Τετάρτη 21 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέθοδος διάγνωσης της στεφανιαίας νόσου

Το κάπνισμα, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία και η έλλειψη άσκησης ενοχοποιούνται εδώ και χρόνια για την ανάπτυξη της στεφανιαίας νόσου, μιας πάθησης που ευθύνεται σχεδόν για το 40% των θανάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες, με αφορμή τη διεξαγωγή του 19ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου στην Αθήνα, 22-24 του Οκτώβρη, αναφέρθηκε ότι από υπέρταση πάσχουν 1,5 εκατομμύρια Ελληνες. Σύμφωνα με τα κριτήρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, υπερτασικός θεωρείται κάθε άνθρωπος που έχει πίεση μεγαλύτερη από 14 και 9 - η "μεγάλη" και η "μικρή" αντίστοιχα.

Μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της πάθησης παίζει η διατροφή. Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι πληθυσμοί που καταναλώνουν πολλά λιπαρά ζωικής προέλευσης παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά στεφανιαίας νόσου.

Η στεφανιαία νόσος μπορεί να διαγνωστεί με ένα ειδικό θερμόμετρο μεγάλης ακρίβειας που προσαρμόζεται στο άκρο ενός καθετήρα. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται στην Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του "Ιπποκράτειου" Νοσοκομείου Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ