Σάββατο 28 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ολυμπιακή διάλυση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας!

Θυγατρική της ...θυγατρικής θα διαχειρίζεται τα έργα

Σκόνη και θρύψαλα αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, προκειμένου να υλοποιηθούν ορισμένα από τα πιο καταστροφικά για το περιβάλλον ολυμπιακά έργα, τα οποία θα κατασκευάσουν και θα εκμεταλλεύονται ιδιώτες!

Η απόφαση για την ανατροπή του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας πάρθηκε αργά προχτές το βράδυ, κατά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής "Ολυμπιάδα 2004", υπό την προεδρία του υπουργού Πολιτισμού Ε. Βενιζέλου και με τη συμμετοχή των υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτα, Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, ΠΕΧΩΔΕ Χ. Βερελή και Αθλητισμού Α. Φούρα.

Συγκεκριμένα, η Διυπουργική Επιτροπή αποφάσισε - όπως ανακοινώθηκε επίσημα - την κατάθεση νομοσχεδίου σε συνεννόηση με το ΥΠΕΧΩΔΕ για την τροποποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου, όπου αυτό είναι αναγκαίο. Τέτοια έργα, τα οποία έχουν πρόβλημα με τη χωροθέτησή τους, επειδή το απαγορεύει ρητά το Ρυθμιστικό Σχέδιο, είναι αυτά του Φαληρικού Ορμου, το Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά, αυτά που πρόκειται να γίνουν στο άλσος Βεϊκου, το Ολυμπιακό Χωριό στους πρόποδες της Πάρνηθας κ.ά. Η μεθόδευση της κυβέρνησης για αλλαγή του Ρυθμιστικού, μέσω νομοθετικής ρύθμισης και όχι Προεδρικών Διαταγμάτων, έχει να κάνει με τους βάσιμους φόβους των αρμοδίων υπουργών ότι αυτά θα μπλοκάρονταν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματικά...

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι η Διυπουργική Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από την ΑΕ "Αθήνα 2004", να ολοκληρώσει με όσο το δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς τις διαδικασίες για τη σύνταξη των περιβαλλοντικών μελετών και των προκαταρκτικών μελετών όλων των ειδικών αυτών έργων για την Ολυμπιάδα. Η επίσπευση, βέβαια, αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τόσο οι αναθέσεις, όσο και η σύνταξη των μελετών θα αποβούν σε βάρος του περιβάλλοντος. Είναι, άλλωστε, συνηθισμένο γεγονός στη χώρα μας οι περιβαλλοντικές μελέτες να γίνονται "στο πόδι" και από ανθρώπους πρόθυμους να θέτουν το περιβάλλον σε δεύτερη μοίρα, προκειμένου να ωφεληθούν οι διάφοροι διαπλεκόμενοι εργολάβοι.

Και στη συγκεκριμένη, μάλιστα, περίπτωση των ειδικών ολυμπιακών έργων, τα συμφέροντα είναι πολλά και μεγάλα. Γι' αυτό και η κυβέρνηση φροντίζει να τελειώσουν όλα με πλήρη αδιαφάνεια. Εγγύηση του στόχου αυτού αποτελεί προφανώς η απόφαση της Διυπουργικής να ιδρυθεί ακόμη και θυγατρική εταιρία της ...ΑΕ "Αθήνα 2004" (που είναι, ήδη, μια εταιρία ιδιωτικού δικαίου!), η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση των έργων αυτών και την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ