Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Λοκ άουτ" κατά των απεργών οικοδόμων

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης απέσυρε τους αρχαιολόγους από τις ανασκαφές στα έργα διάνοιξης της Εγνατίας Οδού, ενώ οι οικοδόμοι βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις για την εφαρμογή της κλαδικής τους σύμβασης

Την ίδια στιγμή που οι οικοδόμοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές διάνοιξης της Εγνατίας Οδού βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, απαιτώντας την εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής τους Σύμβασης Εργασίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης - όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας - απέσυρε τους αρχαιολόγους από τις ανασκαφές, προχωρώντας έτσι σε ένα ιδιότυπο "λοκ άουτ"!Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Πέμπτη οι οικοδόμοι του χώρου, με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης και θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη στα κεντρικά γραφεία της δημόσιας εταιρίας "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ".

Οι οικοδόμοι στις ανασκαφές πραγματοποιούν με καθολική συμμετοχή, από τη Δευτέρα 7 Σεπτέμβρη καθημερινά στάσεις εργασίας, γιατί οι κατασκευαστικές εταιρίες που έχουν αναλάβει απολογιστικά τα παράλληλα έργα δεν εφαρμόζον τη σύμβαση των οικοδόμων για την αμοιβή και την ασφάλισή τους. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν η δημόσια εταιρία "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ" αυθαίρετα και παράνομα αρνήθηκε να καταβάλει στις παραπάνω εταιρίες τα μεροκάματα και την ασφάλιση, με βάση τη σύμβαση των οικοδόμων και οι εταιρίες στη συνέχεια άρχισαν να εφαρμόζουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, δηλαδή να πληρώνουν τους οικοδόμους σαν ανειδίκευτους. Επιπλέον οι εταιρίες υποχρεώνουν τους εργαζόμενους που προσλαμβάνουν να υπογράφουν μια κατάπτυστη δήλωση ότι δεν ανήκουν σε συνδικαλιστική οργάνωση και δε θα έχουν συνδικαλιστική δράση!

Προχτές και ενώ οι οικοδόμοι πραγματοποιούσαν στάσεις εργασίας, παρενέβη ουσιαστικά υπέρ των κατασκευαστικών εταιριών η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, αποσύροντας απ' το έργο τούς αρχαιολόγους.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων, με την ανακοίνωσή της, καλεί "την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης να περιοριστεί στα καθήκοντά της και να σταματήσει να στηρίζει τις παρανομίες των εταιριών και της - υπό δημόσιο έλεγχο - εταιρίας "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ". Επίσης τον υπουργό Πολιτισμού, να παρέμβει και να επιβάλει την παραδειγματική δίωξη όσων παρανομούν".

Τέλος, τονίζει ότι θα στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων με κάθε μέσο και θα προχωρήσει και σε άλλες μορφές αγώνα, μέχρι τη δικαίωση των εργαζομένων στο συγκεκριμένο έργο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ