Σάββατο 28 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕ
Οριστικά κλειστά τα σύνορα για χρεώστες του δημοσίου

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποβλέπει στην εξασφάλιση της είσπραξης των εσόδων του δημοσίου και του ΙΚΑ

Απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα για όσους Ελληνες χρωστούν στο δημόσιο και στο ΙΚΑ. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με δύο αποφάσεις της (κατά πλειοψηφία) κλείνει αμετάκλητα τα σύνορα για τους χρεώστες στο δημόσιο και δίνεται οριστικά ένα τέλος στο δικαστικό σίριαλ με υποθέσεις οφειλών στο δημόσιο και το ΙΚΑ.

Στο σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου επισημαίνεται ότι το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αποβλέπει στην αντιμετώπιση μείζονος προβλήματος της χώρας, που είναι η εξασφάλιση της είσπραξης των δημοσίων εσόδων. Επίσης, αναφέρεται ότι οι διατάξεις του νόμου 1882/1990 που ρυθμίζουν το θέμα της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για χρέη στο δημόσιο είναι συνταγματικές και δεν αντιβαίνουν στο άρθρο 5 του Συντάγματος.

Το δικαστήριο ασχολήθηκε και με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισημαίνοντας ότι η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα δεν αντίκειται στη συνθήκη του Μάαστριχ και γενικότερα στο κοινοτικό δίκαιο, αλλά ούτε και στη Σύμβαση της Ρώμης.

Ειδικότερα, η απόφαση αναφέρει ότι η εθνική ρύθμιση περί απαγόρευσης εξόδου, λόγω χρεών, δεν εμπίπτει στο πεδίο του κοινοτικού δικαίου, αφού πρόκειται για Ελληνες υπηκόους, στους οποίους απαγορεύτηκε η έξοδος, βάσει διατάξεων του εθνικού δικαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ