Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι τιμές και ο πληθωρισμός

Το "τέρας" του πληθωρισμού, δείχνει και πάλι τα κοφτερά του δόντια. Η αποτυχία της κυβέρνησης να εκπληρώσει και φέτος τον αρχικό στόχο για συγκράτηση του πληθωρισμού (αρχή - τέλος) στο 2,5%, είναι δεδομένη. Προσπαθώντας λοιπόν να δικαιολογήσουν την εμμονή τους σε μια πολιτική που απαιτεί μονόπλευρα θυσίες από τους εργαζόμενους, οι οικονομικοί υπουργοί, δηλώνουν δημόσια πως στην προσπάθειά τους να "χαλιναγωγήσουν" το τέρας του πληθωρισμού, "θα παγώσουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ".

Χωρίς να το ομολογούν δημόσια, δεν κρύβουν πια το γεγονός ότι στην Ελλάδα πάσχουμε από "πληθωρισμό κερδών" και όχι από πληθωρισμό μισθών. Και εκφράζοντας την απροθυμία τους ή την ατολμία τους να θίξουν το καθεστώς της "απελευθερωμένης αγοράς" που δίνει το δικαίωμα στους ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες να αυξάνουν όσο και όποτε θέλουν τις τιμές, οι κυβερνώντες περιορίζονται σε εκκλήσεις και "συμφωνίες κυρίων" για αυτοσυγκράτηση στις αυξήσεις των τιμών!

Και τίθεται, εύλογα, το ερώτημα: Αν σήμερα - που οι περισσότερες ΔΕΚΟ εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο του κράτους - η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η όποια κυβέρνηση, έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει μηδενικές αυξήσεις στα τιμολόγιά τους (εκτός από τον ΟΤΕ που όσο προχωρά η ιδιωτικοποίησή του τόσο πιο τσουχτερές είναι οι αυξήσεις), πώς θα μπορεί να συγκρατήσει τον πληθωρισμό αύριο που οι ΔΕΚΟ θα βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο των ιδιωτών;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ