Τετάρτη 21 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυβερνητικό "καψώνι" στους βαμβακοπαραγωγούς

Το υπουργείο Γεωργίας τους "απαγορεύει" να πουλήσουν την παραγωγή που είναι πάνω από τα χαμηλά όρια στρεμματικής απόδοσης, που το ίδιο όρισε αυθαίρετα

Με τα νεύρα των βαμβακοπαραγωγών "παίζουν" κυβέρνηση και διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος (ΟΒ), αφού εκτός των άλλων, φέτος, είχαν την κουτοπόνηρη ιδέα να ορίσουν αυθαίρετα χαμηλή αναμενόμενη στρεμματική απόδοση σε όλες τις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι βαμβακοπαραγωγοί να μην μπορούν να πουλήσουν τις ποσότητες βαμβακιού που είναι πάνω από τα (σκοπίμως μικρά) όρια ηρτημένης παραγωγής που έβαλαν υπουργείο Γεωργίας και διοίκηση του ΟΒ, γιατί, αν το κάνουν, τότε χάνουν την επιδότηση. Για παράδειγμα, η διοίκηση του ΟΒ όρισε ηρτημένη παραγωγή για την επαρχία Λιβαδειάς 260 κιλά στο στρέμμα, τη στιγμή που οι παραγωγοί μάζεψαν 300 - 330 κιλά στο πρώτο χέρι και με το δεύτερο θα φτάσουν τα 360 - 390 κιλά. Ανάλογη είναι και η κατάσταση στην περιοχή της Λάρισας, όπου η ηρτημένη παραγωγή ορίστηκε στα 290 κιλά, ενώ η παραγωγή στο πρώτο χέρι ξεπερνά τα 340 κιλά και με το δεύτερο χέρι μπορεί να φτάσει και τα 450 κιλά.

Ομως η διοίκηση του ΟΒ αγνόησε τις καλές καιρικές συνθήκες, που ευνόησαν ώστε να έχει φέτος το βαμβάκι υψηλές στρεμματικές αποδόσεις και αυθαίρετα έδωσε στην ΕΕ εκτίμηση παραγωγής 1.150.000 τόνους. Και σαν να μην έφτανε αυτό έκανε ακόμα πιο αυθαίρετα την κατανομή των αναμενόμενων στρεμματικών αποδόσεων, παίρνοντας σαν βάση ακόμα πιο μικρό νούμερο από το 1.150.000, ώστε να υπάρχει και απόθεμα... για την ικανοποίηση των εντάσεων. Φαίνεται όμως ότι οι καιρικές συνθήκες δεν έκαναν φέτος το "χατίρι" στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και τη διοίκηση του ΟΒ, όπως συνέβη τις δύο προηγούμενες χρονιές, όπου η όλη πολιτική τους στηρίχτηκε στις καταστροφές της βαμβακοκαλλιέργειας από την κακοκαιρία σε Θεσσαλία και Θράκη.

Η κατάσταση που δημιούργησε φέτος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και η διοίκηση του ΟΒ, έχει αναγκάσει τη συντριπτική πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών να τρέχει να κάνει εντάσεις (η προθεσμία είναι μέχρι 30 Οκτώβρη) πληρώνοντας 300 δραχμές το στρέμμα. Εκτιμάται ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα πληρώσουν περίπου 1 δισ. δραχμές και μόνο αν δικαιωθούν οι ενστάσεις, θα πάρουν πίσω τα χρήματα αυτά κατά το Γενάρη.

Το βασικό πρόβλημα όμως για χιλιάδες μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς είναι ότι δεν έχουν πού να αποθηκεύσουν την παραγωγή, την οποία δε δικαιούνται να πουλήσουν, μέχρι να εξεταστούν οι ενστάσεις τους. Σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να αποθηκεύουν πρόχειρα το βαμβάκι στο χωράφια σκεπάζοντάς το με νάιλον και ζώντας με το άγχος να μην πάθουν ζημιά αν χαλάσει ο καιρός. Και έφτασαν τα πράγματα όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην επαρχία Λιβαδειάς, πολλοί βαμβακοπαραγωγοί να πληρώνουν 15 δραχμές το κιλό αποθήκευτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ