Σάββατο 29 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Επαναπροσέγγιση των εφημεριών

Βελτίωση των κονδυλίων - χωρίς όμως και προσδιορισμό του ύψους των βελτιώσεων - υποσχέθηκε χτες ο υπουργός Κ. Γείτονας, στη συνάντησή του με την ΕΙΝΑΠ

Σε βελτίωση των υπουργικών αποφάσεων για τις εφημερίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Κ. Γείτονας στη χτεσινή συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Ο Κ. Γείτονας, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, είπε ότι έγινε κάποιο λάθος στην προσέγγιση αλλά απ' τη χτεσινή συνάντηση δεν προέκυψε και το ύψος των βελτιώσεων. Ο υπουργός, σύμφωνα πάντα με τους συνδικαλιστές, ανέφερε κυμαινόμενα ποσοστά όσον αφορά το ύψος των βελτιώσεων σε σχέση με τα κονδύλια που δίνονταν μέχρι τώρα για τις εφημερίες - κονδύλια στα οποία ενυπήρχαν και οι πλασματικές εφημερίες. Το μικρότερο ποσοστό που ανέφερε ο υπουργός ήταν το 75% αυτών των κονδυλίων ενώ σε άλλο σημείο των συζητήσεων εξακόντισε το ποσοστό στο 120%.

Ακόμα απ' τη συζήτηση δε διευκρινίστηκε αν θα καλυφθούν τουλάχιστον τα προγράμματα που ζήτησαν οι διοικήσεις των νοσοκομείων και τα οποία συντάχτηκαν με πνεύμα λιτότητας.

Αποκαλυπτικό παράδειγμα του ανορθολογισμού στην έγκριση των εφημεριών αποτελεί το νοσοκομείο "Μεταξά" το οποίο πριν δυο χρόνια δεν ήταν στη μεγάλη εφημερία ενώ τώρα συμμετέχει κανονικά στη μεγάλη εφημερία.

Πριν δυο χρόνια το ποσό για τις εφημερίες ήταν 64 εκατ. δραχμές το μήνα. Τώρα η διοίκηση του νοσοκομείου ζήτησε πάλι 64 εκατ. - παρά την επιμονή της ιατρικής υπηρεσίας ότι χρειάζονται τουλάχιστον 70 εκατ. δραχμές το μήνα. Τελικά η κυβέρνηση ενέκρινε μόλις 28 εκατ. δραχμές (μείωση δηλαδή κατά 56,2%).

Η ΕΙΝΑΠ καλεί τους γιατρούς να συνεχίσουν τις ενημερωτικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία και να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα καθώς και οι βελτιώσεις που έγιναν για τις εφημερίες των Κέντρων Υγείας ήταν - τελικά - οι"μισές" απ' αυτές που υποσχέθηκε στην αρχή το υπουργείο Υγείας.

Θεσσαλονίκη

Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης έχουν προγραμματίσει 24ωρη απεργία στις 4.9.1998 ενώ η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) επισημαίνει ότι η λειτουργία των νοσοκομείων καθίσταται πλημμελής και επικίνδυνη.

"Γι' αυτό το λόγο και επειδή δεν επιθυμούμε να έχουμε καμία συμμετοχή στην εκπόνηση τέτοιων προγραμμάτων" τονίζει η ΕΝΙΘ,καλεί τους διευθυντές της Ιατρικής Υπηρεσίας και τις Επιστημονικές Επιτροπές των νοσοκομείων να αρνηθούν να συμμετάσχουν στην εκπόνηση και εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων εφημερίας, εμμένοντας στην υλοποίηση των προγραμμάτων που συνέταξαν οι διοικήσεις των νοσοκομείων.

Από τη Δευτέρα θα γίνονται ενημερωτικές Γενικές Συνελεύσεις (9 πμ - 1 μμ) σε κάθε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Στο Ηράκλειο

Σε αδιέξοδο οδηγείται από την ερχόμενη Τρίτη, πρώτη του μήνα, η λειτουργία του Πανεπιστημιακού (ΠΕΠΑΓΝΗ) και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, όπως κατήγγειλαν χτες οι εκπρόσωποι των γιατρών, οι οποίοι καθιστούν υπεύθυνη την κυβέρνηση για ό,τι συμβεί.

"Η κυβέρνηση μάς εξαπάτησε", τόνισαν οι συνδικαλιστές στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου και ανακοίνωσαν ότι στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας θα γίνουν γενικές συνελεύσεις των γιατρών στα δύο νοσοκομεία, για να καθοριστεί η περαιτέρω στάση τους.

Παράλληλα, η Ενωση Γιατρών του ΕΣΥ στο Ηράκλειο, ζητά με εξώδικο που έστειλε στις διοικήσεις του ΠΕΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου, το πρόγραμμα των εφημεριών. Επίσης ζητά από το υπουργείο Υγείας τον καθορισμό των προδιαγραφών με τις οποίες θα γίνουν οι εφημερίες. Σε διαφορετική περίπτωση, τα νοσοκομεία την ερχόμενη Τρίτη δε θα μπορούν να καλύπτουν τις εφημερίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ