Τετάρτη 21 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αντιδρούν στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Γενικεύονται μέρα με τη μέρα οι αντιδράσεις γονιών και μαθητών, καθώς, ενώ διανύουμε το δεύτερο μήνα του σχολικού έτους, τα περισσότερα σχολεία υπολειτουργούν εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό, βιβλία, αλλά και αίθουσες διδασκαλίας.

Στο σύνολο των μαθητών και των γονιών εδραιώνεται πλέον η άποψη πως τα νέα μέτρα για την παιδεία, που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει "επανάσταση", ιδιαίτερα στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οδηγούν στη διάλυση του δημόσιου σχολείου. Παράλληλα, γίνεται ολοένα και πιο καθαρό το πώς τελικά θα υλοποιηθεί η δέσμευση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για λειτουργία όλων των σχολείων σε μονό κύκλο μέχρι το 2000. Πρώτο μέτρο, οι συμπτύξεις τμημάτων, που διασφαλίζει μικρότερες ανάγκες σε αίθουσες διδασκαλίας και ταυτόχρονα λιγότερο διδακτικό προσωπικό. Ετσι, λοιπόν, γονείς και μαθητές σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπως τα Κουφάλια κλπ., συντονίζονται προκειμένου να αντιδράσουν δυναμικά το επόμενο διάστημα. Ηδη υπήρξαν κινητοποιήσεις στην Τούμπα, στην Πολίχνη και τη Νεάπολη, ενώ από την Κυριακή μπήκαν δυναμικά στο χορό των κινητοποιήσεων και οι μαθητές της Καλαμαριάς.

Σε κατάληψη έχουν προχωρήσει από το βράδυ της Κυριακής οι μαθητές του 2ου Λυκείου Καλαμαριάς,ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να συντονίσουν τη δράση τους με τους συμμαθητές τους του 3ου Λυκείου. Στο 2ο Λύκειο, εξαιτίας της σύμπτυξης που έγινε κατόπιν των σχετικών εντολών της Διεύθυνσης Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, δημιουργήθηκαν τμήματα με 35 μαθητές. Η διδακτική διαδικασία δεν έχει ομαλοποιηθεί και ακόμη υπάρχουν τμήματα που κάνουν μόλις δύο και τρεις ώρες μάθημα. Η Β Δέσμη δεν έχει σταθερό τμήμα και οι μαθητές αναγκάζονται να μετακομίζουν για κάθε μάθημα σε διαφορετική δέσμη. Στον αγώνα έχουν μπει από την αρχή και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, που σε πρώτη φάση έστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας στις αρμόδιες υπηρεσίες και το υπουργείο, αντιδρώντας στη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία.

Η Αννα Βαβούρη, μαθήτρια του 2ου Λυκείου Καλαμαριάς, καταγγέλλει ελλείψεις βιολόγων, θεολόγων, καθηγητών για τις Δέσμες, έλλειψη βιβλίων κυρίως στη Β Λυκείου. Επίσης δηλώνει πως ούτε οι ίδιοι οι καθηγητές δε γνωρίζουν τι και πώς θα διδάξουν: "Μαθητές και καθηγητές ψάχνουμε ακόμη να κατανοήσουμε τι γίνεται με το νέο νόμο για την παιδεία. Απορώ πώς ένας μαθητής που θα κληθεί να δώσει εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε όλη αυτή την ύλη που θα του ζητήσουνε. Αφού οι μήνες περνάνε και ακόμη τα σχολεία μας δεν έχουν μπει σε ομαλή λειτουργία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ