενοδοχεία και οι παραθεριστικοί οικισμοί. Η περιοχή της Αγίας Παρασκευής έμεινε χωρίς ρεύμα από νωρίς το μεσημέρι εξαιτίας βλάβης που προκλήθηκε από τη φωτιά στο δίκτυο της ΔΕΗ. Ενώ το απόγευμα κόπηκε και το νερό, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης.

Και χτες πάντως οι κοινοτάρχες και οι κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν πως είναι ελάχιστες οι δυνάμεις που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν τα πύρινα μέτωπα και αυτές έχουν εξαντληθεί, μετά από πέντε μέρες συνεχούς απασχόλησής τους. Επίσης έκαναν λόγο για αδυναμία συντονισμού των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και για ελάχιστη συνδρομή των πυροσβεστικών αεροπλάνων. Φωτιές, επίσης, εκδηλώθηκαν χτες στη Νικήτη και στο Γομάτι Χαλκιδικής, οι οποίες έσβησαν μέσα σε σύντομο διάστημα. Από την πυρκαγιά στην Ταρώνη κάηκαν περίπου τριάντα στρέμματα θαμνώδους έκτασης στην περιοχή που είχε ξανακαεί το 1983, ενώ απειλήθηκε και ο τουριστικός οικισμός.

Και στη Θάσο, όμως, οι εμπρηστές συνέχισαν το έργο τους. Χτες επέκτειναν τη δραστηριότητά τους προς το δάσος των Μαριών, στα Λιμενάρια. Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τη μία το μεσημέρι στη θέση Πατήματα στις Μαριές, απείλησε στα 20 μέτρα κατοικημένες περιοχές, έκαψε δεκάδες στρέμματα δάσους, ενώ παρανάλωμα του πυρός έγιναν και κολόνες της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στην περιοχή. Νωρίς το απόγευμα τέθηκε υπό έλεγχο, μετά από απεγνωσμένες προσπάθειες των πυροσβεστών, των κατοίκων της περιοχής και των μελών του Συλλόγου Πυροπροστασίας Λιμεναρίων. Ρίψεις έκαναν και τα δύο αεροσκάφη που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης.Στο μεταξύ, μικρής έκτασης φωτιά εκδηλώθηκε σε παλιό σκουπιδότοπο στο Κρυονέρι της Καβάλας, η οποία έσβησε, αφού έκαψε 25 στρέμματα θαμνώδους έκτασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ