Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολεηλασία ετοιμάζουν για το 1999

Το αποκάλυψε χτες στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με πρόσχημα - αυτή τη φορά - την κρίση στις διεθνείς χρηματαγορές, που έπληξαν και την ελληνική οικονομία

Φορολεηλασίας συνέχεια ετοιμάζει για τους εργαζόμενους η κυβέρνηση η οποία - εκμεταλλευόμενη τώρα τη νέα χρηματιστηριακή κρίση των τελευταίων ημερών - ξεκαθαρίζει ότι με τον προϋπολογισμό του 1999 δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία φορολογική ελάφρυνση. Η σαφήνεια αυτή συμπεριλαμβάνει και τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, η οποία παραμένει ουσιαστικά καθηλωμένη στα επίπεδα του 1993, πέρα από την υποτιμαριθμοποίηση της τάξης του 5,5% που έγινε πέρσι για το τρέχον έτος.

Η συγκεκριμένη ειλημμένη πλέον, απόφαση καθώς και τα διάφορα σενάρια για το περιεχόμενο του προϋπολογισμού του 1999, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες, μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ.Στην ίδια σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε και η πορεία των εσόδων του τρέχοντος έτους. Σε ό,τι αφορά τον Αύγουστο, αν και δεν υπάρχουν ακόμη οριστικά στοιχεία, εκτιμάται ο ρυθμός αύξησης των εσόδων ότι θα κινηθεί γύρω στο 12%. Σχετικά με το σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, χωρίς να έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί οι σχετικές αποφάσεις, τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν, κάνουν λόγο για επίπεδα που θα κυμαίνονται γύρω στα 10 τρισ. δρχ. που σημαίνει ποσοστό αύξησης τουλάχιστον 6,6% σε σχέση με τους φετινούς στόχους.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζε πάντως χτες, ότι ο παραπάνω στόχος για τον προϋπολογισμό του '99 θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί χωρίς την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων, καθώς η κυβέρνηση προσδοκά μεταξύ άλλων, έσοδα και από το επιχειρούμενο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Ωστόσο αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο επεξεργασίας και λήψης νέων μέτρων,που βεβαίως θα πλήξουν τα λαϊκά εισοδήματα, στην περίπτωση που οι"προσδοκίες" της κυβέρνησης δεν πραγματοποιηθούν.

Το σίγουρο είναι πάντως, ότι δε θα υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις κι αυτό παρά το κλίμα αισιοδοξίας που επιχείρησε να καλλιεργήσει τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση, προβάλλοντας τη θετική πορεία που σημείωσαν τα έσοδα μέχρι στιγμής, ως αποτέλεσμα των θυσιών στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός. Πάντως η πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις, θα σημάνει στην πραγματικότητα πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Κι αυτό γιατί η όποια ισχνή αύξηση προκύπτει κάθε χρόνο στα λαϊκά εισοδήματα (όπως για παράδειγμα οι ονομαστικές αυξήσεις που προκύπτουν στους μισθούς και συντάξεις από την εισοδηματική πολιτική, τη φυσιολογική ωρίμανση ή ενδεχόμενη αλλαγή της οικογενειακής τους κατάστασης), εξανεμίζεται με το παραπάνω από τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα ίδια επίπεδα και από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεκαετία φορολογικής αφαίμαξης (1999-02-21 00:00:00.0)
Τα τερατώδη ψέματα του προϋπολογισμού (1998-11-13 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η φοροαφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων (1998-11-12 00:00:00.0)
Επιταχύνονται τα αντιλαϊκά μέτρα (1998-10-20 00:00:00.0)
Αρχίζει το "μαγείρεμα" του νέου προϋπολογισμού (1998-08-20 00:00:00.0)
Βάρβαρη και ανηλεής φορο-επίθεση (1996-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ