Σάββατο 29 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΝΟΣ
Αναστέλλεται η λειτουργία λατομείου

Αναστέλλει προσωρινά το Συμβούλιο της Επικρατείας την απόφαση που εξέδωσε στις 7 Ιούλη ο νομάρχης Κυκλάδων και η οποία επιτρέπει στην ιδιωτική εταιρία"Ν. Γ. Σκουλούδης" την εκμετάλλευση λατομείου αδρανών υλικών στη θέση Καρίκα της Κοινότητας Υστερινών Τήνου. Στο ΣτΕ προσέφυγαν ο εκπρόσωπος της Κοινότητας Υστερινών και κάτοικοι της περιοχής, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη έκταση είναι δασική.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο με την υπ' αριθμόν 568/1998 απόφασή του αναστέλλει για πέντε μήνες τη νομαρχιακή απόφαση, με το σκεπτικό ότι η προσβαλλόμενη πράξη θα επιφέρει βλάβη δύσκολα επανορθώσιμη σε περίπτωση που ακυρωθεί μετά την εκδίκαση της κύριας προσφυγής της Κοινότητας στις 27 - 1 - 99. Επισημαίνει δε ότι "η εν λόγω εκμετάλλευση (του λατομείου) συνεπάγεται την εκτέλεση εξορυκτικών εργασιών με τη χρήση εκρηκτικών υλών, που από τη φύση τους θα μεταβάλουν το φυσικό ανάγλυφο και τη μορφολογία του εδάφους της περιοχής, η οποία μάλιστα, κατά τους αιτούντες, έχει δασικό χαρακτήρα και θα αλλοιώσουν το κατά τους αιτούντες ιδιαιτέρου κάλλους τοπίο".

Λατομείο Βώλακα

Ο υπουργός Γεωργίας Στέφ. Τζουμάκας παραδέχεται σε ανακοίνωσή του στον Τύπο ότι παρέδωσε δημόσια δασική έκταση για κατασκευή και εκμετάλλευση λατομείου στην Κοινότητα Βώλακα Δράμας, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού, παρά την άρνηση του δασάρχη και της περιφερειακής διευθύντριας του νομού. Αναφέρει, ωστόσο, ότι είχε την έγκριση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, του Επαρχιακού Συμβουλίου Κάτω Νευροκοπίου και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ν. Δράμας. Επιπλέον, ισχυρίζεται πως "ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως προστατευτικής και ως δάσους αναψυχής από το Δασαρχείο Δράμας (με το 7363/4 - 8 - 88 έγγραφό του), τον οποίο επικαλέστηκε η Περιφερειακή Διευθύντρια Δράμας για να μην εγκρίνει την εκμετάλλευση του λατομείου μαρμάρου, δεν είναι νόμιμος. Και τούτο διότι η αρμόδια επιτροπή του άρθρου 10 παρ. 3 του Ν. 998/79, σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ήταν αρμόδια μόνο για το ζήτημα του χαρακτήρα της έκτασης (δασική ή όχι) και όχι για την κήρυξή της ως προστατευτικού δάσους ή δάσους αναψυχής, αρμοδιότητες που κατά περίπτωση ανήκουν στον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας και στους συναρμόδιους υπουργούς Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ αντίστοιχα". Κατά την άποψη Τζουμάκα, δηλαδή, μπορεί μια έκταση να χαρακτηριστεί δασική, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να προστατεύεται κιόλας από το κράτος! Στην προκειμένη δε περίπτωση σπεύδει - με τη σύμφωνη γνώμη των Κ. Λαλιώτη και Β. Παπανδρέου- να την εκχωρήσει για την... κατασκευή λατομείου, προτού την... αφανίσουν οι φωτιές των καταπατητών με τις... ευλογίες του!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ