Σάββατο 29 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπερμετροέπειας πρώτες οδυνηρές συνέπειες

Από την πρώτη επίσημη εμφάνισή του (με τον ενθρονιστήριο λόγο του) ο νέος αρχιεπίσκοπος έδειξε, ρητά δήλωσε την πρόθεσή του, να μην εκχωρήσει, να μη χαρίσει σε κανέναν το ακριβό προνόμιό του να έχει γνώμη για τα καιριότερα (1) ζητήματα του τόπου και ζητούσε να μη θεωρηθεί αυτό ως παρέμβαση σε αλλότρια οικόπεδα ή ως αντιδικία, αφού τέτοιο δικαίωμα γνώμης έχει και ο έσχατος πολίτης της χώρας. Και σχολιάσαμε τότε (2) ότι και μόνο η χρήση του όρου προνόμιο από ένα ευπαίδευτο, καταπώς λένε, άτομο υποδηλώνει έλλειμμα γλωσσικής ευαισθησίας εκτός του ότι αποτελεί γλωσσική αντίφαση προς την ταυτόχρονη επίκληση κοινού δικαιώματος του κοινού ανθρώπου. Αλλά την ίδια μέρα μάθαμε ότι το ίδιο πρόσωπο σε ομιλία στην αίθουσα των "Φίλων του Λαού", αφού ανέλυσε τις απόψεις του για κάποιο ζήτημα, αναφέρθηκε σε όσους έχουν γνώμη διαφορετική με τούτον το "χριστιανικό" τρόπο: "Υπάρχουν όμως και οι γραικύλοι που θέλουν τη συρρίκνωση της Εκκλησίας, γιατί γνωρίζουν ότι το έθνος οφείλει την επιβίωσή του σε αυτήν (3)". Δύο σοβαρά αμαρτήματα εγκλείουν οι λόγοι τούτοι:

- Ο ομιλητής θεωρεί ότι μόνη ωφέλιμη για την επιβίωση του έθνους γνώμη είναι η δική του (αμάρτημα λογικό), ότι αυτοί που έχουν άλλη γνώμη θέλουν να στερήσουν το έθνος από μία δύναμη προστασίας, επιβίωσης (αμάρτημα ηθικό). Και τα δύο προϋποθέτουν την εκ μέρους του ομιλητή αποδοχή μιας ιστορικής ερμηνείας μονόπλευρης (4). Αισθάνθηκα τα αμαρτήματα του αρχιεπισκόπου ως αδικία σε βάρος εκατομμυρίων μελών της κοινωνίας μας και σκέφτηκα να εκφράσω τη διαμαρτυρία μου (5), θυμίζοντας στον αδικητή ότι συνειρμικά η μνήμη ανακάλεσε έναν παλαιότερο μητροπολίτη Δημητριάδος, που παρασύρθηκε σε λόγους άδικους εναντίον κάποιου Αλ. Δελμούζου, αλλά στη δίκη που ακολούθησε αποδείχτηκαν ανακριβείς οι λόγοι του αγίου.

Ακολούθησαν αψιμαχίες με τους δημοσιογράφους που γράφουν όσα γράφουν περί αρχιεπισκόπου "γιατί δε γνωρίζουν εκκλησιολογία". Αλλά μήπως εκείνος γνωρίζει για εξωτερική πολιτική περισσότερα από όσα οι δημοσιογράφοι για εκκλησιολογία; Μήπως οι παρεμβάσεις του αποτελούν έμπρακτη αντίφαση;

Τον ακούσαμε πρόσφατα ευχόμενον να τον αξιώσει ο θεός να ανοίξει τις πύλες της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο "επικεφαλής του Ελληνισμού". Τέτοια ευχή λεγόμενη στην ελλαδική Μονή της Παναγίας Σουμελά μπορεί να προκαλέσει χειροκρότητα βαθιάς νοσταλγίας, αλλά λεγόμενη παρουσία της πολιτικής ηγεσίας δημιουργεί διπλωματική περιπλοκή (6), εκτός του ότι εγκλείει φαντασιακή αντιποίηση αρμοδιότητας και ιστορικής ευθύνης. Το να εύχεται ως άτομο να μονάσει κάπου στον Πόντο είναι ζήτημα προσωπικό (7), αλλά "επικεφαλής του Ελληνισμού"; Ποιους ρώτησε και τον εμπιστεύτηκαν; Αν ρωτούσε, κάποιον που γνωρίζει ιστορία θα του θύμιζε ότι αρχηγός της Εκκλησίας "επικεφαλής του Ελληνισμού" έχει προωθηθεί μόνο σε μέρες πολύ θλιβερές (π.χ. 1453... και 1945).

Αυτά είναι μερικά μόνο επακόλουθα της υπερμετροέπειας.Το επόμενο, που θα λυπήσει, νομίζω, και τον μακαριότατο, προβλέπω ότι θα είναι τούτο: να αρχίσει συρρίκνωση της Εκκλησίας,όχι από τη δράση γραικύλων, που νομίζω δεν υπάρχουν, αλλά από την ολισθηρή δραστηριότητα του προκαθημένου (8).

Φ. Κ. Βώρος, Ph. D.,

Επίτιμος σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Σημειώσεις:

1. Κυριοτέρων ή καιριοτέρων έγραψαν τότε διάφορες εφημερίδες.

2. "Ριζοσπάστης" 28.5.98: Υπερμετροέπεια...

3. "Ελευθεροτυπία" 29.5.98.

4. Η επιστημονικά τεκμηριωμένη ιστοριογραφία οδηγεί σε άλλα συμπεράσματα. Ενδεικτικά θυμίζω εδώ έναν ένθεο ερευνητή - διπλωμάτη, τον Π. Πιπινέλη, στο βιβλίο του: Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος,τ. 1ο, γράφει: "Ο πασάς και ο δεσπότης είχαν κοινά συμφέροντα... ".

5. Αρθρο: Γραικύλος περί Γραικύλων διαμαρτυρόμενος ("Εμπρός" Λέσβου, 9.7.1998). Και ως προς το αμάρτημα αυτό περιμένω να ζητήσει δημόσια συγνώμη. Η μετάνοια είναι χριστιανική αρετή, εκτός βέβαια αν εμποδίζεται από αντικίνητρα ψυχολογικά.

6. Εχει κιόλας προκαλέσει αντιδράσεις πολιτικές από υπουργούς και βουλευτές. Παράλληλα, ο Τύπος - που δε γνωρίζει από εκκλησιολογία - άρχισε να σχολιάζει με φαιδρότητα το φαινόμενο Χριστόδουλος.

7. Και προσωπικά του το εύχομαι, αν έχει τέτοιο πόθο διακαή.

8. Πολλοί πιστοί θα αρχίσουν να αναρωτιούνται κατά πόσο η Εκκλησία επιτελεί το κύριο έργο της (ανθρωπιστικό - κοινωνικό) με τέτοια πολυπράγμονα ανάμειξη του αρχιεπισκόπου σε ζητήματα έξω από τις αρμοδιότητές του. Διχασμός συνειδήσεων υποφώσκει στον ορίζοντα. Είναι δυνατόν να τον θέλει κανείς;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ου ψευδομαρτυρήσεις» (2002-10-25 00:00:00.0)
«Πονοκέφαλος» η επίσκεψη του Πάπα (2001-03-21 00:00:00.0)
«Αφεση αμαρτιών» στο.... ΕΑΜ!!! (2000-11-26 00:00:00.0)
Το... αμαρτολόγιο (1998-12-17 00:00:00.0)
Σε ρόλο "μεσσία" του έθνους (1998-05-29 00:00:00.0)
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ (1998-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ