Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μελέτη - φωτιά για την ΠΥΡΚΑΛ

Μείωση του προσωπικού, συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση μέρους ή του συνόλου της επιχείρησης προβλέπει μελέτη "βιωσιμότητας". Σε αγώνα για να μη γίνει η ΠΥΡΚΑΛ παραμάγαζο των πολυεθνικών καλεί η "Εργατοϋπαλληλική Ενότητα"

Η συρρίκνωση της ΠΥΡ-ΚΑΛ και η δραστική μείωση του προσωπικού της κατά 811 άτομα μέσα στα επόμενα χρόνια και η παράδοση είτε τμημάτων, είτε συνολικά της βιομηχανίας στα χέρια "στρατηγικού επενδυτή",προβλέπεται σε μελέτη βιωσιμότητας που αυτή την περίοδο ετοιμάζει ιδιωτική εταιρία κατ' εντολή κυβέρνησης και διοίκησης της ΠΥΡ-ΚΑΛ. Τα σχέδια αυτά αποκαλύπτει με ανακοίνωσή της, η "Εργατοϋπαλληλική Ενότητα" και καλεί τους εργαζόμενους σε αγώνα για να μην περάσουν.

Η μελέτη δεν έχει πάρει ακόμα την τελική της μορφή, ωστόσο περιλαμβάνει διάφορα σενάρια, στα οποία κοινός παρονομαστής είναι η συρρίκνωση και η ιδιωτικοποίηση.Η μελέτη ουσιαστικά δεν αφορά κάποιο σχέδιο για εξυγίανση και ανάπτυξη της επιχείρησης, αλλά ξεκινά με δεδομένο τις λειψές παραγγελίες από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και αποσκοπεί κυρίως στο πώς θα μειώσει με βάση αυτές τα λειτουργικά έξοδα.

Οι κύριες κατευθύνσεις που διαπερνούν όλα τα σενάρια είναι: Μείωση προσωπικού από 350 ως και 811 άτομα μέσα στα επόμενα χρόνια. Πάγωμα των αποδοχών των εργαζομένων για πέντε χρόνια. Περικοπές σε βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων, που χαρακτηρίζονται μάλιστα και σαν μη νόμιμες! Αυτονόμηση του εμπορικού τομέα της επιχείρησης (ΜΕΤ - ΚΑΤ, Φυσίγγια κυνηγιού - εργοστάσιο Λαυρίου). Ιδιωτικοποίηση, μέσω εξεύρεσης "στρατηγικού επενδυτή" που σε ορισμένα σενάρια αφορά μέρος της επιχείρησης και σε κάποια άλλα συνολικά την ΠΥΡ-ΚΑΛ.

Η "Εργατοϋπαλληλική Ενότητα" υπογραμμίζει πως οι αποφάσεις που προσανατολίζεται να πάρει η κυβέρνηση είναι στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης και της διάλυσης της αμυντικής βιομηχανίας, επισημαίνοντας ότι "η μελέτη σε τελική ανάλυση μιλάει για μια επιχείρηση 600-700 ατόμων που θα καταντήσει ένα παραμάγαζο των κάθε λογής πολυεθνικών και εμπόρων όπλων. Αλλωστε, και η ίδια η μελέτη δεν είναι σε θέση να πει τι θα μπορεί να κάνει αυτή η επιχείρηση που θα προκύψει".

Η Παράταξη τονίζει πως οι εργαζόμενοι έχουν την υποχρέωση να μην επιτρέψουν να προχωρήσουν τα καταστροφικά σχέδια και σημειώνει ότι τις επόμενες μέρες που θα διαμορφώνονται οι αποφάσεις, θα πρέπει να παρέμβουν και να απαιτήσουν με τον αγώνα τους να προωθηθούν λύσεις προς το συμφέρον εργαζομένων και εθνικής άμυνας. Ωστόσο - συνεχίζει - η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου αντί να παίξει έναν τέτοιο ρόλο, προχωρά σε πρόωρες εκλογές στο σωματείο, γιατί βλέπει ότι οι επιπτώσεις απ' τα σχέδια που κυοφορούνται θα είναι μεγάλες και θέλει να υφαρπάξει τώρα την ψήφο των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηφίστηκε στη Βουλή η «εθελούσια» στα ΕΑΣ (2014-07-11 00:00:00.0)
Εκβιάζει για ατομικές συμβάσεις με μείωση μισθού 25% (2012-04-24 00:00:00.0)
Σημαντική αύξηση των ταξικών δυνάμεων (2008-07-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-02-09 00:00:00.0)
Μεθοδεύσεις και εκβιασμοί για να περάσουν οι απολύσεις (2004-12-23 00:00:00.0)
Μείωση της παραγωγής - αύξηση των κερδών (1996-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ