Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Στάσεις εργασίας σε τρόλεϊ - ηλεκτρικό

Μόνο τα αστικά λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν σήμερα κανονικά στην Αθήνα. Τα τρόλεϊ θα ακινητοποιηθούν από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ. και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τα πράσινα λεωφορεία, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη της κυκλοφορίας.

Οι εργαζόμενοι στον ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) και στους ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός και πράσινα λεωφορεία), συμμετέχουν με στάσεις εργασίας στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών η Ομοσπονδία Υπαλληλικού Προσωπικού Αυτοκινήτων Ελλάδας (ΟΥΠΑΕ). Η απεργιακή κινητοποίηση κηρύχτηκε μετά από σύσκεψη όλων των σωματείων στις αστικές συγκοινωνίες, για να εκφράσουν όλοι οι εργαζόμενοι την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων, προβάλλοντας ταυτόχρονα το πάγιο και ομόφωνο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος από το 1992, για τη συγκρότηση ενιαίου και 100% δημόσιου συγκοινωνιακού φορέα. Το αίτημα αυτό υποστήριζε τότε και το ΠΑΣΟΚ και όλα τα στελέχη του που σήμερα κατέχουν υπουργικούς και βουλευτικούς θώκους (Χ. Πρωτόπαππας, Λ. Κανελλόπουλος κ. ά.).

Οι πλειοψηφίες στις ηγεσίες των συνδικάτων ΗΣΑΠ (ΠΑΣΚΕ και ΣΥΝ) και ΗΛΠΑΠ(ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ), που έχουν απεμπολήσει τα τελευταία χρόνια το αίτημα αυτό, αποφάσισαν τις σημερινές στάσεις εργασίας, αντιδρώντας στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, που επιχειρεί η κυβέρνηση μέσω των νέων κανονισμών εργασίας. Αντίθετα, η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στο συνδικάτο ΕΘΕΛ, αν και στα λόγια τάσσεται υπέρ του ενιαίου και δημόσιου φορέα, με διάφορα προσχήματα και τερτίπια, αρνείται κάθε μορφή αγώνα.

Πάντως, εκείνο που ενδιαφέρει στην ουσία τις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ, είναι να περάσουν τα κυβερνητικά μέτρα με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος. Γι' αυτό, άλλωστε, αρνούνται τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου για την απόκρουση των κυβερνητικών σχεδίων, που προτείνει η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία" (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ).

Με χτεσινή της απόφαση η Ολομέλεια της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη σημερινή κινητοποίηση. Ωστόσο, η πλειοψηφία της διοίκησης αρνήθηκε την πρόταση της ΔΑΣ να αναλάβει το ΕΚΑ ευρύτερες πρωτοβουλίες για συντονισμό της πάλης των εργαζομένων ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο. Οπως, επίσης, αρνήθηκε επίμονα να συμπεριληφθεί στην ανακοίνωση η πρόταση της ΔΑΣ ότι θέση του ΕΚΑ είναι η συγκρότηση ενιαίου φορέα αστικών συγκοινωνιών με μια και μόνη μετοχή που θα ανήκει στο δημόσιο. Αν και το σχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών είναι γνωστό εδώ και μήνες, με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΑ, στην ανακοίνωση, αντί να καταγγελθεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, ζητείται να δοθεί το νομοσχέδιο και να αρχίσει ένας "ουσιαστικός δημοκρατικός διάλογος"...

Με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ καλεί όλους τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες να δώσουν δυναμικό "παρών" στις σημερινές κινητοποιήσεις και στην προγραμματισμένη συγκέντρωση στο θέατρο "Γκλόρια" (10.30 μ.μ.) και στην πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στέλνοντας μ' αυτό τον τρόπο αγωνιστικό μήνυμα ότι κεντρικός και αταλάντευτος στόχος του αγώνα τους είναι ο ενιαίος και 100% δημόσιος συγκοινωνιακός φορέας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα για μαζικό αγώνα(2008-12-24 00:00:00.0)
Παραρτήματα του ΠΑΣΟΚ θέλει η ΠΑΣΚΕ τα συνδικάτα(2004-02-07 00:00:00.0)
Στάση εργασίας και συνέλευση τη Δευτέρα(1999-03-05 00:00:00.0)
Νέες στάσεις εργασίας από αύριο(1998-11-17 00:00:00.0)
Αρνηση της κοινής δράσης(1998-09-04 00:00:00.0)
Τσουχτερά εισιτήρια προωθεί η κυβέρνηση(1998-06-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ