Σάββατο 28 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Απλήρωτοι με ευθύνη της κυβέρνησης
  • Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
  • Την ίδια ώρα ο πρόεδρος τους Οργανισμού Βάμβακος εμπαίζει τους βαμβακοπαραγωγούς

Το πρόβλημα της μεγάλης καθυστέρησης που υπάρχει στην πληρωμή εκατό χιλιάδων περίπου βαμβακοπαραγωγών έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Βαγγέλης Μπούτας,Αχιλλέας Κανταρτζής και Σταύρος Παναγιώτου.Στην Ερώτηση τονίζεται ότι οι απλήρωτοι βαμβακοπαραγωγοί βρίσκονται πλέον σε απόγνωση και επισημαίνονται οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τη δημιουργία αυτού του προβλήματος.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: "Οι βαμβακοπαραγωγοί διέθεσαν από τις 25 Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα τα 3/4 της παραγωγής τους και από τότε δεν εισέπραξαν ούτε μια δραχμή. Η κυβέρνηση συνεχώς τροποποιεί την υπουργική απόφαση που ορίζει ότι εντός 30 ημερών πρέπει να καταβληθούν τα χρήματα στους βαμβακοπαραγωγούς.

Το υπουργείο Γεωργίας συστηματικά εμπαίζει τους αγρότες και άλλοτε δικαιολογείται ότι "χάλασαν τα κομπιούτερ", ενώ ο πρώην υφυπουργός Γεωργίας ισχυρίζεται ότι για την εξέλιξη αυτή "ευθύνονται οι αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας".

Η πραγματικότητα είναι ότι οι αγρότες βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση. Τα περιθώρια πίστωσης από τράπεζες, από επαγγελματίες, από εμπόρους έχουν εξαντληθεί. Εξάλλου η ΑΤΕ με την πρόσφατη εγκύκλιό της απειλεί με κατασχέσεις και καλεί τα υποκαταστήματά της να προχωρήσουν στην είσπραξη των οφειλών των αγροτών.

Οι βαμβακοπαραγωγοί βρίσκονται σε πραγματικό κλοιό. Από το ένα μέρος η κυβέρνηση δεν επιτρέπει την πληρωμή τους και από το άλλο προτρέπει την Αγροτική Τράπεζα να πραγματοποιήσει κατασχέσεις χωραφιών, οικιών, ζώων, μηχανημάτων κλπ.

Παράλληλα, κυβέρνηση και μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καλλιεργεί τον εφησυχασμό και την αναμονή για υψηλές τιμές, ενώ η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Τις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές περιέρχεται ο πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος, με υπόδειξη της κυβέρνησης τάζει λαγούς με πετραχήλια. Υπόσχεται υψηλές τιμές, ενώ δεν ανακοινώνει τα πραγματικά στοιχεία για την παραγωγή και τα αποθέματα.

Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Προχωρούν σε κινητοποιήσεις γιατί βλέπουν ότι μόνο ο αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Την αναμονή τη δοκίμασαν, υποσχέσεις εισέπραξαν, αλλά χρήματα δεν πήραν.

Να σημειωθεί ότι από το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών εξαρτώνται άμεσα επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, οι οποίοι βρίσκονται και αυτοί σε απόγνωση".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας:

  • Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα στους βαμβακοπαραγωγούς;
  • Θα καταβληθούν τόκοι υπερημερίας στους αγρότες για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις πληρωμής τους ή θα παραγραφούν αντίστοιχοι τόκοι από οφειλές τους προς την ΑΤΕ;
"Εργολαβία" εμπαιγμού

"Εργολαβία" έχει αναλάβει ο πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος Π. Μυλωνάς τον εμπαιγμό των βαμβακοπαραγωγών και χτες "τσακίστηκε" (αμέσως μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας διαχειριστικής επιτροπής στις Βρυξέλλες) να διαρρεύσει ότι η δεύτερη προκαταβολή θα είναι 15,1 δραχμές το κιλό και ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν τα Χριστούγεννα...

Ομως εδώ και δύο μήνες δεν έδειξε τον ίδιο ζήλο για να λύσει των μεγάλο πρόβλημα των 100.000 απλήρωτων βαμβακοπαραγωγών. Το μόνο που τον ενδιέφερε όλο το προηγούμενο διάστημα, ήταν να "αλέσει" τα πραγματικά στοιχεία της δεύτερης εκτίμησης της αναμενόμενης παραγωγής στο βαμβάκι που έστειλαν τα περιφερειακά γραφεία του Οργανισμού, για να παρουσιάσει το πλαστό νούμερο των 1.170.000 τόνων. Βέβαια όλα αυτά τα έκανε "γαργάρα". Το στόμα το άνοιγε μόνο για να καταγγέλλει γενικώς και αορίστως απάτες και να λασπολογεί σε βάρος υπαλλήλων του Οργανισμού, επιδιώκοντας να κρύψει την πραγματική αιτία των προβλημάτων και να αποπροσανατολίσει τους βαμβακοπαραγωγούς, στα πλαίσια πάντα της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Και το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι έσπευσε χτες να διαδώσει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα πάρουν δεύτερη προκαταβολή, τη στιγμή που ακόμα δεν έχουν πάρει στα χέρια τους ούτε την πρώτη προκαταβολή. Επιπλέον, οι τελικές αποφάσεις, για τον αν θα δοθεί η δεύτερη προκαταβολή και ποιο θα είναι το τελικό ύψος, θα ληφθούν οριστικά στις Βρυξέλλες μεθαύριο Δευτέρα!

Ομως το πιο τραγικό είναι ότι την καιροσκοπική τακτική του προέδρου του Οργανισμού Βάμβακος, σε συνδυασμό με τον καταστροφικό κανονισμό της ΕΕ, θα την πληρώσουν πολύ ακριβά φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί. Εκτός από το ότι θα εισπράξουν δραστικά μειωμένη τελική τιμή στο βαμβάκι σε σχέση με πέρυσι, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα, όχι μόνο να μην πάρουν δραχμή εξόφληση, αλλά να αναγκαστούν να επιστρέψουν και χρήματα πίσω στην ΕΕ, από τα ψίχουλα που θα έχουν εισπράξει. Ομως τον πρόεδρο του Οργανισμού δε φαίνεται να το ενδιαφέρει αυτό, αλλά, το πώς θα πουλήσει εκδούλευση στην κυβέρνηση και να παραπλανήσει τους αγρότες, σε μια περίοδο όπου "φουντώνουν" οι αγροτικές κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ χτες το κλίμα αποπροσανατολισμού που καλλιεργεί ο Π. Μυλωνάς έσπευσε να ενισχύσει η ΝΔ και σε σχετική ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει ανίκανο τον πρόεδρο του Οργανισμού Βάμβακος και κάλεσε να κυβέρνηση να πατάξει τη διαφθορά. Για τα πραγματικά προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών δεν αναφέρθηκε ούτε λέξη στην ανακοίνωση. Επίσης στο θέμα των καταγγελιών του Π. Μυλωνά για απάτες αναφέρθηκε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: "Εγώ δε νομίζω κάποιος, ο οποίος καταγγέλλει τα κακώς κείμενα μιας υπηρεσίας της οποίας προϊσταται, να μην έχει γνώση των στοιχείων για τα οποία ομιλεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ