Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Βαδίζουν διαφορετικούς δρόμους

Σε διαφορετικούς δρόμους κινούνται η Εκκλησία της Ελλάδας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, καθώς στα μόνα ζητήματα που φαίνεται να συγκλίνουν είναι τα θεολογικά, ενώ στα φλέγοντα ζητήματα νομής της εξουσίας υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετα συμφέροντα. Πράγμα που επιβεβαιώθηκε και από τη συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο Εκκλησιών, η οποία ολοκληρώθηκε χτες στην Αθήνα, με μόνο αποτέλεσμα την παγιοποίηση αυτής της κατάστασης.

Δύο ήταν τα βασικά θέματα της συνάντησης, η ίδρυση και λειτουργία αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες και η ίδρυση και λειτουργία γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα.Και για τα δύο, υπό τη σκιά της καχυποψίας που κυριαρχεί στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών, δε βρήκαν κανένα σημείο σύγκλισης. Η κάθε μια πλευρά φοβάται ότι η άλλη θα της αφαιρέσει μέρος από την εξουσία που κατέχει. Το αποτέλεσμα είναι να διαπιστωθεί, και μέσα από το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε χτες, η αυτόνομη λειτουργία της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, όπου ήδη λειτουργεί αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου, ενώ για την ίδρυση και λειτουργία του γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα αναγνωρίζεται η υπό περιορισμούς εκπροσώπηση του Πατριαρχείου στην ελληνική πρωτεύουσα. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του γραφείου θα ονομάζεται διευθυντής, θα εκπροσωπεί κατά περίπτωση τον πατριάρχη και οι αρμοδιότητές του θα είναι πολύ συγκεκριμένες.

Ουσιαστικά όλα τα θέματα παραπέμπονται στη συνάντηση αρχιεπισκόπου και πατριάρχη κατά την επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα, που ορίστηκε για τον Μάη. Για το θέμα της διένεξης Εκκλησίας και Πατριαρχείου ρωτήθηκε χτες και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,ο οποίος είπε ότι αυτό και όλα τα άλλα συναφή θέματα, αποτελούν αντικείμενο συζήτησης του αρμόδιου υπουργού Παιδείας με την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας. Εμμεσα πάντως άφησε να φανεί ότι η ίδρυση γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα είναι ζήτημα που αφορά την Εκκλησία της Ελλάδας. "Τα θέματα, είπε, τα οποία αφορούν τη λειτουργία θρησκευτικών υπηρεσιών της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην πατρίδα μας, στην Αθήνα, συζητούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας της κυβέρνησης με την ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ