Σάββατο 28 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιχείρηση τρομοκράτησης στη Θεσσαλονίκη

Η Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης με ψήφισμά της απαιτεί να σταματήσουν οι εισαγγελικές και αστυνομικές επεμβάσεις στα σχολεία

Σχεδιασμένα πλέον μεθοδεύεται η υπονόμευση και το χτύπημα των μαθητικών αγώνων στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα με την επιχείρηση τρομοκράτησης και εκφοβισμού των αγωνιζόμενων μαθητών.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, πως η "εκσυγχρονιστική" πολιτική δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη βία και την τρομοκρατία και δείχνει ανεξαίρετα το ίδιο αποκρουστικό πρόσωπο απέναντι σε κάθε αγωνιζόμενο, είτε είναι μαθητής, εργαζόμενος, αγρότης ή συνταξιούχος.

Συνεργοί στην επιχείρηση ενάντια στο μαθητικό κίνημα στέκονται στη δεδομένη στιγμή, διευθυντές σχολείων, δήθεν "αγανακτισμένοι" γονείς, ύποπτοι εξωσχολικοί και φυσικά οι "υπαλληλίσκοι" της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Μετά την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς, χτες, από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, μέσα από την οποία ζητείται από τον εισαγγελέα να παρέμβει για τη λήξη των καταλήψεων στα σχολεία, έκαναν την εμφάνισή τους και τα πρώτα περιστατικά που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή για μια τέτοια εξέλιξη.

Χτες το βράδυ εξωσχολικός εισέβαλε στο σχολικό συγκρότημα των ΤΕΕ Σταυρούπολης και τραυμάτισε μαθητή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φέρεται να είχαν προσωπικές διαφορές. Μια καρέκλα που καιγόταν στις τουαλέτες του κτιρίου, όπου στεγάζονται το 4ο και 5ο Λύκειο Καλαμαριάς, έγινε αφορμή για άμεση κινητοποίηση και επέμβαση της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Κόντρα όμως στην προσπάθεια υπονόμευσης και εκφοβισμού, απ' όπου κι αν προέρχεται αυτή, στέκονται οι μαθητές της Θεσσαλονίκης, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο Αρσένη. Ηδη έχουν αναγγείλει νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για τις 9 Δεκέμβρη και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στα πλαίσια της πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 15 Δεκέμβρη.

Η Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης αντέδρασε στις μεθοδεύσεις τρομοκράτησης και με ψήφισμά της απαιτεί να σταματήσουν οι εισαγγελικές και αστυνομικές επεμβάσεις στα σχολεία, σημειώνοντας πως είναι πλέον γνωστό ότι οι εισαγγελικές αρχές "συσκέπτονται" με τους προϊσταμένους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αναζητώντας τρόπους ποινικοποίησης των μαθητικών κινητοποιήσεων.

Οι μαθητές που κλιμακώνουν τον αγώνα τους, παράλληλα συντονίζουν τη δράση τους και με άλλους φορείς, προκειμένου να δυναμώσει το κίνημα ενάντια στην πολιτική που διαλύει τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Ετσι την επόμενη Τετάρτη οργανώνουν σύσκεψη στην οποία έχουν κληθεί να συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, φοιτητικοί σύλλογοι και σύλλογοι γονέων, αλλά και άλλοι μαζικοί φορείς της πόλης. Η σύσκεψη θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Με πρωτοβουλία των μαθητών, διοργανώθηκε στη Σταυρούπολη σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων του Δήμου και αποφασίστηκε η δημιουργία συντονιστικού οργάνου, το οποίο θα συμβάλλει στην ενημέρωση των κατοίκων του Δήμου και στην οργάνωση αγώνων για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Στο μεταξύ συνεχίζονται και οι καταλήψεις σε περίπου 40 γυμνάσια και Λύκεια της πόλης, αλλά και των γύρω δήμων.

Ημαθία

Εξάλλου μαχητική και μαζική πορεία πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι μαθητές των δύο ΤΕΕ και δύο Ενιαίων Λυκείων στη Νάουσα, πουαποφάσισαν να προχωρήσουν και σε κατάληψη των σχολικών κτιρίων. Με συνθήματα ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές επιλογές της κυβέρνησης και αποφασισμένοι να αντισταθούν στον νέο νόμο 2525 που υψώνει νέους φραγμούς στη μόρφωση δημιουργώντας παιδεία για λίγους, εκατοντάδες μαθητές πορεύτηκαν στους δρόμους της Νάουσας και κατέληξαν έξω από το Δημαρχείο, όπου επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ