Τετάρτη 7 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγώνας κατά των ναρκωτικών και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το θέμα της εξάρτησης από ουσίες επανέρχεται συχνά στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας, δυστυχώς πάντα με αφορμή το θάνατο νέων ανθρώπων. Κάθε χρόνο ο αριθμός των νέων ανθρώπων, που χάνουν τη ζωή τους από ναρκωτικά, αυξάνεται κατακόρυφα. Είναι μείζον κοινωνικό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Μια προσέγγιση στο ζήτημα της εξάρτησης από ουσίες και στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιχειρεί να κάνει πολύ σύντομα ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό "Θεσσαλονίκη - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ", ψυχοθεραπευτής Φαίδων Καλοτεράκης,με αφορμή τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και τις ευθύνες που θέλει να μετακυλίσει στην ΤΑ το υπουργείο Υγείας. Οπως αναφέρει, σε μια κοινωνία σκληρής εκμετάλλευσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο, σε μια εποχή χωρίς ευαισθησία και ιδανικά, τα κοινωνικά προβλήματα ευδοκιμούν και γιγαντώνονται. Ενα από αυτά, η εξάρτηση από ουσίες, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και σίγουρα δεν προσφέρεται για γενικές, απόλυτα μοναδικές λύσεις.

"Ολοι πλέον γνωρίζουμε ότι οι εξαρτήσεις ως ακραίο και καταστροφικό φαινόμενο, έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις, πλήττοντας κυρίως τις πιο παραγωγικές ηλικίες, τους νέους", επισημαίνει ο Φαίδων Καλοτεράκης. "Αυτό που φαίνεται βέβαιο, είναι ότι το φαινόμενο της χρήσης ουσιών αποτελεί ένα σύμπτωμα ποικιλόμορφων καταστάσεων και όχι τη γενεσιουργό αιτία του προβλήματος. Οι τοπικές κοινωνίες - ως οι πλέον αρμόδιες - καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα πέρα από κεντρικούς σχεδιασμούς και μέσα από τα συγκεκριμένα όρια των δικαιοδοσιών τους".

Ο Φαίδων Καλοτεράκης σημειώνει ότι ο συνδυασμός "Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα" πιστεύει:

- Στην ειλικρινή και ευρεία ενημέρωση των πολιτών - δημοτών.

- Στη συνεργασία των Δημοτικών Αρχών με τις εκπαιδευτικές Διευθύνσεις για την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης.

- Στην υλοποίηση Δημοτικών Προγραμμάτων δημιουργικής δραστηριότητας των νέων.

- Στην ενίσχυση των θεραπευτικών προτάσεων.

- Στην ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα προγράμματα κοινωνικής επανένταξης και επαγγελματικής αποκατάστασης πρώην χρηστών.

"Με λίγα λόγια, η διαμόρφωση κοινωνικών προϋποθέσεων και συνθηκών που σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αποτελεί την πιο αποτελεσματική προϋπόθεση για την επίλυση του προβλήματος", καταλήγει ο Φαίδων Καλοτεράκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ