Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο "εφιάλτης" του Πάρκερ

Δεκαοχτώ έχει ο μήνας σήμερα, δηλαδή μένουν δώδεκα μέρες του Σεπτέμβρη για να μας τυραννήσει με την αστάθειά του. Είναι υγρός, ζεστός και θορυβώδης, με λίγα λόγια εξαντλητικός μήνας μοιάζει. Δεν έχουμε προσαρμοστεί ακόμα. Μα τώρα ας αλλάξουμε ομιλία και ας αφήσουμε τον καιρό. Ας πούμε κάτι για τις αποψινές ταινίες. Μια ματιά στο πρόγραμμα, λοιπόν.

Από τη ΝΕΤ στις 22.00 "Μπερντ" του Κλιντ Ιστγουντ.

Ο Ιστγουντ αποτίει φόρο τιμής στο μεγάλο εκτελεστή και μαγικό δημιουργό της τζαζ - μπέμποπ, τον Τσάρλι Πάρκερ. Ο μαύρος σαξοφωνίστας, που ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο Μπερντ, δηλαδή πουλί, έμεινε στην ιστορία της μαύρης μουσικής για το ταλέντο του, το βάρος του, τις ασθένειές του, τις ψυχικές διαταραχές, τις απόπειρες αυτοκτονίας, τις συχνές κρίσεις απελπισίας του που τον κυρίευαν, τον έρωτά του για την τέταρτη γυναίκα του την Τσαν, τις απιστίες του, τη μάχη που έδωσε, και έχασε τελικά, με τα ναρκωτικά αλλά κυρίως, ο Πάρκερ έγινε διάσημος γιατί κατόρθωνε να μετατρέπει ένα απλό μουσικό όργανο σε θεϊκό, σε μαγικό κατασκεύασμα. Το μάγευε. Είναι μια μουσική βιογραφία γυρισμένη με αγάπη και σεβασμό για το μεγάλο καλλιτέχνη, μια βιογραφία που δεν ωραιοποιεί τον ήρωα αλλά στέκεται αντικειμενικά απέναντί του. Πρωταγωνιστεί ο Φόρεστ Γουιτέκεϊρ.

Από την ΕΤ - 1 στις 23.30 "Πολύ όμορφη για σένα" του Μπερτάν Μπλιέ.

Ενας αντιπρόσωπος αυτοκινήτων σε μια μικρή πόλη του γαλλικού Νότου, ο Μπερνάρ, είναι παντρεμένος με μια όμορφη γυναίκα με την οποία έχει αποκτήσει δυο παιδιά και ζει μια ήρεμη οικογενειακή ζωή. Μια μέρα όμως, αυτός ο ευτυχισμένος σύζυγος ερωτεύεται μια συνηθισμένη, ασήμαντη στην όψη γραμματέα. Πρόκειται για μια έξυπνη, τρυφερή και ταυτόχρονα σκληρή ταινία που θίγει το απρόβλεπτο και το ανεξήγητο του έρωτα. Με τους: Ζεράρ Ντεπαρτιέ και Ζοσιάν Μπαλασκό.

Από την ΕΤ - 3 στη 01.00 "Ο εφιάλτης" του Αλέν Ντελόν με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Η πιο μοντέρνα κλινική της Γένοβας, που φιλοξενεί και θεραπεύει τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη, ανήκει στον καθηγητή Ριβιέρ. Ο Ριβιέρ είναι εξαιρετικός γιατρός - χειρουργός, στην ιδιωτική του ζωή, όμως, είναι πολύ ιδιόμορφος και ως σύζυγος ακόμα χειρότερος. Ενα βράδυ, καθώς ο γιατρός πηγαίνει στα δωμάτια του προσωπικού, αναζητώντας μια νοσοκόμα, βλέπει μια άλλη νοσοκόμα, πολύ νέα και πολύ ξανθιά να είναι ξαπλωμένη και γυμνή μέσα από τη λευκή ρόμπα της. Ετσι όπως είναι νωχελικά ακίνητη, ο γιατρός αρχίζει να τη χαϊδεύει. Την επομένη η νοσοκόμα εξαφανίζεται και το αγωνιώδες θρίλερ εμφανίζεται στην ταινία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ένα πρόγραμμα (2004-01-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-03-06 00:00:00.0)
Σκηνή από την ενδιαφέρουσα ταινία "Μπερντ" την σκηνοθεσία της οποίας (1998-09-18 00:00:00.0)
Στη ζωή του σαξοφωνίστα Τσάρλι "Μπερντ" Πάρκερ, αναφέρεται η ταινία (1996-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ